8 bizonyíték arra, hogy a nők erősek! - Felidéző

nov. 29., 2017

8 bizonyíték arra, hogy a nők erősek! - Felidéző

A nő erejének, értékének mibenlétét taglaló cikkekkel (is) Dunát lehet rekeszteni. Valahogy mégsem elég. Mégis újra és újra bizonygatnunk kell – leginkább magunknak, hisz saját fejlődésünk gátjai mi magunk vagyunk -, hogy érünk annyit, mint akár más nők, és képesek vagyunk azokra a dolgokra, melyekre egy férfi is képes. Hangsúlyozom újra, nem támogatom azt a fajta attitűdöt, mely a nők és férfiak mesterséges szembeállítására törekszik, hisz nem lehetünk meg egymás nélkül. S ez így van jól.

De! Manapság egyre intenzívebben tapasztalom a saját életemben is, hogy még mindig meg kell küzdenem azért, hogy a véleményemet a saját véleményemként kezelje a külvilág – nők és férfiak egyaránt -, hogy ne kelljen a mínusz 10-ről indulnom egy-egy komolyabb beszélgetésnél, hogy ne Csak Vonánéként tartsanak számon. Egy –néként, aki önmagában „nem faktor”. Mert igenis mindenki tényező, aki építeni szeretne, mindenkinek fontos a meglátása, ha kulturáltan, világosan fogalmazza meg, legyen az nő vagy férfi.

Éppen ezért a külvilág szűklátókörű nyomását nem szabad hagynunk a bensőnkben elburjánozni, mert a „jaj, mit gondolnak mások”, „az elég vagyok én ehhez?”, „nem kell nekem, hogy bántsanak a kiállásomért” bizony komolyan meg tud bénítani, s gátja lesz az önbizalom, az önazonosság kifejlődésének. Ha hagyjuk, hogy visszanyomjanak a víz alá még azelőtt, hogy valóban kibukkantunk volna, akkor tényleg egész életünkben kiforratlan személyiségek maradunk, akik a nap minden percében siránkoznak az elszalasztott lehetőségek romjain.

yourtango.com-on találtam ezt a 8 pontból álló kis bizonyítéklistát arról, hogy igenis, minden nő (és férfi) értékes a maga módján, ha meri önmagát vállalni.

1. Erős vagy, mert mind a magánéletedben, mind a munkádban képes vagy megfogalmazni a vágyaidat, az elvárásaidat, s nem hagyod, hogy olyan méltatlan szituációkba kényszerítsen akár a párod, akár a munkáltatód, ami neked nem esik jól. Ez persze nem folyamatos csatározást jelent, de egy új kapcsolat (az élet bármely területén) kezdetén fontos lefektetni a határokat, jelezni saját magadnak is, hol a komfortzónád vége, amiből csak akkor lépsz ki, ha te ki akarsz lépni. Ha valami kényelmetlen, rág, emészt, azt bizony szóvá kell tenni. Mert senki sem értékesebb a másiknál, senkinek nincs joga uralkodni egy másik ember felett.

2. Erős vagy, mert fizikailag erős vagy. A fizikai teherbíróképesség mindenkinél különböző erősségű. Lehet, hogy valamelyikünk lihegés nélkül fut fel a tizedikre, más nagyobb súlyokat emel meg, mint egy férfi. Az erő mindig kritikus szituációkban mutatkozik meg. Biztosan tapasztaltad már, ha „vészhelyzet” van, bekapcsol az „erőgomb” az elmédben, nem érzel sem fáradtságot, sem fájdalmat, csak mész előre.

3. Erős vagy, mert mentálisan erős vagy. A pszichés teherbíróképesség is mindenkinél különböző erősségű. Lehet, hogy valaki bírja a „pofonokat” sok éven keresztül, s meg sem rogyik tőle, más néhány kényelmetlenség után térdre kényszerül. De minden megpróbáltatást a javadra fordítasz. Hisz tényleg igaz a mondás, hogy ha az Isten problémát ád, erőt is mellékel hozzá. Senki nem kap nagyobb terhet, csak amekkorát elbír. Mégha nem is hiszed.   

4. Erős vagy, mert önmagad vagy minden körülmények között. A nők legtöbbje gondoskodik valakiről. Ha nincs családod, biztosan van kisállatod, bébiszitterkedsz, önkéntes segítő vagy, támogatod az ilyen-olyan alapítványokat, hisz belénk van kódolva, hogy valamilyen mértékg áldozzunk magunkból másokért. De! A sok segítség és gondoskodás közepette nem szabad figyelmen kívül hagyni azt az embert, aki mindezt lehetővé teszi: magadat! Hisz ha a mások élete beszippant, előbb-utóbb magad is segítségre szorulsz. Az pedig kiszolgáltatottá, frusztrálttá és boldogtalanná tesz.

5. Erős vagy, mert meghallgatsz másokat. Mindig megvan a véleményed, ami mellett kiállsz, de nem félsz meghallani az építő, jó szándékú kritikát sem, mert abból is sokat lehet tanulni. Ki tudja, lehet, hogy a vitapartnerednek van igaza. Ha ezt elfogadod, beismered, s beépíted, akkor vagy igazán tiszteletreméltó.

6. Erős vagy, mert képes vagy kitaposni a saját életed ösvényét. Nem félsz elindulni az ismeretlenbe, hisz mindannyiunk élete különböző. Mások a lehetőségeink, eltérő a neveltetésünk, a körülményeink. Nem érdemes hát ismerős mintákat másolni, mert amely élethelyzetben valaki – barátnő, rokon, példakép – sikeres, az nem a te utad. Keresd azt, ami a tiéd, s merj elindulni rajta!

7. Erős vagy, mert arra törekszel, hogy észrevedd a jót! A világ tele van mocsokkal, szarral, gonoszsággal, s olyan emberekkel, akik azt akarják elhitetni tömegekkel, hogy ezen kívül nincs is más. Dehogynincs! Az élet szép, a világ csodás hely, tele értékes emberekkel, természeti kincsekkel, isteni ételekkel, szépséggel. Ha most, ahol éppen vagy, szétnézel magad körül, legalább öt értéket-szépséget találhatsz, úgy, hogy fel sem kell állnod, vagy arrébb sem kell menned. Próbáld k!

8. Erős vagy, mert TE tudod, hogy ki vagy és mit akarsz elérni az életben. Mások nagyon okosak. Mások nagyon sok mindent tudnak mondani rólad. Azt hiszik, tudják, te milyen vagy, mit szeretsz, mik az értékeid, de leginkább a „hibáidat” ismerik behatóan. Kritizálnak, bírálnak, pocskondiáznak, okoskodnak, tanácsokat adnak. Pedig igazából fogalmuk sincs rólad. Senkinek. A legfontosabb az, hogy neked legyen fogalmad saját magadról. Merj szembenézni a hibáiddal, s tudd kijavítani őket, de igenis, merd felsorolni és kidomborítani az értékeidet, az erősségeidet. Ha megkérdezik, miben vagy jó, sorold! Olyan nincs, hogy semmiben, hiszen mindenkinek vannak erősségei.  

Persze nem biztos, hogy mind a nyolc pont evidencia jelenleg az életedben. Még az enyémben sem az. De hogy az lesz, abban biztos vagyok! 

(Cikkünk 2017. május 7-én jelent meg.)

Vona-Szabó KrisztaVona-Szabó Kriszta

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások