10 dolog, ami mindenkivel megtörténik karácsonykor - Felidéző

dec. 26., 2017

10 dolog, ami mindenkivel megtörténik karácsonykor - Felidéző

Karácsony másnapja van. Lassan belefulladunk a mákos bejglibe, a halászlébe, kívülről fújjuk nem csak az Igazából szerelem című opust, de a Shrek 1-2-3-akármennyit, a Denisz, a komiszt, a Másnaposokat és Hugh Grant teljes életművét. Két napja pizsamában lődörgünk, fésűvel és arckrémmel is csak akkor találkozunk, ha a rokonság apraja-nagyja megjelenik nálunk. Vannak azonban dolgok, melyek a fent leírtakon kívül is összekötik a magyar (ha nem a világ) karácsonyozó társadalmát. Bizonyos események, fennforgások ugyanis (majdnem) mindenkivel megtörténnek. Ezekből gyűjtöttünk össze 10-et.

1. A nagy közös családi összejövetelen mindig van egy nagybácsi, unokatestvér, sógor, aki már jócskán be van „szörpizve”, mire elkezdődne az ebéd. És persze hogy nem a Dumaszínház valamelyik fellépője veszett el benne, hanem igazi kellemetlen részeg: vagy mindenkit ölelget és puszilgat, vagy sikamlós vicceket mesél az óvodás gyereksereg nagy örömére, vagy régi katonatörténeteket, ahogy minden évben, vagy csak szimplán elsírja magát a meghatottságtól (meg a tekintélyes mennyiségű szilvapálinkától).

2. Mindig van egy eljegyzés is a távolabbi családban. Hogy miért pont karácsonykor? Talán hogy a szórakozott férfiak, leendő férjek biztosan ne felejtsék el, mikor is hajtották igába a fejüket…

3. Soha nem jó az izzósor. Erről már többször is ÉRTEKEZTÜNK karácsony előtt. Hogyan fordulhat elő, hogy tökéletesen működő állapotban teszünk el egy égőnyalábot karácsony után, egy évig senki nem nyúl hozzá, semmi nem történik vele, s mégsem működik szentnapon?

4. Ajándéktasak, ajándékzacskó: ilyet soha nem vesz az ember. Egyszer csak lett egy tekintélyes mennyiségű a háztartásban ilyen-olyan ünnepek alkalmával. Karácsonykor elővesszük a gyűjteményt, s próbálunk visszaemlékezni, melyikben kitől és mit kaptunk, nehogy az egykori ajándékozónak adjuk vissza. De mivel ez nagy biztonsággal minden családban így van, nyugodjunk meg, mindenki ugyanezen megy át.

5. De ha ajándéktasak, akkor ajándék is. Minden évben elfelejtünk valakit a rokonságból, aki ott lesz a közös ebéden, mi mégsem emlékeztünk rá ajándékbeszerzés idején. Így eggyel kevesebb csomag van indulás előtt, mint megajándékozandó. Mit tehetünk 25-26-án, mikor minden zárva? Ilyenkor szoktak olyan celofáncsomagok születni, melyek kávét, a gyerek mikulásról megmaradt táblás csokiját, némi szaloncukrot és tusfürdőt tartalmaznak, szép színes szalaggal átkötve. Jó is a természetes felhalmozás a háztartásban!

6. A szentesti vacsora az év legfontosabb étkezése. Általában délelőtt 11-től állunk a konyhában, hogy az este 7-es kezdésre éppen elkészüljünk mind a 14 fogással. Elénekeljük a Mennyből az angyal-t, asztalhoz ülünk, s 7.32 percre a család befejezte az ünnepi étkezést.  

7. Az egykor házasságkötéskor kapott és csak karácsonykor elővett Herendi, Zsolnay, Villeroy&Boch mindig csorbát szenved ilyenkor: vagy a gyerek veri le a süteményes tányért, vagy a levesestálnak csapódik a merőkanál, vagy a részeg nagybácsi húzza magára az asztalterítőt… Minden évben egy ép darabbal kevesebb van a készletben. Ez ismét csak szórakozott férjeknek hasznos, mert ha megszámolják, hány darab hiányzik a készletből, már meg is van, mennyi ideje házasok asszonykájukkal.

8. A fa alatt meglepetésként mindig valami elemes lapul: Xbox, bólogatós kutya, vasutas terepasztal, beszélő Barbie; új porszívó, kakukkos óra, borotva stb. Elemet nem csomagolnak hozzá a gyártók és az otthon található utolsó kettőt is épp néhány napja helyeztük be a tévé távirányítójába. Ilyenkor lázas keresgélés, innen-onnan kivétel, vagy sorsot húzunk, s a „szerencsés” elbaktat a legközelebbi benzinkúthoz néhány ceruzaelemért.

9. Minden évben kapunk valami nagyon „vicceset” a rokonságtól: rénszarvasos alsónadrágot, mikulásos nyakkendőt, Dávid szoborral és Pamela Andersonnal ékített kötényt vagy hóemberes zoknit. Sosem unják meg?

10. Elhűlve és megrökönyödve tapasztaljuk, hogy szenteste már 8 órakor mindenki a Facebookon lóg (ahogy mi is, ha ezt észrevettük): posztolják a fát, a menüt, a menü egyes részleteit, a becsomagolt ajándékot, a kicsomagolás pillanatát, a kicsomagolt ajándékot, a rusnya pulcsiba vagy üveggömbbe öltöztetett kutyát és macskát és hörcsögöt, majd az éjféli misére vezető utat, a templom előtt vagy az oltár mellett ellőtt szelfit, végül egy pizsamás lábrészlettel kívánnak jó éjszakát.

Karácsony, mi így (is) szeretünk! 

(Cikkünk 2015. december 26-án jelent meg.)

Vona-Szabó KrisztaVona-Szabó Kriszta

Hozzászólások