Akibe kapaszkodhatunk

okt. 10., 2015

Akibe kapaszkodhatunk

Leendő anyaként bolyongunk a bizonytalanságok erdejében, és a pozitív várandós teszttel a kezünkben azt sem tudjuk, merre fussunk, hova forduljunk, kitől kérjünk segítséget. Ilyenkor lép az életünkbe a védőnő, aki végigkísér az áldott állapot kilenc hónapján és még azon is túl. A minden kismamában és kezdő édesanyában felmerülő kérdéseket tettük fel Zsuponyó Anett védőnőnek.  

1. Manapság az élet minden területén működnek különböző „trendek”. Szedjél terhesvitamint - ne szedjél; egyél, amennyi csak jólesik - ne egyél; tornázz bátran - ne tornázz, kíméld magad... Védőnőként mik az első javaslataid, tanácsaid, ha egy állapotos anya felkeres?

Zsuponyó Anett: A kismamáimnak mindig elmondom, hogy a várandósság egy más állapot, de nem betegség! Mindent a megszokott módon lehet végezni, csak egy kicsit kíméletesebben! Egy kismama érzi, hogy mennyit bír. Más a helyzet természetesen, ha valamilyen egészségügyi oknál fogva veszélyeztetett a gravida (a babát váró nő – a szerk.). Akkor fokozottabb kímélet és odafigyelés szükséges a zavartalan 9 hónap kihordása érdekében. A lényeg, hogy azt tegye, ami neki és a babának is a legjobb! A magzatvédő vitaminokat támogatom, hisz nagyon sok a vérszegény anyuka, főleg azon nők körében, akik már korábban is szenvedtek vérszegénységtől. Tervezett terhességnél célszerű már három hónappal a várt fogantatás előtt szedni a magzatvédő vitamint a vitaminraktár feltöltése, valamint a folsav hatása miatt a megfoganó magzat egészsége érdekében. Tévhit, hogy a magzatvédő vitamintól lesz a baba nagy! Ezt is elmondom a kismamáknak: a gyermek súlya megszületéskor általában az anya és apa születési súlyának az átlaga.

FÉLELMEK
2. Mi a kismamák legnagyobb félelme a várandósság ideje alatt? Tartanak a mai nők az anyaságtól?

Zsuponyó Anett: A legnagyobb félelmük, hogy a baba egészséges-e. Ilyenkor tájékoztatom őket a különféle nem kötelező, de ajánlott vizsgálatokról. Ezek nem olcsó dolgok, nem is mindenki engedheti meg magának a több tízezer Ft-os vérvételt és magánklinikai vizsgálatot, de úgy érzem, mivel már az AFP genetikai vizsgálat megszűnt, ami a 16. héten vizsgálta az anyai vérből a súlyos fejlődési rendellenességeket, egyre több kismama vállalja be még önköltségesen is az ehhez hasonló, de sokkal modernebb vérvizsgálatot. Igen, félnek a nők az anyaságtól. Számtalanszor elhangzik a kérdés: „Jó anya leszek?” Az értelmiségi és iskolázott anyukák félelme ez. Náluk a szülés ideje szinte már a 30. életév felé esik, sőt mondhatom, hogy 35 éves korban vállalják az első gyermeküket. Ekkorra teremtik meg azt a környezetet és egzisztenciát, hogy mindent meg tudjanak adni a tervezett gyermeküknek. Utána pedig attól tartanak, hogy a gyermekvállalás miatt elveszíthetik munkahelyüket. Mondhatom, hogy ezek a nők szinte végigdolgozzák a terhességi hónapokat és csak az utolsó 4-6 hétre mennek szülés előtti táppénzre!

A védőnő átsegít a nehézségeken

SZOPTATÁS

3. Az egyik legnagyobb probléma mindig a szoptatás kérdése. Sok anya annyira rástresszel a szoptatásra, hogy elapad a teje vagy begyullad a melle. Ettől rossz anyának érzi magát, depresszióssá válhat. Mi a véleményed a szoptatásról? Mindenképpen kell, vagy „engedje el” az a nő, akinek nem megy? Hogy segíthet a védőnő?

Zsuponyó Anett: A második helyen áll a félelmek listáján ez a probléma. A gravida retteg attól, vajon tud-e majd szoptatni. Nagyon fontos számomra, hogy a terhesség 2. trimeszterétől beszéljünk a szoptatásról, készítsük fel az anyukákat erre a csodálatos dologra. A szoptatásról mindent többször átbeszélünk és szeretem, hogy a kismamák kérdeznek is bátran és őszintén tőlem. Az anyatejes táplálás szorgalmazása és fontosságának hangsúlyozása, mindenféle előnyével az egyik legfontosabb feladataim közé tartozik. Én 21 hónapig szoptattam Effit, a kislányomat, így nagyon sok olyan információt is át tudok adni saját példámból, amit a nagykönyvből nem lehetne elmondani.

GONDOZÁS
4. Meddig tart a védőnő szerepe, feladata egy család életében? Hogyan zajlik a szülés utáni utógondozás? Meddig vagy jelen az anyák és gyermekek életében? Egyénfüggő, vagy vannak erre szabályok?

Zsuponyó Anett: Természetesen a védőnők egyénre szabott gondozási tervet alkalmaznak, hisz nincs egyforma család és nincs egyforma gyermek sem, így ami az egyiknél beválik, a másiknál nem biztos hogy működik! Én sem napi 8 órában vagyok védőnő. Az anyukák tudják, hogy 16 óra után is bármikor kereshetnek, mert mindig felveszem a telefont. Hétvégén is elérhető vagyok. Van, aki viszont tényleg nincs tekintettel arra, hogy már éjfél van vagy éppen vasárnapi ebéd. Ezért csak a családom morog néha. Én viszont úgy érzem, vannak azok a helyzetek, főleg első babánál, mikor tényleg tanácstalan az anyuka, és ha megadom a számom, tudja, hogy mindig számíthat rám. Mindig azt mondom nekik, hogy nincs buta kérdés, nyugodtan kérdezzenek, hisz csak úgy tudok segíteni. A szorosabb értelemben vett utógondozáson túl nagyon szerteágazóak a feladataink.

Csak felsorolás szinten említem, mi mindennel foglalkozunk, mi mindennel fordulhatnak hozzánk a gondozottjaink:

 

  • nővédelem, családtervezéssel kapcsolatos tanácsadás, anyaságra való felkészülés segítése, lakossági célzott szűrővizsgálatok szervezésében részvétel

  • 0-6 éves korú gyermekek gondozása, a családban, a tanácsadóban és a nevelési/oktatási intézményben

  • óvodában a védőnői feladatok végzése,

  • oktatási intézményben a 6-18 éves korú tanulók ellátása a külön jogszabályban foglaltak szerint;

  • oktatási intézménybe nem járó, otthon gondozott tanköteles korú gyermekek gondozása; családgondozás keretében segítségnyújtás a helyes életvitelhez, a harmonikus családi környezet kialakításához;

  • gyermekjóléti szolgálat és a háziorvos értesítése, ill. hatósági eljárás kezdeményezése a gyermek
    bántalmazása, elhanyagolása esetén;

  • tájékoztatás a családtámogatási formákról és lehetőségekről;

  • az egyéni és közösségi egészségfejlesztési, egészségvédelmi programok tervezésében, szervezésében és megvalósításában részvétel.

Heti egyszer 2-2 órában önálló csecsemő tanácsadást és várandós tanácsadást tartok a tanácsadóban. Emellett családlátogatásra is járok. A várandósság ideje alatt legalább négy alkalommal. A szülést követő első hat hétben legalább hetente, aztán a csecsemő egyéves koráig havonta. A fokozott gondozást igénylő gyermekek esetében is megvan a családlátogatások jogszabályi rendje.

HIVATÁS

5. Ha a friss anyuka édesanyja távol él, rokonok sincsenek a közelben, a védőnő jelenti azt a mankót, amibe kapaszkodhat, ha megbicsaklik. Az élet kezdeténél jelen lenni nagyon szép hivatás.

Zsuponyó Anett: Igen. Nagyon szeretem a munkámat, mindig más-más helyzetek adódnak, de nincs olyan, amit ne lehetne megoldani. Mindenre van megoldás, csak akarni kell! Nagyon fontos a jó kapcsolat és a bizalom kialakítása, hisz csak így lehet elvárni, hogy őszintén forduljanak hozzám a kismamák és anyukák. Még általános iskolában, negyedikes koromban kérdezte az osztályfőnököm, mi leszek, ha nagy leszek. Én: védőnéni! Már tízévesen tudtam, hogy ezt szeretném csinálni, hisz ha azt csináljuk, amit szeretünk, sokkal boldogabb az életünk!

 

V.Szabó Kriszta 

 

 

 

 

 

 

 

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások