10 dolog, amit talán nem tudtál József Attiláról

ápr. 11., 2017

10 dolog, amit talán nem tudtál József Attiláról

Ma van József Attila születésnapja, a magyar költészet napja. A költőzseni életrajzának érdekességei közül szemezgettünk. 

1. 1912-1913 között a gyermek József Attila kosarat hordott a vásárcsarnokból, színes forgókat és vizet is árult a Haller moziban.

2. József Attila először már 1914-ben is megkísérelt öngyilkosságot, amikor összeveszett a nővérével - ekkor lúgkővel akarta magát megmérgezni.

3. 1918-ban József Attilát szabadkézi rajzból megbuktatták, ennek oka többek között az is, hogy ugyanez év márciusában kartörése  volt.

4. 1920-ban József Attilát gyámja a szaléziánius rendhez küldte kispapnak, de innen két hét után távoznia kellett, mert kiderült, hogy görögkeleti felekezetű.

5. 1920-ban József Attila nyáron hajósinas volt az Atlantica Tengerhajózási Rt. Vihar, Török és Tatár nevű vontatógőzösein, kotróhajóin, amelyek Budapest közelében állomásoztak.

6. A fiatal József Attila első verseit 1922-ben nem közölte a Makói Újság.

7. 1922-ben József Attila év végi bizonyítványa már színjeles, önképzőköri díjakban is részesült, majd ugyanebben az évben a nyári szünidő alatt kukoricacsősz volt Kisszomborban.

8. József Attila Szépség koldusa című első verseskötetéhez Juhász Gyula írt előszót, akivel nagyon jó barátságot alakított ki a költő.

9. 1925-ben Horger Antal professzor, a szegedi egyetem dékánja József Attilát Tiszta szívvel című verse miatt két tanú jelenlétében eltanácsolta a tanári pályától és megfenyegette azzal, hogy nem kaphat tanári állást.

10. Curriculum vitae című rövid önéletrajzát - amit a Szép Szó halála után közölt - eredetileg folyamodványi mellékletként írta a költő, amikor a Magyar Papíripari Rt.-nél akart tisztviselőként elhelyezkedni.

(Az életrajzi információk forrása Tverdota György József Attila című tanulmánykötete.)

(A fotón József Attila és barátai a szegedi Tisza-parton.)

Szaplonczay DóraSzaplonczay Dóra

Hozzászólások