10 jó tanács, hogyan védd meg magad saját magadtól! (Felidéző)

szept. 5., 2017

10 jó tanács, hogyan védd meg magad saját magadtól! (Felidéző)

Mindannyian küzdünk azzal – hol erősebben, hol kevésbé -, hogy kevesek vagyunk, nem megfelelő a tudásunk, felkészültségünk. Gyenge az önbizalmunk, másokhoz méricskéljük magunkat. Sokszor hagyjuk a jókedvünket „agyoncsapni” mások véleménye által. A lifehack.org összegyűjtött néhány jó tanácsot, hogyan erősítsük, vértezzük fel magunkat saját magunk ellen, hisz a negatív gondolatok, az önostorozás komolyan befolyásolhat bennünket fontos döntések előtt is.

Íme 10 jó tanács saját magunknak:

1. Pont elég vagyok!

Az „elég vagyok” annyit jelent, hogy uraljuk a testünket, az elménket, felkészülten várjuk a „fellépést”, megmérettetést, saját magunkból merítünk erőt ahelyett, hogy a körülmények szerencsés alakulásában bíznánk. Ha pont elégnek érezzük magunkat adott helyzetben, az azt jelenti, hogy maradéktalanul meg tudjuk oldani a ránk váró kihívásokat.

2. Teszek érte!

Michael Jordan-nek, a legendás kosárlabdázónak tulajdonítják a következő idézetet: „Vannak emberek, akik szeretnék, ha megtörténne, amire vágynak. Mások azt kívánják, bárcsak megtörténne, amire gondolnak. És vannak azok, akik tesznek azért, hogy megtörténjen, amit szeretnének.” Ebben minden benne van. Lehet a sült galambot várni, de az általában soha nem felénk repül.

3. Ingyen kaptuk a képességeinket, de pénzt csinálhatunk a segítségükkel!

Ha tisztában vagyunk azzal, miben vagyunk jók (igen, mindenki jó valamiben), akkor abban tovább fejlesztve a tehetségünket, segíthetünk másoknak is, melyből akár még anyagi hasznunk is származhat. Hány olyan nőről olvashatunk, akik a gyermekükkel otthon töltött idő alatt fogtak vállalkozásba és/vagy döbbentek rá arra, hogy teljesen másban szeretnének a gyes után kiteljesedni, mint amilyen területen korábban dolgoztak.

4. Én vagyok a lehetőség!

Audrey Hepburn azt mondta: „Semmi sem lehetetlen, ez magamra lefordítva azt jelenti, én vagyok a lehetőség!” Sokan folyton arra várunk a nagy „elrugaszkodás” előtt, hogy teljesen készek legyünk. De teljesen sohasem leszünk alkalmasak adott feladatra, mert olyan nincs, hogy valaki száz százalékig birtokában van bizonyos képességeknek és tudásanyagnak. El kell indulni, bátran lépdelni mások előtt egy lépéssel, nem visszafordulni, nem visszanézni: csinálni. Ha bejön, rájövünk, hogy nem volt érdemes várni, ha meg nem sikerül, ne kudarcként fogjuk fel, hanem egy állomásként a sikerhez vezető úton.

5. Összpontosítás, pozitivitás, áll az ég felé, lábak a földön!

Mondjuk ki hangosan, amit szeretnénk. Naponta többször, jól érthetően, mintegy mantraként. A nyomaték kedvéért kiragaszthatjuk céljainkat a hűtőajtóra, a fürdőszobatükörre vagy akár az autóban is. A gondolatnak és a kimondott szónak teremtő ereje van!

6. Bízom magamban, a megérzéseim vannak olyan hatásosak, mint egy tanult bölcsesség!

Merjük rábízni magunkat a belső hangunkra, az ösztöneinkre, mert azok erősek. Manapság az állandó zajban alábecsüljük a saját, zsigeri képességeinket, félünk csendben maradva belülre fókuszálni és meghallani a lelkünk iránymutatását! A sikeres emberek sokszor hoznak döntést pillanatnyi sugallat hatására, mert megtanulták használni a megérzéseiket.

7. Mindig legyek éhes és bolond!

Az éhség a folyamatos tudásvágyra, az őrültség pedig a megvalósításra vonatkozik. Merjünk játékosak, lazák, ösztönösek, vidámak, póztalanok, görcs nélküliek lenni, hisz az önfeledtség a siker egyik kritériuma. Soha ne feledkezzünk el azonban arról, hogy az ember élethosszig tanul, ha bármit is el akar érni az életben. S még csak nem is kell nagy dolgokra gondolni: a lényeg, hogy minden életkorban maradjunk nyitottak a világra, s tanuljunk mindarról, ami érdekel. A tájékozatlanság megbocsáthatatlan.

8. A hiba csak egy lépcső a nagyság útján!

Lásd a 4-es pontot! A biztonsági játékos nem téved. A langyos lábvízben üldögélő nem téved, mert semmit sem csinál, így nem is hibázik. Igaz, egész életében mások mondják meg neki, mit tegyen, mit gondoljon, cserébe az agysejtjei érintetlenek maradnak hosszú évtizedekig. Mennyivel izgalmasabb egy szenvedélyes, kísérletezéssel teli, érdeklődő, tanulással kísért életút, mely igen, magában hordozza a hiba lehetőségét is! És akkor mi van?

9. Én vagyok a legjobb!

Ez kissé nagyképűen hangozhat, de ha erről az alapról indulunk neki a feladatainknak, biztosan jók is leszünk. Ha nem is a legjobbak, de épp elegendőek a sikerhez. Lásd 1-es pont.

10. Mi jót tartogat a mai nap?

Minden nap tartogat valami remek dolgot. Tényleg. Vagy megoldunk egy feladatot, vagy segítünk másoknak, vagy finom az ebéd, vagy gyönyörűen süt a nap, vagy hallunk egy csodás zeneszámot, vagy jólesik a kávé, vagy kedves az eladó stb. Ha nyitottan állunk a világhoz, nem csak sikeresek leszünk, de elégedettek is. Ráadásul a pozitív gondolkodás egészségmegőrző hatású is. Mi kell ennél több? 

(Inspiráció: lifehack.org)

(2017.04.24.)

Vona-Szabó KrisztaVona-Szabó Kriszta

Hozzászólások