Egy gömb szerint a világ

dec. 18., 2016

Egy gömb szerint a világ

Nálunk a kínai árudömping terjesztette el. Amíg nem volt minden vásáron kici, occó, öccá belőle, addig csak az angol vagy amerikai karácsonyi filmekben láthattunk a gyerekszoba polcán vagy a kandallópárkányon egy-egy színes, akár giccses, de mindenképp csodát idéző hógömböt. Olyan, üvegburába zárt téli mesevilágot, melynek kavargó hóesésébe hosszú percekre belefeledkezhet a gyermeklelkű szemlélő.

Az első gömbök állítólag az 1878-as párizsi világkiállításra készültek, s funkcionális dísztárgyak voltak: a néhány évvel korábban divatba jött papír- vagy levélnehezékek családját gyarapították. Hamarosan hatalmas népszerűségre tettek szert ezek a vízzel teli, látképeket rejtő labdacsok. Az 1880-as években már legalább öt cég foglalkozott világszerte gömbkészítéssel. Az 1889-es világkiállítás, mely a 100 évvel korábbi francia forradalomnak is emléket állított, új fejezetet nyitott az ajándéktárgy életében: megjelentek az ugyancsak erre az alkalomra elkészült Eiffel-tornyot rejtő gömbök, ezzel két „gallikum”, az Eiffel-tornyos ajándékok sora és a hógömb is világhódító útra indult, bár ekkor még „hó” nélkül.

Majd ha bécsi hó esik…

A hógömb hírnevét azonban nem a franciák, hanem az osztrákok öregbítik folyamatosan. Pontosabban ők tették a vizes gömböt hógömbbé. A bécsi Perzy család 1905 óta, immár 109 éve foglalkozik a kis ajándéktárgy készítésével, s próbálja felvenni a versenyt a kínai tömegtermeléssel. Erwin Perzy, az első a sorban, a legidősebb, sebészeti eszközök javításával, készítésével foglalkozott. Nagyon érdekelte az elektromosság, folyamatosan próbálkozott, hogy egy kis helyigényű, de magas fényű világítótestet állítson elő, mely sebészeti lámpaként is funkcionálhat majd. Ráadásul cipész barátai is erőteljesen támogatták kísérletező kedvét, mert aprólékos munkájukhoz a gyertyánál erősebb és biztonságosabb fényforrás szükségeltetett. Erwin Perzy egy dolgos napján vízzel töltött meg egy üvegburát, s mindenféléket beleszórt, pl. semolina lisztet, ami durum búzadara. A semolina szemcséi szépen, lassan kavarogtak a vízzel telt üvegben, s ez a jelenség Perzy urat a hóesésre emlékeztette. Ez a durumdarás kavargás adta az ötletet a hógömbök hivatásszerű készítéséhez.

Egy változat

Templomosok gömbje

A „hóval” telt kis üvegburát eladható tartalommal kellett megtölteni. A legelső dioráma a mariazelli kegytemplom volt, s az első 40 évben a kis gömbökben kizárólag templomok körül kavargott a hó. Perzy úr, a gömbök iránti óriási érdeklődést látva, fivérével, Ludwiggal műhelyt és boltot nyitott az 1900-as évek elején, melyet ma is a családja üzemeltet. Erwin Perzy fia, a második Erwin Perzy kísérletezte ki azt a mesterséges havat, mely a mai napig az ajándéktárgyak fő alkotóeleme, s melynek összetétele alkotói titok. Az ifjabb Perzy vezetése alatt újult meg a gömbök témája is a 20. század közepén. A templomok mellett megjelentek a karácsonyi motívumok: fenyőfa, Mikulás, hóember, rénszarvas, téli táj. A vállalkozást a 80-as évek óta a harmadik Erwin Perzy, a feltaláló unokája igazgatja. Az Original Vienna Snow Globe-nak 30 alkalmazottja van, a műhely mellett múzeum is működik.

Obama kutyája

A bécsi hógömbök napjainkban kb. 350 féle variációban és négy méretben, szigorúan üvegből készülnek. Vannak alkotások, melyek a bécsi Práter vidámparkjának óriáskerekét rejtik, vannak, melyek szerencsemalacot, „Love” feliratú szívecske giccset, elefántot, szélmalmot, de az amerikai Fehér Ház is az osztrák manufaktúra rendszeres vásárlója. Perzyék készítettek már gömböt Ronald Reagannek, Bill Clintonnak is, a legutóbbi alkotásukat Obamáék kapták. Az USA elnöke feleségével, Michelle-lel táncol, két lányuk nézi őket, miközben hull rájuk a hó. Az Obama-gömböt azonban elkészülte után néhány nappal fel kellett nyitniuk az alkotóknak, ugyanis a család időközben egy kutyával is bővült. S fő az élethűség, hitelesség…

Thomas Kinkade egyik csodája

 

A „lusta gyerek változat”

Amerikában a hógömb hirdetési felületként működött a 20. század elején, a cégek saját portékájuk népszerűsítőjeként használták a mutatós kis ajándéktárgyakat, s hamar az egyik leggyakrabban gyűjtött tárggyá vált. A klasszikus verziót azonban mára számos, felturbózott változat egészíti ki. Megjelentek a felfújható, óriási hógömbök plasztikmikulással és rénszarvassal, melyet kirakhatunk a kertbe; van pukkanós Halloween-re; motoros szélgéppel ellátott is, mely gombnyomásra kavarja a havat, nehogy szegény gyermeknek esetleg izomláza legyen a sok rázástól. A még több izgalomra vágyó csemetéknek vehetünk zenélőset is, mely addig játssza a Jingle bells-t, míg bírja az elem.  

A hógömb számos művészt is megihletett. Az egyik legismertebb amerikai kortárs festő, a 2012-ben elhunyt Thomas Kinkade egész falvakat álmodott az üvegbúrák belsejébe. A „fény festőjeként” is emlegetett alkotó gömbkreációi igazi kihívást jelentenek a szemnek-fülnek. 2011-es hógömbje pl. világított, zenélt, egy Mikulás a szánjával körbe-körbe forgott a kompozíció tetején, miközben egy nosztalgiavonat el- és feltűnt egy alagútban, kicsit lejjebb. Cégének 2014-es darabja egy viktoriánus települést idézet, limitált szériában kínálták, s potom 80 dollárért, azaz kb. 18 000 Ft-ért rendelhették meg a gyűjtők. Karácsony előtt mindenki hajlamos túlzásokba esni. Mindenféle szempontból…

Vona-Szabó KrisztaVona-Szabó Kriszta

Hozzászólások