A nő, akinek az egyénre szabott táplálkozástant köszönhetjük

aug. 6., 2015

A nő, akinek az egyénre szabott táplálkozástant köszönhetjük

Bocsi Viki a harmónia maga. Mosolyog, mindennek örül, segít, szervez, ír és visszaigazol. Az élet pedig neki igazolja vissza, hogy az, amit tesz, igazi érték, egyedülálló teljesítmény. Azok az elégedett és boldog emberek viszont egyre többen vannak, akik az ő módszerének köszönhetik az egészségüket és karcsúságukat.

 

IgenÉlet: Ami az oldalaidat böngészgetve rögtön feltűnik: le sem olvad a mosoly az arcodról. Szinte átsüt a képernyőn az életöröm. Minek köszönhető ez a folyamatos jókedv?

Bocsi Viki: Igen, imádom az életet. Ha visszagondolok, arra jutok, ez mindig is így volt, persze voltak nehezebb szakaszok, és volt sok olyan évem, amikor ez nem volt tudatos. A töretlen jókedvem egyik oka, hogy megtanultam felismerni az embereket és a szándékokat. Sokan és sokszor akarták ezt letörni, és ugye, amíg az ember nem érti mások viselkedését, addig sajnos el is tudják találni, amitől visszahúzódik. Most is vannak ilyen támadások, de már tudom, ismerem az ilyen emberek motivációját, menthetetlenségét és kezelési módját.

IÉ.: Mi a recept a negatív emberek ellen?

B.V.: Az egyetlen dolog, amit lehet tenni az ártó dolgok ellen, ha figyelmen kívül hagyjuk őket, és hatalmas szeretetben tovább virágzunk. Azokra az emberekre kell koncentrálni, akiknek tényleg lehet és kell is segíteni. Ez a felismerés segített hozzá, hogy ne tudjanak már elkeseríteni a rosszindulatú emberek, semmi se tudja tartósan letörölni a mosolyt az arcomról.

IÉ.: Sok kellemetlen élményed volt már?

B.V.: Az emberek 20%-a sajnos negatív. Megpróbál elhallgattatni minden jobbító tevékenységgel dolgozót, mert gyűlölik a siker gondolatát és azt, hogy valaki segít másoknak. Valamilyen megmagyarázhatatlan ok miatt azt hiszik, hogy mások megsegítése az ő kárukat okozza. Nem szabad elhallgatni, mert akkor a rosszfiúk győznek. Most már nem veszem a szívemre a támadásokat, így a napok 90%-ban szuperül vagyok. A maradék 10%-nak pedig kizárólag a fáradtság az oka, mert egész egyszerűen keveset alszom. Na, azt nem viselem jól.

IÉ.: Sokféle önismereti tanfolyamot végeztél. Azért biztosan a számos területről begyűjtött ismeret is segített a szemléleted pozitív formálásában.

B.V.: Imádok embereknek segíteni, hozzátenni az egészségükhöz, azokkal foglalkozni, akik pozitívak, akik akarnak, akik lelkesek, akik jószándékúak. Mindig nagyon érdekelt az emberi lélek, az elme és a test működése. Sok utat bejártam. Néhány éve mindenre megkaptam a választ egy csodálatos tudomány megismerésével. Minden, életemben felmerülő kérdésre konkrét választ kaptam, és kapok azóta is folyamatosan, ahogy tanulok, tanulok és tanulok. Erről még nem szeretnék beszélni, majd egy kicsit később.

IÉ.: A fitnesz is test-lélek összhangjának tudománya. Mikor és miért kezdtél el sportolni?

B.V.: Fitnesszel 14 éves korom óta foglalkozom, immár 23 éve. Mindig imádtam a súlyzókat és az általuk elérhető szép, esztétikus formát. 2008-ban alapító tagja voltam egy cégnek, mely táplálkozási tanácsadással foglalkozott. A cégből 2012-ben kiváltam, de hálás vagyok, hogy részese lehettem, hisz azok alatt az évek alatt sokat tanultam.

IÉ.: Táplálkozási tanácsadással foglalkozol, mert azt vallod, mindenkinek másra van szüksége az egészséges működés, a vágyott alak eléréséhez.

B.V.: Nem vagyok orvos, sem természetgyógyász. 20 éves korom óta foglalkozom viszont a táplálkozás témájával, sok-sok megtapasztalás, tévút és keresés áll mögöttem. Elvégeztem egy nemzetközi (USA) táplálkozási tanácsadó sulit is, de sokáig nem láttam tisztán a pontos utam. Aztán egy éjszaka elkezdett a fejemben villogni egy mondat, amit Roosevelt-től: “Tedd azt, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy”, és nem hallgatott el.

IÉ.: És onnantól tetted, azzal és ott?

B.V.: Egy edző barátom, Sasa rámpirított. Megosztotta az oldalamat a saját követői között, így muszáj volt elkezdenem publikálni azt, amit tudok, ott, ahol vagyok. Már nem volt visszaút. Az emberek várták az írásaimat. Elkezdtem kidolgozni a saját módszeremet, s csak írtam, írtam és írtam. És most is írok, írok és írok.

IÉ.: Óriási igény is van az ilyesmire, hiszen napjaink egyik központi kérdése – főleg a nők számára – a fogyókúra, a (valakik által sulykolt) ideális testsúly hajszolása. Bármi áron. A turbódiéták azonban kevés és rövid ideig ható eredménnyel járnak. A végén az ember újra kövér lesz, csalódott és boldogtalan. A te életmódszered azonban egyedülálló, hisz az egyéniséget, egyéni adottságokat veszi alapul. Hogyan is működik pontosan?

B.V.: Kialakult. A kérdőív, amit az elmúlt 7-8 év tapasztalatából állítottam össze, az egész saját metódusom, úgy, ahogy most van, egyszer csak kialakult. Olyan tényezőket mérek fel, amikről az évek alatt tanultam, amik befolyásolják az anyagcserét. Hormonális, idegrendszeri, égetőrendszeri faktorokat. Nem vagyunk ugyanis egyformák, bármennyire is próbálnak a klasszikus módszerekkel minket erre rábírni, pl. a kalóriaszámolással.

IÉ.: Mit jelent a táplálkozás szempontjából, hogy nem vagyunk egyformák?

B.V.: Ahogy az ember a bolygón vándorolt, mindig az adott éghajlaton megtalálható, megehető ételekhez alkalmazkodott a genetikája. Két választása volt: vagy alkalmazkodik és túlél, vagy meghal. Aki túlélt, az alkalmazkodott. Így alakultak ki éghajlatonként a különböző anyagcseretípusok. Hiszen egy eszkimó zsírban és proteinben gazdag étrendje semmiben nem hasonlítható össze például egy vallásos indiai vegetáriánus étrendjével, mégis mindketten egészségesek. Ez az anyagcseretulajdonságaik különbözősége miatt van. Nálunk és általában Európa többi részén, de Amerikában is, hatalmas genetikai keveredés alakult ki az elmúlt párszáz évben, a népvándorlások, emberek leigázása, háborúk miatt. A civilizációs betegségek is nagyrészt ennek a következményei. A hatalmas kínálat, az önmagunk ismerete nélküli össze-vissza evés és a rengeteg feldolgozott étel okozatai.

IÉ.: Hogy "nyomozod” ki, hogy melyik vendégednek mi a jó?

B.V.: Nem vagyok tévedhetetlen. De ha tévedek, javítok. Alapvetően mindig őszinteséget feltételezek az emberekről, de sokan a kérdőívet is valamilyen vizsgának tekintik és úgy töltik ki, hogy jó színben tűnjenek fel, pedig ez esetben ez pont nem jó. Aki így cselekszik, azzal nagyon nehéz a dolgom. Egy idő után úgyis rájövök, hogy valótlan dolgokkal kell küzdenem. Aki viszont őszinte, kitartó, elszánt, azzal mindig sikeresen tudunk haladni.

IÉ.: Ahogy az egészséges életmód „trendi”, úgy jönnek egyre jobban divatba a kövérséggel foglalkozó dokumentumfilmek, „szórakoztató” műsorok az életmódcsatornákon. Mi a véleményed a túlsúlyról? Mi okozhat extrém elhízást adott embernél? Akaratgyengeség, lustaság, stressz, boldogtalanság?

B.V.: Lehet hogy ez egyeseknek nem fog tetszeni, de az elhízottak boldogtalanságával nem tudok mit kezdeni. Az az igazság, hogy a boldogtalan elhízottak sok esetben azért lettek elhízottak, mert boldogtalanok voltak. Ezen nem segít a fogyás. Nagyon sok energiámba került ennek a felismerése. Aki emelkedettebb állapotban van érzelmileg, azoknak könnyű segíteni, de a boldogtalanokon én sem tudok. Nekik a legtöbbször semmi nem jó. Ők sajnos abba a bizonyos 20%-ba tartoznak, akiket korábban említettem. Én pedig a maradék 80%-kal foglalkozom. Az összes energiámat felemésztené a boldogtalansággal való küzdelem. Azoknál, akik csak a bajt látják, a problémákat, a nehézségeket, nagyon nehéz bármilyen sikert elérni. Boldoggá nem tudom tenni az embereket, az mindenkinek a saját felelőssége.

IÉ.: Milyen arányban vannak a nők és a férfiak a vendégeid között? Mintha a férfiak is egyre tudatosabban élnének… Te is tapasztalod ezt?

B.V.: A férfiak még sokkal kevesebben vannak nálam, de azért vannak. Ők gyakorlatiasak, teszik a dolgukat, nem akadékoskodnak, nem keresnek kibúvókat. Könnyebb velük. Az eddigi férfi ügyfeleim megköszönték és csinálják, amit ajánlottam nekik. Nem tesznek fel felesleges kérdéseket sem, tisztelik az időmet.

IÉ.: A nők kétségkívül lelkisebbek. Mennyiben blokkol valakit a lelke a siker elérésében?

B.V.: A lelki dolgok nagyon fontosak, de én csak a testtel tudok foglalkozni. Lelki problémákkal szakemberhez kell fordulni, mert erre nekem nincs sem energiám, sem végzettségem. Természetesen először a – amennyiben vannak - lelki blokkok kell feloldani, ezután tudunk együtt dolgozni. Párkapcsolatot, munkahelyi problémákat, súlyos önértékelési zavarokat nem tudok, de nem is akarok kezelni. Példát természetesen tudok mutatni. A sikertörténeteim mind pozitív, tenni akaró, akadályokat nem látó ügyfelek, akik alapvetően jó érzelmi állapotban kerültek hozzám, ők nem zúdították rám az életük összes problémáját. Nekik az volt a konkrét kérdésük, hogyan fogyjanak le, ezért pedig közösen tudtunk tenni. Nem kerestek kifogásokat, kibúvókat, nem követelőztek, nem erőszakoskodtak. Ezen tudok és akarok is segíteni, az ilyen ügyfeleknek öröm a segítség.

IÉ.: Az oldalad pedig tényleg tele van sikertörténetekkel.

B.V.: Valóban egy olyan módszer és tudásanyag van a birtokomban, amiről nagyon sokat tudnék beszélni. A mai napig olvasok, gyűjtöm a témában található információkat, mert ahány ember, annyi eset. Mindenki más. Más testtel, más genetikával, más célokkal, más korral, más lehetőségekkel, különböző ízlésekkel, érzékenységgel, igényekkel.

IÉ.: Írod egy helyütt, hogy nem dolgozol 24 órában, a párod szerint viszont igen. Örök kérdés nekünk, nőknek: hogyan tudod összeegyeztetni a munkádat, ami a szenvedélyed is, s a család menedzselését?

B.V.: Hogy egyeztetem össze a családdal a sok munkát? Amikor elindult a tevékenységem, annyi dolgot csináltam, hogy én se tudom, azt hogyan bírtam. De minden, önerőből induló vállalkozás eleje ez az “egykezezés”, azaz mindent egy ember csinál. Most már szervezek. Még mindig nagyon sok a teendő, de a weblap, az automatizálások és az emberek, akik körülöttem vannak, már leveszik a terhek egy részét a vállamról. Mindent leírok, hogy tudjam kontrollálni a tevékenységemet. Ez csak így megy. A szervezést is tanultam, ez hatalmas segítségemre van. De természetesen van, amiről időről időre le kell mondani: van, amikor az edzésről, van, hogy a nyaralásról, a férjemmel töltött időről, de ez nem lesz mindig így.

IÉ.: A gyerekeidet „feltérképezted már”, mi az, ami nekik jó táplálkozás szempontjából?

B.V.: A gyerekeim nem élnek búrában, nem tiltom őket semmitől, de mindig tudják - igazából a nagyobbról lehet ilyen szempontból beszélni, mert ő már 6 éves, a pici még csak 1 múlt -, hogy amit megesznek, az jó-e vagy nem. Ha fagyit eszik, tudja, hogy cukros. Tudja, mi az a cukorbetegség, hogy mit jelent az, hogy egészséges. De ha fagyit kér, akkor kap.

IÉ.: Akkor nincs irreális tiltás…

B.V.: A gyerekeknek csak példamutatással lehet segíteni. Ha a szülő hülyeségeket eszik, hogy várja el a gyerektől, hogy ne egyen hülyeségeket? A kisbabák még tudják, hogy mi jó nekik. Őket tiszta ételekkel kell etetni, semmi feldolgozottat nem kaphatnak, amíg bölcsiba, oviba nem mennek, mert addig alapozódik meg a szokásrendszerük, az ízlésük.

IÉ.: Igazán tudatos és összeszedett vagy. Az életed vezérelvét is meg tudod egy mondatban fogalmazni?

B.V.: A mottóm, amit a legjobban szeretek: AZ EGÉSZSÉG AZ ÚJ SZÉPSÉG!

Szabó Judit

 

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások