Életmódváltás túlsúllyal - lehetséges! Ezekre ügyelj!

márc. 9., 2018

Életmódváltás túlsúllyal - lehetséges! Ezekre ügyelj!

Az emberek a gyors változásokat szeretik, szinte mindent azonnal. Így van ez a súlyvesztéssel is. Ha lehet, minél hamarabb szabaduljunk meg a nem kívánt kilóktól. Hozzáteszem, ma még mindig akkor kezdünk el változtatni, mikor már valami nagyon nem jó. Éppen ezért ne várjuk meg, míg elviselhetetlen lesz bármi is, figyeljünk oda magunkra, testünk jelzéseire, hiszen csak így lehetünk tudatosak. 

Fogyókúra? Semmiképp sem! Egyébként is az egyik legrosszabb döntésünk egyike lehet! Egy fogyókúra általában a megvonásról szól, így előfordulhat az, hogy nem kerül be a szervezetbe mindaz, ami az immunrendszer ellenállóképességének normális működéséhez szükséges. Ez pedig ahhoz vezet, hogy könnyebben kapjuk el a fránya téli betegségeket! Ne gyengítsük le magunkat! A fogyókúra többet árt, mint használ! Legyen ez a szemed előtt! Inkább fokozatosan válts életmódot, ezt hosszútávon is értékeli majd a tested! 

Ha valóban megért bennünk a döntés és komolyan változtatni akarunk, akkor kezdjük el az életmódváltást. Sokszor hallottuk már ezt a kifejezést, elég felkapott lett, de mit is jelent valójában? Első körben egyfajta szemléletváltást, megpróbálunk másképp gondolkodni, másképp foglalkozni magunkkal, mint eddig, kicsit összetettebb, mint egy szimpla fogyókúra. Eljött az ideje, hogy megreformáljuk az életünket, hiszen ez az alapja a változásnak, a változtatásnak. 

 Takács Brigitta 

Kezdjük azzal, hogy átgondoljuk az étkezési szokásainkat: mit, mikor, mivel eszünk, mennyi és milyen folyadékot fogyasztunk. Írjuk le egy hétig, lehetőség szerint táblázat formában az átláthatóság kedvéért. Amikor ez megvan és szembesültünk azzal, hogy mik azok az élelmiszerek, amiket beviszünk a szervezetünkbe, könnyebb helyettesíteni már őket. Lehetőség szerint kerüljük a finomított szénhidrátokat, keményítőket, feldolgozott, előre elkészített, konzerv és mesterséges adalékokat tartalmazó élelmiszereket! Fogyasszunk minél több szezonális, friss zöldséget, gyümölcsöt, fehér húsokat, magvakat, zsírokat, olajokat, így biztosra fedezve lesz a vitamin és ásványianyag szükségletünk! Cukor helyett optimális alternatíva lehet a stevia, xilit, eritrit. Ezek az édesítők nagyon kevés energiát szolgáltatnak, így nemcsak a súlyvesztés miatt életmódváltásba kezdőknek, hanem a cukorbetegeknek is megoldást nyújthatnak. 

