Az ősi magyar szörp

szept. 28., 2015

Az ősi magyar szörp

Hallottatok már a márcról? Ez egy mézalapú üdítőital, mely már a honfoglalás kori magyarok között is nagyon kedvelt volt. A méz és a fűszer aromája teremti meg a márc ízét, melyekkel már őseink is találkoztak. II. Béla egyik oklevelében is megemlítik, hogy a jobbágyok a földesúrnak adóként márcot is szolgáltattak. Majd a középkori vásárokban, ahogy megjelentek a mézeskalácsosok, megjelent a márc is, melyet a II. világháborúig lehetett kapni. Még a nagyszüleink is fogyaszthatták, leginkább a Dunántúlon, de napjainkra már majdnem kiveszett a köztudatból. A Petrits család azonban ma is készít márcot, melyhez számos receptvariáció is található HONLAPJUKON.

A márc ősi receptje: egy sajtár mézhez, két sajtár vízhez összevegyítés után csillagánizst kevertek és forrásig főztek. A kihűlt szirupot hordókban tárolták. Kiméréskor vízzel higították és jéggel hűtötték. Búcsúk és vásárok látogatóinak keresett itala volt. Főleg a gyerekek és a fiatalok körében volt népszerű, mert nagyon édes.

Sinkovics Szilvia

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások