A kulturált izzadás 10+1 alapszabálya (Felidéző)

máj. 22., 2017

A kulturált izzadás 10+1 alapszabálya (Felidéző)

Budapest tele van gyógyforrásokkal, s szerencsénkre a fürdők több évszázada részei kultúránknak. Minden budapesti gyógyfürdőben jártam már, de végül a Gellértnél maradtam. Több mint tíz éve járok ide, hetente legalább egy alkalommal. Rendszeresen szaunázom, ezért összeírtam a 10+1 legfontosabb aranyszabályt, hogyan is kell kulturáltan izzadni hazánkban.

1. Használj szaunalepedőt! Magyarországon, a kulturális sajátosságainkból fakadóan, a közfürdőkben nem elfogadott a mezítelen szaunahasználat, a fürdőruhákból pedig káros anyagok kerülnek a levegőbe az extrém meleg hatására. Ezért tradicionálisan is a legjobb megoldás a lepedő használata. Ez egyrészről számodra is hasznos, hiszen a lepedő véd az esetleges fertőzésektől, másrészről higiénikus is, hiszen nem közvetlenül a fára csöpög az izzadságunk. Nem vagyok prűd, de bevallom – bár mindig tiszteletben tartottam -, sosem tudtam a sógorok nudista szokásait magaménak érezni. Ugyanezt várom el, véleményem szerint jogosan, viszont.

2. Kruciális pont: a papucs! A papucs használata a fürdőkben egy fontos szabály. A szaunába ne hozd be, hiszen műanyag, így - a fürdőruhákhoz hasonlóan - káros anyagok kerülnek a levegőbe az extrém meleg hatására, de szaunán kívül fontos a használata. Viszont nagyfokú illetlenség papucsban betrappolni a szaunába. Ennél már csak egy nagyobb furkóság létezik: papuccsal lépni fel a szaunapadra. Finnországban ezért gyakorlatilag golyó jár, nálunk meg lehet úszni egy - véleményem szerint abszolút jogos - ordibálással.

3. Kérdezd meg! Ha szaunaolajat szeretnél használni, kérdezd meg a többiektől, hogy szabad-e. Ennek alapvető oka az allergia, hiszen sosem tudhatod, hogy az adott olaj milyen allergiás reakciót vált ki az éppen bent ülőkből. A másik ok - az általam óriási humbugnak tartott – a homeopátia, ennek hívei ugyanis nem használhatnak például mentát. Bár nem hiszek benne, tiszteletben tartom. A tömény olajat ne közvetlenül a forró kőre csepegtesd, mert megég, és amellett, hogy kellemetlen, égett szag lesz, mindenki belélegzi a levegőben szálló égésterméket. Legjobb, ha vízbe csepegtetsz, tehát hígítod a „cuccot”, és szépen, fokozatosan adagolod a kövekre locsolva. Ha erre nincs mód, akkor a kályha mellé, a fára cseppents néhány cseppet, hidd el, érezni fogod!

4. Szaunázás előtt alaposan mosakodj meg, zuhanyozz le (ez alap), ezután töröld szárazra a tested, mivel a nedves bőr nehezebben kezd izzadni. Smink és parfüm használata kifejezetten tilos!

5. Nagy taplóság betegen, illetve náthásan közösségben szaunázni. Gondolom, nem kell leírnom, hogy miért…

6. Ivás: szaunázás közben vizet inni hiba, az alkoholfogyasztás bűn. Szaunázás közben tehát ne, de azután viszont igyál vizet, szervezeted rehidratálása miatt.

7. Evés: optimális, ha étkezés után másfél-két órával szaunázol, máskülönben rosszul lehetsz. A szaunában viszont lehetőség szerint ne egyél, köszi! Találkoztam már olyannal, aki közvetlenül fokhagymás lángosozás után gondolta azt, hogy a legjobb program egy frissítő szaunázás. A szagok miatt spontán kialakult közfelháborodás hatására, egy perc múlva, szégyenszemre el kellett hagynia a szaunát.

8. Hűtsd le magad! Szaunázás után csodákat tesz a hidegzuhany, illetve ahol van rá mód, a hideg merülő medence vagy a hideg vizes dézsa, esetleg jég használata! A szaunázás tulajdonképpen a felhevülés és lehűtés egymást követő ismételt váltakozása. Ha életed részévé válik, akkor valódi Kneipp-kúrákat lehet végezni egy fürdőben.

9. Hányszor? Ha frissítő szaunázást szeretnél, akkor csak egyszer, ha egy teljes szauna programot szeretnél végigcsinálni, akkor két-három szaunázás (felhevülés és lehűtés egymást követő, ismételt váltakozása) az ideális.

10. Viselkedj! Nem illik hangosan beszélni, nevetgélni, csókolózni, ölbe ülni, nyalni-falni egymást és így tovább.

+ 1 Köszönni kötelező és elköszönni is.

(Az írás 2016. március 29-én jelent meg.)

Béres FerencBéres Ferenc

Hozzászólások