Aki időhiányban szenved és nincs lehetősége magának elkészíteni az ebédet, annak javaslom a különféle fitt ebédrendelős megoldást. Ma már elég körültekintően készítik el ezeket az ételeket, hiszen egy cukorbeteg egészségével, életével nem lehet játszani. Mégis van, aki jobban szeret sütni, főzni, neki számtalan lassú felszívódású teljes kiőrlésű gabonalisztek (pl. zabliszt, zabpehelyliszt), gluténmentes maglisztek (lenmagliszt, tökmagliszt) nyújtanak alternatívát a fehérliszt helyett. Amikor az étkezés útvesztőjéből kikecmeregtünk és kellőképpen átlátjuk már az új étrendünket elkezdhetünk a mozgásra figyelni. Fontos, hogy ne egyszerre vezessük be a mozgást és az új étrendet az életünkbe, mert hamar belefáradhatunk, motivációnkat veszthetjük, és ez bizony oda vezet, hogy hamarabb feladjuk, mint gondolnánk. Fokozatosan szoktassuk magunkat a mozgáshoz, lehet ez heti két, majd edzettségi szintünknek megfelelően akár heti négy alkalom is. Figyeljünk arra, hogy legyen egy bizonyos mozgásforma, ami a mozgásunk vázát képezi majd, ehhez pedig válasszunk egy másikat kiegészítésképpen. Tehát, ha te éppen az aerobicot szereted, járj el heti kétszer, mellé pedig iktass be edzőtermi vagy kültéri kocogást, hiszen a túlsúlyt cardio mozgással tudjuk legkönnyebben ledobni. Súlyzós edzéssel az ellenkezőjét érjük el, akkor ugyanis az izomzat növekedni kezd. Javaslom, először a nem kívánt zsírtól szabaduljunk meg, utána pedig erősítsünk, hogy csinos, feszes testalkatunk legyen. A mozgás azért is fontos az életmódváltás során, mert ha beindul a fogyás, a kötőszövetek meglazulnak, a leadott zsírszövet már nem fogja kitölteni a bőr alatti réteget és ez megereszkedett, lógó bőrhöz vezet, amit a mozgással kellőképpen karban tudunk tartani. Nem beszélve arról, hogy a narancsbőr is eltűnik, ha megfelelően táplálkozunk és rendszeresen mozgunk, mivel a nyirokkeringés beindul, ezáltal a kötőszövetekben elraktározott zsírcsomócskák könnyebben mozdulnak ki a helyükről.

 Nem fogyókúra, életmódváltás!

Itt is, mint minden más esetben a prevenció legyen a szemünk előtt és ne „durr bele balázs” módjára kezdjünk edzeni. Hamar motivációnkat veszthetjük, a sérülésekről nem is beszélve. Körültekintő és kíméletes edzésmódszerrel indítsunk, főleg az ízületek védelme érdekében. Készítsünk naplót, mint az étkezésnél, csak ez szóljon az edzésről! Vezesd benne az edzések alkalmával, hogy mennyire fáradtan, kedvetlenül kezdtél hozzá és mégis mi volt az, ami átlendített a holtponton! Talán a kedvenc zeneszámod, vagy a barátnőd tekintete, esetleg az edződ motivációja? Jegyezd le, hogy mennyire volt intenzív az aznapi edzés, milyen gyakorlatokat végeztél. Ezek segíteni fognak neked abban, hogy könnyebben átlásd életednek ezt a területét. Sőt, van még egy tippem: keressünk olyan edzőtársakat, akikkel közös cél vezérel, bizony egy hullámhosszon könnyebb együtt haladni azon a bizonyos úton. Heti 0,5-1 kg fogyás a normális átlagban. Ha hirtelen megindul, és sokat fogynál, nem kell megijedni, mert az azt fogja jelenteni, hogy mindent jól csinálsz, és a szervezeted eldobja magától, amire nincs szüksége. Aztán persze lassulhat a fogyás üteme, ez is normális. Érdemes megmérni a súlyod most, csinálni magadról egy fotót összehasonlításképpen és személyes inspirációnak sem utolsó.

 Ha ez még mindig nem elegendő ok az életmódváltásra, akkor csak azt tudom javasolni, hogy próbáld ki, tedd meg az első lépéseket és győződj meg Te saját magad a módszer hatékonyságáról! Az ideális testsúly, vitalitás és a magas energiaszint elérése a kezünkben van, ha ismerjük magunkat, szervezetünk működését! Fontos, hogy megtaláljuk személyes motivációnkat és a régi rossz szokások helyett célunk elérésében segítő szokásokat alakítsunk ki. Ezek mind-mind fontos tényezők egy komoly életre szóló életmódváltás során! Arra bíztatlak Téged, ha tényleg fontos neked az egészséged, tegyél érte, mert a szervezet aszerint reagál, ahogy törődsz vele! Ebben a testben egy életed van, nem mindegy milyen fizikumban és egészségi állapotban élsz! Nem mindegy hogyan és mivel táplálod!

Brigi elérhető a Facebookon ITT.

Takács Brigitta life coach & trainer

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások