A kékszemű párduc - Alain Delon 81 éves

nov. 8., 2016

A kékszemű párduc - Alain Delon 81 éves

Szinte ünnep volt, amikor ültünk a biztos, meleg szobában a televízió előtt és vártuk a szombat esti filmet. Nagyon vártuk és szerettük ezeket az estéket, még kólát is ihattunk, ropi is volt és pattogott az alutálcás kukorica. Sosem felejtem el azoknak az estéknek a hangulatát. Akkoriban sok francia film ment a tévében, ezáltal sok tehetséges francia filmszínészt ismerhettünk meg. Az egyik ilyen tehetség volt Alain Delon. Ma 81 éves a nők bálványa. 

Ki gondolná, hogy a világhírű színésznek rémes gyermekkora volt? Pedig a korzikai származású elvált szülők nevelőszülőkhöz adták a kisfiút, akit végül „annak rendje és módja szerint” - kezelhetetlen tinédzserként – egy 1854 óta fennálló, szigorú jezsuita kollégiumba került. Alain Delon azonban nem igazán felelt meg a követelményeknek, egyik bentlakásos iskola jött a másik után. A zűrös ifjúkornak végül maga Delon vetett végett, amikor tengerészgyalogosnak állt.

Miután 1956-ban leszerelt, Párizsba ment szerencsét próbálni. Meggyőző megjelenésének, a nőknél elért sikereinek köszönhetően viszonylag hamar a párizsi szalonok egyik állandó vendégévé vált, itt indult el filmes karrierje is. A fiatal francia rendezőkkel jó barátságba kerülő Delon egy év után egyre-másra kapta a szerepeket. A nők rajongtak érte, miközben felfedezték olasz és amerikai filmrendezők, beleszeretett Romy Schneider…

Zivataros kapcsolatuk és Romy Schneider halála után Alain Delon rendre összebútorozott ismert és kevésbé ismert színésznőkkel, modellekkel, énekesnőkkel, többüktől gyermeke is született. A ma 81 éves Alain Delon állítólag napjainkban is rendkívül aktív. ;) Az is érdekes, kevesek által ismert adalék Alain Delon életéhez, hogy többször kiállt a Nemzeti Front, illetve annak vezetője, Jean-Marie Le Pen politikája mellett, amelynek eredményeként a liberális médiumok nem egyszer bojkottálták filmjeit.

Nekem azonban mégsem e momentumok jutnak leginkább eszembe róla, hanem például A párduc című Visconti-film Tancredi Falconerijeként nyújtott nagyszerű alakítása, vagy a Jean-Pierre Melville által rendezett A szamuráj című filmben rezzenéstelen arccal gyilkoló bérgyilkos, Jeff Costelló megformálójaként. Isten éltesse a kékszemű párducot!

Béres FerencBéres Ferenc

Hozzászólások