Az igaz barátság lélektana a csillagokban (Felidéző)

aug. 6., 2017

Az igaz barátság lélektana a csillagokban (Felidéző)

Életünk során rengeteg embert sodor az utunkba a Sors, akik mind fontosak a személyiségfejlődésünk szempontjából. Azonban nagyon kevesen maradnak velünk hosszú évekig, évtizedekig. Akit mi választunk társunknak, azzal el tudjuk képzelni, hogy családot alapítunk, együtt öregszünk meg. De a jövőnk mégsem mindig a terv szerint alakul, van, amikor újratervezést igényelnek társas kapcsolataink. Ám biztonságérzetünknek szüksége van egy stabil pontra, akihez bármikor fordulhatunk.

A kellemes és fájdalmas tapasztalatainkat mindig jó megosztani valakivel, aki teljesen megért, elfogad minket. A jó barát tehát valódi kincs, aki kiáll mellettünk teljes vállszélességgel, akinél biztonságban vannak titkaink, akivel napokat tudunk átbeszélgetni. Keresni pont a felbecsülhetetlen értékei miatt nem érdemes, úgyis egy felsőbb erő rendeli mellénk, miközben éljük mindennapjainkat.

Nagyon fontos különbséget tenni barát és haver (cimbora) között. Míg az utóbbi (két) szó egy laza, de számunkra lényeges kapcsot jelöl, ahol a közös szórakozás a főbb cél, előbbi egy kölcsönös bizalmon, lelki összetartozáson alapuló, mindent felülíró köteléket.

Igaz bajtársunknak két fontos „követelménynek” kell tehát megfelelnie: könnyed és őszinte legyen a kettőnk közötti eszmecsere, és lelki, érzelmi síkon hasonló értékeket képviseljünk.

A születéskori (radix) képletünkben tehát a Merkúrt (mint a kommunikációnk jelölőjét) és a Holdat (mint lelkivilágunkat) vizsgáljuk elsősorban. Amennyiben ugyanazon elemű jegyekben állnak, kapcsolatunk harmonikus lesz és tényleg minden téren számíthatunk a másikra. Lényeges továbbá, hogy valamilyen formában motiválni tudjuk egymást, például, ha a másik X. (hivatás) házába esik a Napunk, aszcendensünk. Az asztrológiában a horoszkópházak felosztásánál a 11. ház jelöli a barátainkat, támogatóinkat, segítőinket. Itteni bolygókapcsolat erősíti tehát a kettőnk közti viszonyt.

Ezekben a kapcsolódásokban az a legjobb, hogy nem érzünk megfelelési kényszert a másik felé, mint mondjuk a párkapcsolatunkban. Teljesen önmagunkat adhatjuk, gátlások, fenntartások nélkül, felszabadultan nevethetünk vagy sírhatunk együtt.

Nemi megkötése igazából nincs a dolognak, tehát lehet barátság nő és férfi között. Bár itt azért fontos vizsgálnunk a Marsunk és Vénuszunk egymáshoz rendelt viszonyát. Ugyanis ebből derülhet ki, hogy érzünk-e a lelki harmónián túl testi vágyat is a másik felé, ami sok esetben borítaná a standard baráti viszonyt.   

A legjobb barátom (aki Oroszlán Napú - 11-es házam, mindkettőnknek vizes Merkúrunk és Tüzes Holdunk van) ajánlásával néztem meg egy Dr. House részt nemrégiben. A főszereplő kissé szarkasztikus, de „csernusosan” őszinte és kíméletlen figura. A barátjának elmondta keresetlenül őszinte véleményét, melyben egyetlen szó sem utalt az „azt akarom, hogy jobban érezd magad” hozzáállásra. A rideg, szívtelen valóságot merte mondani, ami, igaz, kissé érzéketlen, de kijózanítóan baráti volt mégis. Főhősünk azt is megkérdezte cimborájától, zavarja-e őt, hogy közöttük nincsen társadalmi szerződés? Adott esetben ez azt jelentette, hogy nem a társadalom által elvárt módon válaszolt a feltett kérdésére. Természetesen „nem” volt válasz. J 

Igaz barátainkat tehát az különbözteti meg szimpla haverjainktól, hogy velük maradéktalanul őszinték tudunk lenni mindig, minden körülmények között.

(Az írás 2017. március 6-án jelent meg.)

Szűcs-Szabó AnnaSzűcs-Szabó Anna

Hozzászólások