„Az élet elviselhetetlen számomra, bocsássatok meg nekem!” - Szépek és öngyilkosok

júl. 13., 2016

„Az élet elviselhetetlen számomra, bocsássatok meg nekem!” - Szépek és öngyilkosok

Mi csak a csillogást látjuk, irigyeljük a szépségüket, irigyeljük az életüket, azonban nem tudjuk, mi rejtőzik a színfalak mögött. Akkor lepődünk meg, amikor halljuk a hírt a tragédiáról, s rájövünk, hogy a külső és hírnév nem minden.

Abbahagyom, nem csinálom tovább

30 éve vetett véget önkezével életének Molnár Csilla szépségkirálynő. Az alig 16 éves lányt 1985-ben választották Magyarország legszebbjének. Egy osztálytársam javasolta, hogy induljak. Játékként indult az egész, nem vettük komolyan. Apukám eleinte nagyon ellenezte az egészet, anyukám végigszurkolta a versenyt” – nyilatkozta a verseny után. 1986-ban már a Miss Európa-verseny résztvevői között tűnt fel, és harmadik helyezett lett a győztes svéd és a második francia lány mögött. Ekkor már bőven volt része acsarkodásban, megaláztatásban, és ahogy általában a hírességeket, őt sem kerülték el az alaptalan pletykák. 1986. július 10-én a szülei házában bevette apja összes gyógyszerét, véget vetett az életének. Állítólag egy búcsúlevélben azt írta: „Anyuka, nem bírom már tovább”. Molnár Csilla nem tudta feldolgozni a hirtelen jött sikert és az ezzel járó életmódot. „Véget ért a gyerekkorom. Váratlanul jött ez az egész. Nem is tudom igazán megemészteni azóta se. Akárhová megyek, akármit csinálok, én már nem Molnár Csilla vagyok, hanem A Szépségkirálynő. Elvárják tőlem, hogy minden percben azt a formát nyújtsam, olyan szép és üde legyek, mint akkor ott, a kifutón. Nem megy. Idegileg, lelkileg teljesen kikészültem. Néha már azt mondom: elég a telefonokból, levelekből, ajánlatokból - abbahagyom, nem csinálom tovább. De a következő percben tudom: úgysem lehet. Kaptam az élettől egy szerepet, és ennek meg kell felelnem” – mondta egy, a halála miatt már meg nem jelenő interjúban. A tragédia miatt a versenyt leállították, és 89-ig nem is rendeztek itthon ilyen jellegű eseményeket.

Az első magyar szépségversenyről egyébként dokumentumfilmet is készítettek:

 

Soha nem jött ki a szobájából

Nafisa Joseph élete is mesésen alakult. Tizenkilenc évesen Miss Indiának választották. Később a Music TV műsorvezetőket keresett, és annyira megfogta őket a lány kamerák előtti viselkedése, hogy azonnal felvették. Saját műsort is kapott. Sikert sikerre halmozott, állatvédőként is komoly hírnévre tett szert. Azonban míg a karrierje szárnyalt, addig magánélete zátonyra futott. Üzletember vőlegényéről az esküvő előtt kiderült, hogy házas. Egy veszekedés után Nafisa bevonult a szobájába, onnan azonban már soha nem jött ki, felakasztotta magát.

Dalida

Az élet elviselhetetlen számomra

Gyönyörű nő volt Dalida, akiről a francia kultuszminiszer azt nyilatkozta, „a sugárzó szépség, a kultúrák összeolvadásának jelképe”. 1933-ban Kairó egyik keresztény külvárosában jött a világra Yolande Gigliotti néven. Édesapja olasz származású volt, a kairói operaház zenekarában hegedült. Dalida titkárnőként dolgozott, ám 1951-ben második helyezést ért el egy szépségversenyen, 1954-ben pedig elnyerte a „Miss Egypt” koronáját. A családi viszályokat megelégelve elhagyta otthonát és egy ügynökség modellje lett, közben filmszerepeket is kapott. Ekkor vette föl a Dalida nevet, a bibliai Sámson és Delila története nyomán. Énekesnőként is hatalmas sikereket ért el. Alain Delonnal közös duettje világhírű lett:

Azonban míg Dalida karrierje futott, addig magánélete romokban hevert. Imádták a férfiak, azonban házasságai zátonyra futottak, és gyermeke sem született. Egyik férje és élettársa is önkezével vetett véget életének. Az énekesnő hiába volt gyönyörű, hiába volt tehetséges, nem akart élni. Először a hatvanas években próbálkozott öngyilkossággal, de akkor túlélte, 1987-ben azonban sikerrel járt: annyi altatót vett be, amennyi végzett vele. Holtteste mellett a következő üzenetet találták: „Az élet elviselhetetlen számomra, bocsássatok meg nekem.”

(A nyitóképen: Molnár Csilla)

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások