A jót minden más fölé kell helyezni - 60 év a cukrászat mesés világában

márc. 18., 2017

A jót minden más fölé kell helyezni - 60 év a cukrászat mesés világában

Azt gondolom, abban hiszek, hogy az igazi különlegességeket általában nem egy feltűnő cégér alatt találjuk meg, agyonreklámozott neveken, hanem eldugottabb helyeken, zegzugos kis utcákban. Sokszor nem is vesszük észre ezeket a helyeket, csak szájról szájra terjed a hírük. Aztán valahogy egyszer csak betévedünk, és attól kezdve törzsvendégként térünk vissza újra és újra. Ilyen kincsre leltem én is, amikor az István Cukrászdába kaptam meghívást, Mellis Istvánhoz, aki 60 éve cukrász és március 19-én ünnepli a 75. születésnapját. Isten éltesse!

Sütemények közül én csakis a krémes, habos, pihe-puha tortákat szeretem, melyek a minőségi alapanyagok mellett szívvel és lélekkel készülnek. István bácsi 15 éves korától dolgozik a kis boltban, előbb cukrászinasként, később munkatársként, majd 30 éves korától, amikor megkapta az iparigazolványt, tehát 45 éve, már vezetőként és tulajdonosként viszi a nevét viselő cukrászdát. Előfordult, hogy a karácsonyi bejgliszezonban az öltözőben aludt, míg kisült az újabb adag. Van olyan idős bácsi a környéken, aki 43 éve tőle vásárolja a karácsonyi bejglit! Mind ezeket a régi vevőket, mind az újakat örömmel szolgálja ki a mai napig is.

Aranykoszorús Mester

„Vallom, hogy egyszerre kell megőrizni a régi, hagyományosan jó dolgokat és közben haladni is kell a korral. Van olyan, 80-90 éves gyúrógépem, ami már akkor is 40 éves volt, amikor megvettem. De ha elhasználódik egy alkatrész, a mai napig pótolható. A régi fagylaltgépnek állandóan mennie kellett, hogy fagyasztani tudjon, a maiak már sokkal energiatakarékosabbak. A hűtőszekrény sem olyan már, mint régen. A régiből, ha kifolyt a víz, 100 darab mignonom odalett. Most meg egy modern, kétszárnyas, rozsdamentes acél hűtőszekrényünk van. Nagyot változott a világ, több szempontból is könnyebb a dolgunk ma, mint régen volt. Inas koromban már hajnalban itt kellett lennem, hogy begyújtsam a kemencét, mert onnantól kezdve még három óra kellett ahhoz, hogy sütni tudjunk. Begyúrtam a tésztákat, akár 4-5 kiló lisztből is, kézzel. Később lett csak gyúrógépem, meg is lett az eredménye, ahogy abbahagytam a kézzel gyúrást, fel is szaladt rám jó néhány kiló” - meséli. Míg a cukrászat régen kemény fizikai munka volt, ma már, az eszközök fejlődésének köszönhetően, sokkal könnyebb lett."

Mellis István bácsi

De ennyi munka mellet jut-e ideje a családra? Bizony jut, feleségével 50 éve házasok! A füredi Anna-bálon ismerkedtek meg, ahol megnyerték a táncversenyt. Azonban a lány más menyasszonya volt. Ez persze nem állhatott a boldogságuk útjába. A táncos lábú cukrászlegény elcsábította a szép lányt. Olyat is ritkán látni, hogy az esküvői tortát maga a vőlegény készítse el. Vele ez is megesett. Lányuk, Krisztina, ma már az üzlettel járó felelősség nagy részét átvállalta. István bácsi pedig éli az aktív nyugdíjasok életét, de azért rendszeresen bejár a boltba, és ha a szükség úgy kívánja, még mindig beáll a pultba is.

Családi körben

„Nagyon fontos, hogy minőségi alapanyagokat használjunk. Lehet egy szelet süteményt 200 forintért adni, de az olyan is. Soha nem ezzel akartunk versenybe szállni, hanem csakis a minőséggel. Nálunk a tejszín valódi tejszín, ami elolvad az ember szájában és finoman lecsúszik a torkán, nem pedig növényi hab, amit alig lehet lenyelni. Vajból, kakaóból, túróból és minden másból is kiemelkedő minőségűt használunk, hiszen így tudjuk az elkészült sütemények minőségét garantálni. Odafigyelünk arra, hogy minden alapanyagunk friss legyen, a cukrászműhely pedig patyolattiszta. Ellenőrzött forrásból származó élelmiszerekkel dolgozunk, a HACCP rendszernek megfelelően.”

Tanúsíthatom, hogy minden szava igaz. Olyan habos, pihe-puha, krémes, ízletes süteményt, mint itt, már régen ettem. Valóban szinte elolvadt a számban, mintha egy puha, édes felhőbe haraptam volna. A marcipán tiszta mandula, a kakaópor pedig a finom, minőségi, holland kakaó. Megtudtam, hogy az édes és sós teasütemények a legnépszerűbbek évtizedek óta. Megkóstoltam a sósat, ami egyébként nagy kedvencem. Valóban nagyon finom volt. Omlós, puha, de nem száraz. Tökéletes.

A cukrászda egy kis hangulatos galériával is rendelkezik, de nyáron a teraszra is kiülhetünk. Tökéletes üzleti megbeszélésre, randevúra is. A pult tele van édes, friss süteményekkel, csak választani nehéz. Természetesen megtalálható többféle cukor-, laktóz- és gluténmentes, valamint paleolit sütemény is, hogy mindenki megtalálja a diétájának megfelelőt. Nyáron pedig természetesen kapható mindenki kedvence, a fagylalt is, kiváló minőségben és rengeteg ízben.

István bácsi elégedett, boldog ember, de látszik, hogy megdolgozott érte. Soha nem várta, hogy a dolgok maguktól megoldódjanak, inkább azt nézte, mit tud ő tenni azért, hogy jobb legyen a helyzet. Mindig megbecsülte, amije volt. Az alkalmazottai tisztelik és szeretik, példaképüknek tekintik. „Ami van, azért hálásnak kell lenni és a jót minden más fölé kell helyezni” - vallja. És ebben nagyon egyet tudunk vele érteni.

Elismerés

Ez a kis csoda cukikuckó a Bazilika közelében található, az V. kerületben, az Október 6. utca 17-es szám alatt. De a IX. kerületben is van egy boltocska, amit István bácsi unokája, Viki felügyel, a Tűzoltó utca 82. alatt. Itt is az István Cukrászda termékei kaphatóak, bátran betérhetünk, nem fogunk csalódni!

Zigó JuditZigó Judit

Hozzászólások