5 bizonyíték, hogy nem minden motivációs tréner segít rajtad

jún. 12., 2017

5 bizonyíték, hogy nem minden motivációs tréner segít rajtad

Természetesen ne mindegyiktől óvakodj, hiszen vannak hiteles és tisztességes trénerek, de azt hiszem, hogy jótékony túlzással is csak azt mondhatom, tízből, ha kettő ilyet találsz. A többség kókler, aki megnéz két sikeres trénert, aztán tőlük összelop mindenféle panelt, mondatot, és azokat itt-ott átalakítva saját modellként mutatja be. Ha a piacon manapság keringő motivációs trénerek mindegyike valódi szakember volna, akkor a magyar társadalom nem lenne ilyen állapotban, és amikor a metróra felszállsz, vagy bemész egy szupermarketbe, esetleg várakozol egy gyógyszertárban, akkor nem látnál ennyi depressziós személyt. Na, de nézzük az árulkodó jeleket, amiből megláthatod, hogy kóklerrel állsz-e szemben.

1. A szem a lélek tükre. Vedd elő az illető fényképét, mindent takarj le, csak a szeme maradjon. És akkor tegyél félre mindent, amit róla korábban hallottál, a sok maszlagot, reklámot, sikerbeszámolókat stb., és nézz bele a szemekbe. Hosszan. Várj pár percet és vizsgáld meg, mit érzel. Bizalmat? Mélységet? Szeretetet? Vagy van benne hamisság? Ne hazudj magadnak! A szemben minden benne van. Hallgass az ösztöneidre és ha a legkisebb bizonytalanságot érzed, akkor felejtsd el azt a személyt, mert csak leszedi a pénzed és még nagyobb bajba sodor.

2. Az arc. Nem kell, hogy szép legyen, mert egy tréner nem modell, de kell, hogy az arca sugározzon. Vigyázz azzal is, akinek lefelé biggyed a szája, mert az megkeseredett, de attól még jobban, aki mindig vihog. Különösen, ha férfi. Egy vihogó férfi már amúgy is gáz, de trénerként maga az apokalipszis. Kerüld az ilyet, mert valószínűleg egy felszínes alak. Az arcán derű legyen. Ha nincs derű, akkor hagyd!

3. A ruha. Nem a ruha teszi az embert, ez tény. A trénerek általában jó ruhákban vannak, még azok is, akik egyébként nem gazdagok, hiszen a külsejük is a termék részét képezi. Akitől távol kell tartani magad, az a típus, akinek mindenből a legdrágább és legmenőbb darabja van. Nem azért, mert az baj, de egy igazi tréner nem hivalkodó, hanem szolidan elegáns. Ha a képeken, amit róla látsz, ordít valamely luxusmárka, akkor fuss, amíg tudsz. Egy ilyen ember nem tud segíteni neked, hiszen saját magán is csak márkajelzésekkel tudott.

4. A mondatok. Az a tréner, amelyik túl sokat beszél, veszélyes. Az a tréner, amely túl sokat beszél magáról, életveszélyes. Amelyik ezt még örömmel is teszi, az pedig egy lélekgyilkos. A jó tréner úgy beszél magáról, a maga tapasztalatairól, hogy azt észre sem veszed.

5. Az életkörülmények. Érdemes megismerned alaposabban az illető életét. Mindenki életében vannak nehézségek, ha a trénered életében is, az nem baj, hiszen azok által erősödünk. A probléma akkor van, ha a trénered élete kaotikus. Ha elkésik folyton, nem tartja a szavát, nem figyel oda a körülötte lévő emberekre. Ez egyértelmű jele, hogy egy szélhámossal állsz szemben, aki a saját életét se tudta rendbe tenni. Az igazi tréner megvívja a maga belső csatáit, vért izzad és tapasztal. Majd amit így megismert, az alapján segít neked. A kókler nem él belső életet, nem győzi le szüntelen önmagát, nem alakítja folyamatosan a bensőjét, ezért nincs semmije, de semmije, amit átadhat neked. Te tudsz neki csak adni a pénzedből és az idődből. Ne tedd!

(Fotó: iStock)

Török Péter

Hozzászólások