Egy jó feleség a bajban támasz, a boldogságban mosoly – A jó feleség öt ismérve a férfi szerint

jan. 24., 2017

Egy jó feleség a bajban támasz, a boldogságban mosoly – A jó feleség öt ismérve a férfi szerint

Sok szempont lehet, ami meghatározza, hogy mitől lesz egy nő jó feleség. Mi, férfiak is különbözőek vagyunk, ezért nyilván az igényeink is mások. Azonban a sokféle nézőpontból szerintem vannak olyan kritériumok, amelyek egy jó feleség általános jellemzői. Persze az élet sok mindent fölülír. A jó férj ismertetőjegyeiről pedig hadd ne én írjak! :)

1. Egy jó feleségnek szerintem mindenről van saját és határozott véleménye. Számomra fontos a kritikai gondolkodás, az érvek, maga a vita. Nem az értelmetlen vitákról beszélek. Közhely, de arról, hogy kinek mi tetszik, mi ízlik, nem érdemes vitázni. Fölösleges és buta dolog. Hiszen el kell fogadnunk a másikat, akkor is, ha ő mást szeret, mást preferál, másért rajong és a többi… Úgy kell elfogadnunk, ahogy van. Azt gondolom, hogy egy feleség attól lesz értékes, hogy más szempontból látja a közös dolgokat, a világ dolgait és ennek – persze értelmes ember módjára – hangot is ad.

2. Látszólag ellentmond az első pontnak, hogy egy jó feleség a fontosabb dolgokban többes szám egyes személyben gondolkodik: mi. A XXI. század egyik legnagyobb hibája, hogy nagyon az egoista gondolkodást állította piedesztálra. Véleményem szerint történelmi zsákutca, hogy a legújabbkor negyedik hatalmi ága, a média azt sulykolta és sulykolja az emberekbe, Te vagy a legfontosabb, ezáltal az egyént mindenek fölé emelte. Ennek következtében a család háttérbe szorult. Nem csoda, hogy tele vagyunk magányos és boldogtalan szuperegyéniséggel.

3. Azt gondolom, hogy egy jó feleség a bajban támasz, a boldogságban mosoly. Együtt sírunk, együtt nevetünk – szól a régi mondás. Közösen kell megélnünk, egymás kezét fogva a nehéz perceket és az örömteli pillanatokat is. Mellettünk áll és mellette állunk, ettől szép ez az egész.

4. A jó feleség jó anya. Gyerekkoromban volt egy osztálytársam, akik látszólag boldog családban éltek. Amikor egy picit közelebb kerültünk egymáshoz, elmesélte, hogy az édesanyja rendszeresen verte őt és a bátyját. Nem az apa, hanem az anya (!) – ez inkább fordítva szokott lenni, jóllehet mindkettőt elítélem. Akkori és mai fejjel is azt kell mondanom, kegyetlenül, válogatott módszerekkel történt mindez. Ma sem értem, hogyan hagyhatta az apa mindezt. Én biztosan nem így tettem volna: egy jó feleség igenis legyen jó anya!

5. Akárki akármit mond, egy nő legyen nőies. Számomra ebből egyértelműen következik, hogy egy jó feleség nőies. Egy nő méltóságteljességével, eleganciájával a legkifinomultabb férfi sem tud versenyezni. Vannak bizonyos dolgok, amelyekben nem tudok alkut kötni, na, ez pontosan ilyen. Egy nő szerintem attól sugárzik, hogy bizonyos dolgokban, helyzetekben teljesen másképp cselekszik, mint egy férfi.

Hölgyeim, az írásom vitaképes. Nekem ezek a legfontosabb kritériumok a feleségemmel szemben, akit partnernek tekintek minden téren, egyenrangú félnek, tisztelem, szeretem.

Béres FerencBéres Ferenc

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások