Egyedi határidőnaplót szeretnél? Tudod, mi az a Bullet Journal? (Felidéző)

ápr. 10., 2018

Egyedi határidőnaplót szeretnél? Tudod, mi az a Bullet Journal? (Felidéző)

Nagyon szeretek határidőnaplót vezetni. Jelenleg kettő is van: egy kicsi a táskámban, amiben a napi teendőim vannak, valamint egy nagy otthon, amibe a napi történéseket írom meg, valamint azt, hogy aznap milyen jó dolgok történtek, amiért hálás vagyok. Ebbe írom a céljaimat, a terveimet is. Ezen kívül van egy filofaxom is, amit a szakmai feladatokhoz használok, jegyzetelek, interjúzom.

A YouTube-on futottam bele a Bullet Journal (BuJo) ötletébe és nagyon megtetszett. Ez egy olyan határidőnapló, amit saját magunk rajzolunk meg, a számunkra megfelelő módon, majd rendszeres időközönként rajzolgatunk bele, díszítjük, színezzük. Rengeteg videó van (magyarul is), ami ezzel foglalkozik, de a Pinteresten és az erről szóló Facebook-oldalakon is számos ötletet kaphatunk.

A naptáron (havi, heti vagy napi nézet) túl lehet bele készíteni különböző oldalakat és táblázatokat: szokáslista, napi hangulat, elolvasott könyvek,  hobbival kapcsolatos feljegyzések, megnézett filmek, receptek, edzéslista, stb. Az a jó, ha a vége egy színes, gazdagon illusztrált, bőséges információkat tartalmazó kis füzet ami ugyanakkor rendezett hatást kelt, így valódi segítség a mindennapokban. És persze, mivel kézzel rajzoljuk, előfordulnak hibák: de épp ez az egyik lényege, hogy a saját, tökéletlen vagy hibás alkotásunkat is megtanuljuk szeretni. 

Leggyakrabban és legpraktikusabban a ponthálós noteszeket használják a BuJo-záshoz, hiszen ezzel a legkönnyebb kis táblázatokat, naptárakat, vonalakat rajzolni, de megfelel a négyzethálós notesz is, habár abban nem annyira esztétikusak a rajzok. A díszítéshez pedig gyakorlatilag határtalanok az ötletek: zselés tollak, tűfilcek, washi tape-ek (színes celluxok), szövegkiemelő filctollak, ceruzák, ecsetirónok, filcek.

bulletjournal.com oldalon úgy hivatkoznak a BuJo-ra, mint “analóg rendszer a digitális kornak”. Ez teljesen helytálló is és meg kell mondjam, egyre több olyan véleménnyel találkozom, hogy ebben a digitális világban kifejezetten igénylik az emberek, hogy íróeszközökkel írhassanak, határidőnaplót vezessenek és kézzel fogható módon rendszerezzék az életüket. Ha az ember nem vezető beosztásban dolgozik, csupán szeretné rendszerezni az életét, akkor nem cél, hogy minden digitális eszközt szinkronizáljunk, alkalmazásokba jegyzeteljünk és mindent a Google naptárban vagy/és az Outlookban vezessünk. Kell az is, de nem mindig és nem mindenre.

Igaz, hogy ha valaki igazán “hardcore” módban BuJo-zik, akkor nem olcsó mulatság. Maga a notesz is 4-5000 Ft, a díszítő eszközök pedig ennek sokszorosára rúghatnak. Mindenki el tudja dönteni, hogy jelent-e ez a szenvedély számára annyit, hogy erre sokat költsön. Van, akinek éppen ez kell ahhoz, hogy rendezettebb legyen az élete és a lelke. Persze meglehet, hogy egy egyszerű naptár vagy határidőnapló is elegendő az életünk rendszerezésére. De egy Bullet Journal vezetése egyfajta meditatív állapotban történik, ami pedig nagyon jó hatással van az ember lelkivilágára. Heti 2-3-4 óra, amit csak magunkkal és a gondolatainkkal töltünk. És ez az, ami sokszor bármit megér.

(Cikkünk 2018. február 3-án jelent meg.)

Zigó JuditZigó Judit

Hozzászólások