Édes élet? Szerintem az nem ilyen!

márc. 28., 2018

Édes élet? Szerintem az nem ilyen!

Igazán nem akarom magam valamiféle entellektüelnek beállítani, mert nem vagyok az, de tény, hogy évek óta nincs TV-m és így nem nézek trash reality műsorokat sem. Aztán pár napja véletlenül feldobott egy ilyet a YouTube, elkezdtem nézni, eléggé belecsúsztam a sztoriba és végignéztem néhány részt.Most tudatosult bennem, milyen boldog életem is volt ezelőtt.

A TV2 Édes Élet című műsorába sikerült belefutnom - igazán vérfagyasztó, ahogy néhány percenként egy szenvedő, rinyáló női hang belevonyítja az éterbe, hogy “édes ééééleeeet!”- egyáltalán nem az édesség jut róla eszembe, inkább az, hogy bizonyos hangfrekvenciákkal embereket kínozni meg gyilkolni lehet és szerintem ez pontosan az.

Azt hiszem, én elég csodabogár vagyok abból a szempontból, hogy azt sem tudtam eddig, hogy ilyen műsor létezik. A benne szereplőket sem ismerem maradéktalanul (némelyiknek utána kellett néznem a keresőben), szinte teljesen trash-szűz vagyok. Annak idején az első Való Világot néztem, de azóta kimaradtak ezek a szemetek az életemből. De néha ki kell mozdulni a komfortzónából, nem? :) Tudom, néha pont olyan vagyok, mintha egy szatyorban élnék egy kő alatt - csak hát annyira más dolgok érdekelnek. 

Szóval, megnéztem pár részt és kiakadtam. Egyrészt, az hagyján, hogy a különböző valóságshow-kból kikopott, érdektelenségbe fulladt, pár perc kétes hírnévért a lelküket eladó celebecskék képesek magukból bohócot csinálni egy ilyen műsorban - Ágica, Alekosz meg a barátnője pont ez a kategória. Van egy kedves újságíró barátom, példaképem, Balogh Gábor - ő mondta a BB, VV és hasonlókra, hogy “korunk nemesi előneve”. De hogy komolyabb művészek, sportolók is, az számomra teljesen új.  De hát valamiből meg kell élni, úgy tűnik, ez most így sikerült.

 Édes élet - A SuperTV2 műsora

Amin megint csak kiakadtam, az egyrészt az, hogy a pasik sokszor milyen ordenáré, bunkó módon viselkednek a nőkkel, mennyire lenézik a párjukat, tulajdonként tekintik, ha nem kérnek valamire engedélyt, akkor felháborodnak, utasítgatják őket. Komolyan, a mai világban ne már, ne ez legyen a minta, a követendő példa! Több évtizedes lemaradást tükröz. Elsődlegesen itt Berki Krisztiánra gondolok - bár ha jól tudom, annak a kapcsolatnak azóta vége is lett, vagy legalábbis szünetel. A nők meg nemcsak hagyják, hogy másodrendűként kezeljék őket, de egyik-másik igazi ostoba, hisztis, affektálós, nyávogós libaként viselkedik - ennek iskolapéldája, Tápai Szabina elvileg sikeres sportoló, nem is értem, mi vitte rá erre. Nyilván a műsornak nagy része kamu, nincsenek illúzióim, rá kell játszani ahhoz, hogy a nézettség nőjön. Elkeserítő, hogy sokaknak ez a kultúra, a mindennapi betevő.

Nagy meglepetés volt Emil és Tina párosa, akik bár rendesen rámentek a balhés páros szerepére, de közben teljesen átjött, hogy Tina egy igazán odaadó háziasszony és ebben a minőségben ki is tud teljesedni, Emil pedig tehetséges énekes és a kiabálások, ordítások mögött egyértelmű, hogy igazán szeretik egymást az összes hibájukkal és hülyeségükkel együtt. Ők legalább őszintének látszottak és már ez elég volt, hogy kitűnjenek a többi szereplő közül.

Megengedhetetlen viszont, hogy sok esetben a gyerekek magánélete,személyisége is áldozatává válik a szülők magamutogatási és közlési kényszerének. Tekintve, hogy az egészen kicsiknek semmiféle döntési lehetőségük nincs, csak teszik azt, amibe a szülők belekényszerítik őket, különösen problémás a dolog, legalábbis nálam kiverte a biztosítékot. Nem hiszem, hogy ezt kellene csinálni egy kisgyerekkel, akinek a személyiségére, a kortárs kapcsolataira, a jellemfejlődésére igenis hatással lesz az, ami most történik vele. Egy gyerek nehezen dolgozza fel, hogy ő most egy celeb, pláne, ha esetleg egy év múlva már nem lesz az. Egy kamasznak sem egyszerű, de azért ő már tud valamiféle döntést hozni – hogy ezt később esetleg keserűen megbánja, más kérdés. Mindenesetre visszataszító, hogy éppen azok, akiknek ezeket a gyereket foggal-körömmel védeni kellene, jelesül a szüleik, beleviszik őket egy ilyen vitatható helyzetbe.

Ezeket a műsorokat gyakran nézik szegényebb, iskolázatlanabb emberek, akiknek esélyük sincs mindazt a fényűzést elérni, mint ami ebben a műsorban látszik. Nem tudom, hogy milyen érzés nekik, amikor ezt tolják az arcukba - nyilván nem kellemes. Mégis ezt nézik, mert ezt kapják. Pedig mennyivel értelmesebb, okosabb műsorokat is lehetne sugározni. És ha ilyen az édes élet - veszekedésekkel, lealázásokkal, intrikával teli - akkor bizony baj van. Mégis el kell ismernem, hogy a kiakadásaimon túl mégis volt benne valami szórakoztató, pihentető - szinte éreztem, ahogy takaréklángra kapcsolnak az agysejtjeim. Hogy ez jó vagy rossz, mindenki döntse el maga!

Zigó JuditZigó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások