Bár nem ősi magyar étel, azért büszkék vagyunk a lecsóra!

júl. 26., 2016

Bár nem ősi magyar étel, azért büszkék vagyunk a lecsóra!

Ahogy kimondom a nevét, már az orromban érzem a hagyma, a paprika és a paradicsom semmivel sem összetéveszthető gőzelegyének illatát. Ez a kultikus és hagyományos étel az egyik legnépszerűbb nyári ételünk. És már most ellenmondásba keveredtünk, hiszen: mi is az a lecsó? Köztudott, hogy bizonyos területeken, bizonyos családok mást és mást értenek ezen étel alatt. Gondoltam, megér egy cikket, utánamentem hát, honnan is ered a lecsó.

A lecsó egyébként korántsem olyan ősi magyar étel, mint amilyennek gondolnánk. Már csak az összetevői miatt sem lehetne az, hiszen a paprika és a paradicsom amerikai növények. Tehát, ha nem hisszük, hogy a magyarok ősei az amerikai indiánok is, akkor bizony Kolumbusz előtt szóba sem jöhet a recept. Saját büszkeségünket tovább csorbítja, hogy bizony a francia ratatouille, a szerb dzsuvecs, a török menemen vagy éppen az olasz peperonata tulajdonképpen a lecsó külhoni metamorfózisai.

A lecsó ugyanis nem más, mint egy nyári zöldségpörkölt. Valamikor a 20. század elején említik lexikoni források először ebben a névalakban. Korábban szerbpaprika néven is ugyanezt a fogást értették alatta, tehát az étel keletkezését valamikor a 19. századra kell datálnunk.

Mindenesetre a lecsó szlovákul lečo, németül letscho, lengyelül leczo, oroszul лечо. A lecsó lehet kolbászos, szalonnás, krumplis, tarhonyás, rizses, tojásos, virslis, baconös, gombás, babos, zöldbabos, csak hogy a legismertebbeket említsük.

Szóval, ha nem is ősi magyar étel, akkor is a miénk, ráadásul nagyon finom étel a lecsó. Számomra például az hozza el a nyaralás felhőtlen érzését, ha kiülünk a tihanyi kertbe, és egy jó fröccs mellett finom tojásos lecsót kevergetek a bográcsban, miközben hallgatjuk a tücskök és kabócák szimultán esti koncertjét. 

Itt a recept, ahogyan én szeretem:

Hozzávalók:

  • 6 friss tv paprika
  • 1 erős zöldpaprika
  • 4 ízletes paradicsom
  • 1-2 hagyma
  • kiskanál pirospaprika
  • só, bors
  • 6 tojás
  • apróra vágott szalonna vagy bacon
  • kolbász

Elkészítés:

A hagymát kockákra vágom és a szalonnás, illetve kolbászos zsíron üvegesre dinsztelem. A paradicsomot hámozom és kockázom, rádobom a hagymára, megsózom, megborsozom friss őrölt borssal. A paprikát kicsumázom, karikázom, ezt is rádobom. Amikor a paprika megpuhult, a tojásokat felverem sóval és pirospaprikával, és a lecsót nyakon öntöm vele. Jól összesütöm és friss, puha fehérkenyérrel tálalom.

Jó étvágyat, szép nyarat!

Béres FerencBéres Ferenc

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások