Almacsók, tyúkerő

szept. 22., 2015

Almacsók, tyúkerő

 

Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi szeretjük a régiek által követett bölcsességeket, mert valami fogódzó még nekünk, kütyükori puhányoknak-nyavalyásoknak is kell. Hogy régen is volt élet, csak mások voltak az igazodási pontok. A természetet nem valami elvont jelenségként, hanem a mindennapokat meghatározó zsinórmértékként tisztelték. Bő egy hét maradt nekünk a szeptemberből. Lássuk hát, mit tartogat(hat) még Szent Mihály hava!

1. A bátrabbak az elkövetkező reggeleken húzzanak le éhgyomorra egy nagy pohár kecske- vagy juhtejet, mert a régiek szerint ettől a zsíros, tápláló italtól garantáltan fitten indul a reggel. A kevésbé merészek dúsítsák ezzel a kávéjukat. A kávé-kecske kombó is biztosan megteszi.

2. Aztán a délutáni erőnlétért jól megborsozott, tanyasi tyúkból főtt levessel tegyünk. Ha marad estére is, sosem alszunk el!

3. Ilyenkorra már jócskán megfakul a Balatonon vagy Horvátországban kínkeservesen megszerzett napcsókolta bőrünk. Ám ha a reggeli mosdóvizünkben piros őszi almát úsztatunk, s az almás vízzel bőven meglocsoljuk arcunkat, dekoltázsunkat, kicsattanóan egészséges pír ölel egész télen.

4. Szeptember 29-e Szent Mihály napja. Ha ebben a hónapban még halászlét szeretnénk enni, s magunk akarjuk kifogni a belevalót, siessünk vele az elkövetkező napokban, mert 29-én a halak már a víz fenekére húzódnak, így jövő keddtől már nem elég a horgászbot, búvárruha is kell majd egy jó halleves alapanyagának kifogásához.

5. Szőlő még van rogyásig. Készül a mazsola és a bor, mely a szeptemberben „születik” ugyan, de egész évben vidámít. Legalább van, amire a borús, sötét, téli estéken bizton számíthatunk.     

 

 

 

VSZK

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások