10 dolog, amire az erős anyák megtanítják a gyerekeiket

márc. 21., 2016

10 dolog, amire az erős anyák megtanítják a gyerekeiket

Van az a mondás, hogy minden erős férfi mögött áll egy erős (még erősebb?) nő. Ez valószínűleg így van, bár én abban hiszek, hogy két értékes, értelmes ember összekapaszkodva, vállt vállnak vetve képes valami nagyszerűt alkotni. Az változó, mikor melyikük áll akár a reflektorfényben, vagy a sikerosztó automatánál előrébb, de ha az egyikük szárnyal, abban a másiknak is oroszlánrésze van.

Ám ahhoz, hogy két elszánt ember valami remeket alkosson, az kell, hogy előtte felnőjenek. Szeretetteli, bátorító, inspiráló légkörben. Szóval szerintem van egy másik mondás is: minden sikeres ember mögött áll(t) egy erős anya, aki ráterelte az életben való helytállás útjára. Egy erős anya arra tanít bennünket, hogyan legyünk mi magunk is erősek. És még sok mindenre. Nézzétek csak!

1. Egy erős anya arra bátorít, hogy mindig mondd ki, amit gondolsz!

Nem kell udvariatlanul, tiszteletlenül, nyersen, de igenis ki kell beszélni magunkból azt, ami bánt. Ma már óriási irodalma van a pszichoszomatikus betegségeknek. Nagy többségük az elfojtás, a magunkba zárkózás, meghunyászkodás eredménye. Ne teremtsünk magunknak bajt!

2. Egy erős anya nem azt mondja, miről mit gondolj, hanem megtanít gondolkodni!

Nem memorizálni, magolni kell, amit tanulsz, hanem véleményt kialakítani. Trilliónyi információval bombáz minket a világ naponta. Meg kell tanulnunk szintetizálni, rangsorolni, különbséget tenni adatok, hírek között, s ki kell alakítanunk a saját véleményünket. Hiába tudunk ezer memoritert vagy hiába seggeltünk be egy 1200 oldalas könyvet, ha képtelenek vagyunk a manipulatív sorok mögé látni akár…

3. Egy erős anya hangsúlyozza, hogy tanulni kell!

Ez azonban – ahogy fentebb is írtuk – nem azt jelenti, hogy be kell magolni értelmetlen tantárgyak felesleges tananyagát. Ez inkább azt jelenti, hogy megmaradjon bennünk a vágy a folyamatos tanulásra. Legyen bennünk nyitottság az újdonságok, az önképzés iránt, érdeklődés mások iránt, legyen bennünk konstruktív vitakészség, mert csak értelmes és független emberekkel lehet gyümölcsöző jövőt építeni.

4. Egy erős anya arra tanít, hogy az anyagi függetlenség nagyon fontos!

A mai világban valószínűleg egyetlen ember, egyetlen nő sem vitatja, mennyire fontos az anyagi függetlenség. Az a legszerencsésebb helyzet, ha azt a pénzt, amiből kényelmesen megélhetünk, olyan munkával keressük meg, amit szeretünk. De ha a dolgok nem állnak ilyen harmonikusan össze, akkor is törekednünk kell arra, hogy senkitől ne függjünk a pénzügyek tekintetében, mert az élet képes egy perc alatt óriási fordulatot venni: soha nem lehetünk kiszolgáltatottak.

5. Egy erős anya arra tanít, hogy te vagy saját magad legerősebb versenytársa!

Soha nem azt kell nézni, kinek mije van, ki miben és mennyivel jobb nálunk. Ha valamit szeretnénk elérni az élet bármely területén, ahhoz keményen oda kell tennünk magunkat. A befektetett munka mindig meghálálja magát. Lehet hogy nem elsőre, lehet hogy nehezebb és göröngyösebb úton, mint amit reméltünk, de az energia nem vész el. Csak a semmiből nem lesz semmi.

6. Egy erős anya arra tanít, hogy mindig légy önmagad, mindig vállald, aki vagy!

Minden ember egyedi és megismételhetetlen. Ne szégyelljük hát megmutatni a különbözőségeinket. Viseljük, amit szeretnénk, az alapvető emberi normák betartása mellett tegyük, amit szeretnénk, s ne törődjünk azzal, ki mit mond. Utazzunk, amennyit csak lehet, ismerjük meg a világot, mert minden újabb élmény kis mozaikkal színesíti a személyiségünket.

7. Egy erős anya arra tanít, hogy legyél empatikus, együttérző!

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden piroslámpánál meg kell tömni az ott álló hajléktalan zsebét, mert így rövid időn belül mi is mellettük kötnénk ki. Ez azt jelenti, hogy ne legyünk önzők, segítsünk, ahol csak lehetőségünk adódik rá. A mai világban számtalan ember, ügy szorul támogatásra. Válasszunk ki egy-egy hozzánk közelálló területet, melyen időről időre tudásunk legjavával, saját eszközeinkkel építeni tudunk.

8. Egy erős anya arra tanít, hogy hozd össze az embereket!

Ebben a viharvert, vészterhes világban, amiben élünk, a család szerepe soha nem látott módon értékelődik fel. Ne felejtsük hát gyakran összehozni, meghívni szeretteinket, rokonainkat, erősíteni a köteléket, életben tartani a kapcsolatot. Ember embernek farkasa manapság. Húzzunk biztonsági falat a családi és baráti kapcsolataink köré!

9. Egy erős anya azt tanítja, hogy minden körülmények között maradj független!

Ez az élet minden területére igaz, s a fentiek közül több pont is rímel erre. Ha erős egyéniséggel bírunk, tudjuk, mit akarunk, tudjuk, hova tartunk, folyamatosan képezzük magunkat és nyitott szemmel járunk a világban, senki és semmi nincs, aki és ami igába hajthat, függővé tehet, befolyásolhat bennünket. Egy intelligens, erős, gondolkodó embert sem megvezetni, sem megfélemlíteni nem lehet! 

10. Egy erős anya arra tanít, hogy mindig legyél képes változtatni!

Van, hogy még a legnagyobb elszántságunk és erőfeszítésünk ellenére sem úgy alakul az életünk, ahogy azt előzetesen elterveztük. Sebaj! Hagyjuk magunkban nyitva a változtatás képességét. Ha egy helyzet lehetetlen, fáj, kényelmetlen, ne panaszkodjunk, ne alázkodjunk meg, hanem változtassuk meg a körülményeinket. Azt mondják, sokszor már az is elég a pozitív fordulathoz, ha a gondolkodásunkat tereljük le a negatív útról. Mindig csak előre! A múlt elmúlt, a jövő ezer ígéret, tiszta lap a temérdek lehetőség előtt!

(Inspiráció: lifehack.org)

Vona-Szabó KrisztaVona-Szabó Kriszta

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások