Férfi és női szerepeink, avagy a stabil kapcsolat titka

máj. 15., 2017

Férfi és női szerepeink, avagy a stabil kapcsolat titka

Töménytelen mennyiségben lehet találni olyan cikkeket, amelyben az eltorzult nemi szerepekről és ennek okaként a hímneműek viselkedéséről írnak. Nem tartom igazságosnak, hogy kikiáltjuk őket felelősnek, a „hiba” mindkét nem gépezetében van. Az idézőjel azért fontos, mert nem biztos, hogy rossz az, ha kicsit belelátunk egymás életébe, érzéseibe, viszont a megéléseinkre fontos ügyelnünk. Míg a régi korokban világosan elhatárolódott női és férfi munka, feladatkör, ez manapság egyre inkább összemosódik.

Mindenki felvilágosult, és egyenrangúnak érzi magát, a nők elég bátornak és erősnek, hogy kemény, felelősségteljes munkát végezzenek, a férfiak pedig elég eszesnek és kreatívnak, hogy a művészeti, könnyedebb ágazatokban is megállják a helyüket. Ezzel idáig még nem is lenne probléma, hanem a párkapcsolatok, együttélések egyre instabilabbá válnak. Itt vesszük észre ugyanis leginkább, hogy nem tudjuk egymást kiegyenlíteni, kompromisszumokat kötni, közös célokat kitűzni.

Amíg éles volt a kontraszt, a régi időkben, úgy érezhették magukat a szerelmesek, hogy megtalálták másik felüket, aki kiegészíti őket olyan területeken, amihez nekik nem volt érzékük. De ma már mindenki tud mindent egy kicsit, felületesen, ezért nincs is igazán szüksége a másikra, kell az egójának a benzin, amit az önmegvalósítása szolgáltat.

Az asztrológiában, amikor férfi képletet vizsgálunk, ugyanúgy haladunk lépésről lépésre, azonban a Nap és a Mars kicsit nagyobb nyomatékot kap. Az ifjú, életerős fiút a Mars fogja jelölni, ahogyan ő elképzelte, hogy megéli maszkulin energiáit, amik lázba hozzák, és ahogyan céljai megvalósításába fog. Amikor már érett, tud és akar is felelősséget vállalni, akkor pedig a Nap (ami egyébként apaképet is mutat) fogja meghatározni fő személyiségét. Természetesen a prioritások és személyi jegyeink is folyamatos változásban vannak, mást szeretnénk fiatal korunkban, mint családos emberként.

A változásainkért, új eszméinkért a Merkúrunk felelős, ott kullog Napunk (személyiségünk) nyomában, sosem távolodik el tőle 28 foknál messzebb, ez azt jelenti, hogy vagy ugyanabban a jegyben áll, mint a Nap, vagy közvetlenül a szomszédosban. Amikor egy lassú mozgású bolygó „megérinti” egyiket, nemsokára következik a másik is. A múltban több figyelmet szenteltek az asztrológusok a Merkúrnak, amikor még az általa jelölt kommunikáció valódi értékkel bírt. Napjainkban akármikor beszélhetünk bárkivel, akár a világ másik feléről is, az utazások lerövidültek a technikának köszönhetően, a kereskedelem az év minden pillanatában bárhonnan online elérhető. Ezért vesztett jelentőségéből, mert minden napra jut felületesen információ, nem igazi örömünnep, amikor megköttetik egy szerződés, egy egyezség, létrejön egy üzlet. 

Ez a változás azonban mindkét nemet válogatás nélkül elérte, és kicsit felületesebbé tette. Ahogyan a színkeveréseknél is akkor érünk el szép és harmonikus eredményt, ha két erős kontrasztú színt vegyítünk, nincs ez másképp a kapcsolatainknál se. Mélyen, a lelkünkben egy harmonikus, nőies nőt és egy erős, energikus férfit képzelünk el egy párnak, ahogyan azt a mesékben is tapasztaltuk. A férfiak szeretnének fontosak és nélkülözhetetlenek lenni, azt érezni, hogy ők a valódi támaszai családjuknak. Megmutatni és összemérni fizikális és mentális képességeiket egymással, hiszen ezt diktálja ösztönük. A nők pedig szeretnének megszelídíteni egy ilyen szilaj energiát, befogadni, gondoskodni, életet adni, táplálni.

Ha úgy érezzük, hogy borul az egyensúlyunk, kicsit térjünk vissza a régi, működő rendszerhez, korlátozzuk szándékosan a kommunikációs csatornáinkat és valódi tartalommal töltsük meg beszélgetéseinket, számunkra fontos emberekkel. Ez majd segít minket újra értékelni azt a különbözőséget, és különös összetartozást, amit csak egy tiszta női és tiszta férfi energiamintázat adhat, és ami képes új életet teremteni.

 

Szűcs-Szabó AnnaSzűcs-Szabó Anna

Hozzászólások