11 tuti tipp, és nincs több kupi!

ápr. 23., 2016

11 tuti tipp, és nincs több kupi!

Nem vagyok rá büszke, de régen iszonyúan rendetlen voltam. A szobámban ruhabombák hevertek, sok ruhámat hónapokig nem is láttam, mert valamelyik kupac alján hevertek. Könyv- és újsághalmok szerteszét. Legtöbbször csak “tüneti takarítás” volt, amivel enyhítettem a helyzeten. Ma már nem tudnék így élni. A változtatás tudatos volt. Elhatároztam és megcsináltam. Íme, a tippjeim, amivel te is magad mögött hagyhatod a kupit!

1. Először is vegyél dobozokat, kosarakat, kaspókat. Olyanokat, amik tetszenek. Sokat. Ezek lesznek az új barátaid.

2. Dobj ki mindent, ami évek óta feleslegesen áll a szekrényedben. Dobd ki a túl kicsi, túl nagy, túl ódivatú ruhákat. Amit legalább egy éve nem vettél fel, azt már nem is fogod. A szakadt cipőt sem fogod megcsináltatni. Amit a kezedbe véve jó érzés tölt el, azt azért mindenképpen tartsd meg.

3. Ami megmaradt, azt rendezd el a kosarakban, dobozokban, kaspókban. Sokkal jobb, ha nem áll sok kis csetresz és mütyür a polcokon. Rendezz, szelektálj!

4. Próbálj meg minél több helyet felszabadítani! Úgy rendezd el a dobozaidat és kosaraidat, hogy lehetőség szerint egy olyan polc vagy szekrény, ami eddig tele volt, megüresedjen. Nagyon jó érzés lesz!

5. A konyhámban a fűszerek ABC-sorrendben vannak, a tészták kosárban, a lábasok és tálak nagyság szerint rendezve. Segít, ha felállítod a saját logikádat, és egyszer nekiállsz rendbe tenni a dolgokat. Utána már csak fenntartani kell, ami sokkal könnyebb.

A takarítás is lehet mókás

6. Ha kevés a szekrény, akkor esetleg próbálj meg fölfelé terjeszkedni és gondold át, lehetséges-e polcokat szerelni a falra. Sok esetben jó megoldás.

7. Próbáld meg a ruháidat azonnal elrakni, ahogyan lekerülnek a ruhaszárítóról. Ha a családban több ember ruháiért is felelsz, akkor ez nyilván nehezebb, de ne hagyd, hogy betemessen a ruhahalom!

8. Nekem nagyon bevált, hogy olyan takarítóeszközöket vásároltam, amik tetszenek és megkönnyítik a munkámat. Egy cuki lapát, egy jó minőségű partvis meg tudja szépíteni a takarítási feladatokat.

9. Nagyon fontos, hogy jó illatú tisztítószereket használj, amivel élvezet a takarítás. A környezettudatosság is fontos: ha olyan termékeket használsz, amivel nem ártasz a környezetnek, az nagyon jó érzés.

10. Határozd el, hogy nem hagyod magad betemetni a rendetlenség által! Ha mindennap csak 15-20 percet szánsz a rendre, vagy éppen hétvégente egy-egy órát, már fenn tudsz tartani egy megfelelő szintet.

11. Ha lehetséges, vásárolj egy mosogatógépet. A családi béke megteremtője lehet, ami mindenképp megéri az árát. Ráadásul a környezetet is kíméli.

 

Zigó JuditZigó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások