Eszpresszó két cukorral és egy cicával

szept. 24., 2015

Eszpresszó két cukorral és egy cicával

Egy TANULMÁNY szerint az az igazán egészséges napindító, ha kávé helyett cicás videók nézegetésével töltődünk fel a munkaidőre. De mi van, ha egy olyan helyre térünk be az egész napos rohanás előtt, közben, után, ahol a kávé és a macskák egyaránt adottak? Budapesten van egy ilyen hely, a Cat Cafe, azaz a MACSKÁVÉZÓ. Az egyik tulajdonossal, Szépvölgyi Zoltánnal beszélgettünk.

IgenÉlet: Többek között Londonban, Bécsben, New Yorkban, Sidney-ben van cicás kávézó. Meg már Budapesten is. Mikor nyitottak, s miért pont cicákkal színesítették a kínálatot?

Szépvölgyi Zoltán: A kávézó tavasszal fogja ünnepelni hároméves évfordulóját. Miért pont cicák? Mert a macska egy nagyon különleges állatfaj, tulajdonképpen egy miniragadozó, aki nagyon jól alkalmazkodik az emberhez, de kellőképpen öntörvényű. Mi mindannyian szinte fanatikus macskarajongók vagyunk, úgyhogy ez nem is volt kérdés.

IÉ.: Kávé és cicasimogatás. Mindkettő kiszakít egy kicsit a pörgésből, lenyugtat. Hogy fogadták az emberek a „kombinált relaxáció” lehetőségét?

Sz.Z.: Nagyon nagy sikerünk van az emberek körében. Vannak visszajáró törzsvendégeink az ország különböző pontjairól, de még külföldről is! Rengeteg turista kíváncsi ránk, de a fő közönségünket a jó értelemben vett „macskaőrültek” alkotják, akik nem tudnak macskák nélkül élni. Vannak olyan vendégeink is, akik otthon nem tarthatnak cicát - vagy a szülők, vagy a főbérlő miatt - nálunk viszont pótolni tudják a „macskahiányt”.  

"Desszert" kávé mellé

IÉ.: Hogyan lehet a macskákat hozzászoktatni az állandó nyüzsgéshez?

Sz.Z.: A cicák nagy része kiskorától a kávézóban lakik, de azokkal a macsekokkal sem volt gond, akik felnőttként kerültek ide. Fokozatosan szoktattuk össze őket, szerencsére az embereket könnyen elfogadták. Arra nagyon figyelünk, hogy legyen lehetőségük elvonulni, pihenni, kivonni magukat a forgalomból. Erre szerencsére lehetőségük is van, hisz a kávézó közel 300 nm-es és 3 szintes.

IÉ.: A kávézó macskái egyébként bújósak? Ha valaki csak azért látogat el Önökhöz, hogy „cicázzon”, van rá lehetősége? Vagy a macskák élik az életüket, akkor jönnek-mennek az emberek körül, amikor kedvük tartja?

Sz.Z.: Ez teljesen változó. Alapvetően kedvesek, nyitottak, érdeklődők, természetesen vannak időszakok, amikor pihenni szeretnének, vagy túl sok a vendég, és egy kicsit visszavonulnak. Kiskorú gyermekek látogatásánál kell odafigyelnünk, de szerencsére a gyakorlott állatgondozóink ügyesen kezelik az esetleges konfliktusos helyzeteket. 

Macskarajongók törzshelye

IÉ.: A cicák legtöbbje menhelylakó volt korábban. „Saját” válogatású a csapat, vagy a kávézóba látogatók jóvoltából kerültek Önökhöz?

Sz.Z.: Alapvetően saját válogatás, mert fontosnak tartottuk és tartjuk, hogy olyan cicák kerüljenek a kávézóba, akik jól alkalmazkodnak egymáshoz és a vendégekhez. De azt mindenképpen szem előtt tartottuk, hogy esélyt kapjanak mentett cicák is. 

IÉ.: Tervezik a kolónia bővítését?

Sz.Z.: Igen, bár van egy létszám limit, amit a cicák érdekében be kell tartanunk, de hamarosan készülünk egy meglepetés cicával. Nagyon fontos, hogy állategészségügyi szempontból szigorúan ellenőrzött, garantáltan egészséges cicák kerüljenek a kávézóba. 

IÉ.: Önöknek van saját cicájuk otthon, vagy a kávéházi csapat épp elég a nap végére?

Sz.Z.: Nálunk mindenki macskás, így természetes dolog, hogy otthon is várnak minket a bársonytalpúak. :)

Szabó Judit - V. Szabó Kriszta

 

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások