Az iskola az életre nevel! Ilyen életre?

máj. 12., 2017

Az iskola az életre nevel! Ilyen életre?

Életképek a mai iskolai életből. 

Élmény a napközi!

Délutáni tanulóidő kezdődött az iskolában. Miközben a délelőttös tanító néni még térült-fordult egyet-kettőt a teremben másodikos osztálya körében, a napközis odafordult a gyerekekhez:

- Ki nem érti a maradékkal való osztást?

Négy gyerek feltette a kezét.

- Akkor ti másoljátok át az órán megoldott feladatokat a munkafüzetből a füzetbe! – adta ki nekik a feladatot.

- De Edit néni, az két oldal a nagy munkafüzetben! Nekem tizenöt perc múlva kézműves szakkörön kellene lennem! El fogok késni! – görbült sírásra Tomi szája.

- Ó, dehogy késel el, gyorsan lemásolod, és már indulhatsz is! – hangzott a felelet.

- Edit néni! – szólalt meg Csaba, egy magasabb, szőke fiú. – Nem az lenne a legjobb módszer, ha Edit néni kikérdezné tőlünk, vagy elmagyarázná nekünk?

- Te már megint beleszólsz a tanárok dolgába, fiam! – reagált ingerülten a pedagógus. – Évikém, hallod-e – szólt oda a délelőttös tanítónak –, ha tanítási gondjaink vannak, akkor fordulhatunk Csabához! Fiam – fordult ismét Csaba felé –, menj a Parlamentbe, ott produkáld magad!

A gyerekek látták, hogy nincs mit tenni, a tanító néni komolyan gondolja.

Ezért Tomi elkésett a kézműves szakkörről. Ferkó sírva másolta le az utolsó fél oldalt. Esztinek görcsöt kapott az ujja, mire az utolsó sorhoz ért. Csaba pedig levonta a tanulságot: legközelebb inkább nem vallja be, ha nem érti a feladatot, helyette megkéri majd az édesapját, aki valóban a Parlamentben dolgozik, hogy magyarázza el neki.

Empátia a köbön

- Mama, képzeld, a tanító néni azt mondta Lackónak, hogy fiam, a ti családotok teljesen szét van esve, azért, mert Lackó nem vitt családi fotót az anyák napi készülődéshez! Ugyanis nincs nekik, mivel a szülei hat éve elváltak, és nincs családi fotójuk! Ez még akkor is sértő lett volna, ha nekem mondja, hát még Lackónak, akinek az a leghőbb vágya, hogy a szülei újra együtt legyenek! – újságolta a kilencéves Peti felháborodottan az anyukájának. Az édesanyja pedig arra gondolt: reggel beszélt telefonon Lackó anyukájával, aki elmondta, pár napja úgy fájt a dereka, hogy Lackó segített neki fürdeni, hajat mosni, a volt férjét pedig a héten rúgták ki az állásából.

- Anya, képzeld, intőt kaptam ma Kati nénitől, mert azt kérdeztem Zolitól: Te megőrültél? Attól a Kati nénitől, aki azt mondja Istvánnak, amikor az uzsonnaszünetben feláll a helyéről, hogy üljél már le, vakarékom! Annak az Istvánnak, akinek még az is rosszul esett, amikor régen azt mondtuk rá, hogy cuki, mert ő nem kis aranyos szeretne lenni, hanem nagy és erős! Meg aki azt mondja annak, aki valamilyen felszerelést otthon felejt, hogy kis óvodásom!

Osztály, vigyázz!

- Mama, ma mindenki fekete pontot kapott!

- Miért, mi történt?

- A tanító néninek be kellett mennie a tanári szobába, s ezalatt nekünk azt kellett játszanunk, hogy Ferus a játékvezető, aki mond valamit, s olyankor nekünk pont az ellenkezőjét kell csinálnunk, és egyszer Ferus azt mondta, most mindenki legyen nagyon csendben, mi pedig erre akkora zajt csaptunk, hogy zengett tőlünk még a tanári szoba is!

Cserhalmi ÁgiCserhalmi Ági

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások