Abortusztúlélő gyermek miatt perelnének a „szülők”

aug. 14., 2015

Abortusztúlélő gyermek miatt perelnének a „szülők”

Egészen döbbenetes történetet olvastam a minap a Daily Mail Online-on. A cikk egy olasz kislányról szól, akit szülei 14 évvel ezelőtt abortálni akartak. A beavatkozás nem várt eredménnyel végződött, a magzat életben maradt, így az olasz házaspár be akarja perelni a kórházat: pénzt követelnek a gyereknevelés költségeinek fedezésére és az okozott „lelki trauma” kárpótlására.

Elisa egy kedves, okos olasz tinilány, aki éli a tizenévesek életét: fiúzenekarokért rajong és álmokat sző. Ügyvéd vagy pszichológus akar lenni. Sok szempontból azonban nem egy átlagos kamasz. Úgy kell felnőnie, hogy tudja, szülei nem tervezték, sőt! Abortálni akarták. De ő egy csodagyerek. Túlélte a vetélést és a szülei által akart abortuszt is. Ő, az őt nevelő párral ellentétben az életet választotta. 

 

De ha ez még nem lenne elég, szülei, Giuseppe és Aurora egymillió eurós kártérítést követlenek a kórháztól, mondván: lelki traumát okozott nekik a sikertelen abortusz, második gyermekük világrajövetele, ráadásul életmódbeli változások és anyagi nehézségek is sújtották őket Elisa érkezésével. Azt mondják: a lány életéért a kórház a felelős. Úgy fogalmaznak: az orvosok hozták világra, gondoskodniuk kell a taníttatásáról és nélkülözhetetlen szükségleteinek kielégítéséről mindaddig, amíg be nem tölti 18. életévét. 

Az, hogy a kislány mit érezhet, úgy tűnik, a szülők számára másodlagos dolog. Elisa úgy fogja leélni az életét, hogy tudja, ő csupán - ahogyan a szülei fogalmaznak - egy baleset eredménye, hisz el akarták vetetni, s a mai napig tulajdonképpen teher anyja és apja nyakán. Egy megoldandó probléma. Hogy fog így teljes életet élni? Képes lesz bizalommal szeretni, családot alapítani, gyermeket nevelni?

Csak remélni lehet, hogy a történet vége a kislány szempontjából happy end lesz, és képes lesz lerázni magáról azt a nehéz terhet, amivel 14 évvel ezelőtt elindult az úton.

(fotók: dailymail.com)

 

Szilvási Kassai-EszterSzilvási Kassai-Eszter

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások