"A nőnek a konyhában a helye!" - De ha már ott van, gyorsan feltalál valamit!

ápr. 9., 2018

"A nőnek a konyhában a helye!" - De ha már ott van, gyorsan feltalál valamit!

Méghogy a nőknek csak a konyhában a helye? Nem hiszek abban, hogy nekünk nőknek ugyanolyan karrieristáknak kellene lennünk, mint a férfiaknak, de igenis nagy dolgokra vagyunk képesek. Kár lenne a kreativitásunkat, elképzeléseinket veszni hagyni. Bizonyítja ezt az a sok-sok találmány, amelyek a "gyengébbik" nemhez köthetőek.

Íme néhány újítás, amit a nőknek köszönhetünk:

 1. Autófűtés

Mi fázós nők igazán hálásak lehetünk Margaret A. Wilcoxnak, aki 1983-ban kitalálta, hogyan tudná a motorból érkező meleg levegővel felmelegíteni az arisztokrata autósok lábujjait.

 1. Monopoly

Az egyik legismertebb társas első verziója 1903-ban jelent meg és az amerikai Elizabeth J. Magie Phillips nevéhez köthető, Henry George közgazdász nézeteit szerette volna játékos formában terjeszteni, a kapitalizmust kritizálta találmányával.

 1. Mentőcsónak

Egészen 1882-ig nem volt igazán olyan eszköz, amivel érdemben menteni lehetett volna a hajótörötteket, aztán jött Maria Beasley és feltalálta a mentőcsónakot, amely ma is fontos eleme a hajózásnak.

 1. Szolártechnika

Maria Telkes Magyarországon született, majd az Egyesült Államokban dolgozott. Számos találmány köthető a nevéhez, ezek közül talán a legismertebb az első szoláris fűtési rendszerrel működő „napház” és az első napkemence.

 1. Fecskendő

A gyógyítás egyik legfontosabb eszköze, 1899-ben Letitia Geer feltalálta a kézzel működtethető fecskendőtűt.

 1. Elektromos hűtőszekrény

1914 óta használhatjuk az elektromos hűtőszekrényt, a találmányt Florence Parpartnak köszönhetjük.

 1. Fagyigép

Őrült hálásak lehetünk Nancy Johnsonnak, aki 1843-ban feltalálta a kézzel hajtható fagyigépet, amely akkoriban még csak egy fából készült vödör volt a belsejében egy ónhengerrel és egy lapáttal.

 1. Számítógépes algoritmus

Ada Lovelace fontos szerepet játszott az informatikatörténelemben, kulcsszerepet játszott a világ első - akkor még mechanikus alapokon működő - számítógépének, illetve az első számítógépes program megalkotásában.

 1. Mosogatógép

Nekem még nincs, de szeretnék, hiszen nagyon megkönnyítheti a dolgozó nő életét.  A mosogatógépet 1887-ben Josephine Cochrane találtatta fel. A találmány először hoteltulajdonosoknak árulta, majd - valljuk be érthető módon - elterjedt a magánemberek körében is.

 1. Papírtáska

Margaret Knight kapta meg a szabadalmat 1870-ben egy olyan gépre, amely négyzet alakú táskákat gyártott papírból. Egy férfi ki akarta sajátítani a találmányt, hivatkozva arra, hogy egy „nő nem találhat ki ilyet”.

Pedig igen. Ne féljünk szabadjára engedni fantáziánkat!

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások