“Bárkiből lehet áldozat” - egy könyv, amit mindenkinek el kellene olvasnia (Felidéző)

ápr. 16., 2018

“Bárkiből lehet áldozat” - egy könyv, amit mindenkinek el kellene olvasnia (Felidéző)

Az utóbbi idők egyik legjobb könyvélményével gazdagodtam ezen a héten. Többször írtam már, hogy imádok olvasni és borítékolható, hogy még nagyon sokszor fogom is - ha választhatnék, hogy elutazhatok valahová, vagy kapok pár napot amit csak olvasásra fordíthatok, habozás nélkül az utóbbit választanám. Életem tragédiája, hogy több könyv van, mint idő. Annak viszont nagyon örülök, hogy a  Hatalmas kis hazugságok című könyvre tudtam időt fordítani. Elképesztően sokat adott lelkileg.

Adott egy kisváros, ahol férjek, feleségek, anyák, apák, gyermekek élnek - mint bárhol máshol. Titkokkal, hazugságokkal, színleléssel - mint bárhol máshol. Egy iskolai bálon történik egy haláleset - a könyv egyediségét az adja, hogy amellett, hogy nem tudjuk, ki a gyilkos, azt sem tudjuk, ki az áldozat. A könyvet olvasva megismerjük a városka lakóit, a személyes történeteiket, a lehetséges  indítékokat. Az, hogy végül ki ölt meg kit, csak a legvégén derül ki. 

A történet középpontjában a zaklatás, az iskolai és családon belüli erőszak áll. Mivel mindkettőben érintett voltam, ráadásul mindkettőben áldozatként, ezért nagyon mélyen érintett a téma. Érzékenyen, részletesen és mesterien mutatja be a könyv ezeknek a kapcsolatoknak a dinamikáját. A karakterek elképesztően kidolgozottak, szerethetőek, emberiek. A könyvnek minden egyes sorát imádtam. Segíthet megértetni a miérteket: annak is, aki volt már áldozat, annak is, aki nem és annak is, aki éppen most is az. Mert ahogyan a könyv utolsó mondata szól: “bárkiből lehet áldozat”. És ha ismerjük ezeknek a kapcsolatoknak a dinamikáját, akkor könnyebben segíthetünk és kevésbé ítélkezünk. Mert áldozat bárkiből lehet, az áldozathibáztatás viszont szégyenletes viselkedés. 

Az HBO készített a könyvből egy minisorozatot, amit már régóta meg akartam nézni, de valahogy még nem sikerült. A könyv elolvasása után egy éjszaka alatt megnéztem a hét részt - az adaptáció kiválóan sikerült, a sorozat remekül visszaadja a könyv hangulatát, történéseit. Liane Moriarty az első ausztrál író, aki a New York Times sikerlistájának első helyén debütált. Őszintén mondom, zseniális a nő. A könyv az utolsó odalig lenyűgöző.

A kötet megvásárolható az Alexandra Kiadó weboldalán ITT

(Cikkünk 2017. november 26-án jelent meg.)

Zigó JuditZigó Judit

Hozzászólások