Filléres közösségi élmények a dánoktól (Felidéző)

ápr. 4., 2018

Filléres közösségi élmények a dánoktól (Felidéző)

Azokban a kutatásokban, amelyekben a különböző népek boldogságszintjét vizsgálják, rendszerint a dánoké az első hely. Bár azt hinnénk egy északi nép nem nyerheti el a legboldogabb nemzet címét, a trófea mégis az ő kezükben van. Megjelent egy könyv Hygge, a dán életérzés címmel, melyben kifejtik a titkukat.

Hygge – lehet fordítani a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is. Kiejtése: “hügge”.

A könyvben filléres hygge-elfoglaltságokat is ajánlanak. A kedvenceim:

  1. Társasjátékok

Miért hygge a társasjáték? Mert társas elfoglaltság. A játékot közösen játsszuk, közös emlékeket hozunk létre, ezáltal erősítjük kapcsolatainkat.

  1. Kamraparti

Hívjuk át barátainkat, hogy főzzünk együtt egy jót. Mindenki hozzon magával egy hozzávalót, amiből olyan dolog készül, ami utána a kamrába kerül, például kovászos uborka, eperlekvár, ketchup stb. Mindenki készüljön dobozokkal, hogy tudjon vinni a finomságokból.

  1. Közös sorozatnézés

Valljuk be, ma már a sorozatok sokszor jobbak, mint a filmek. Ha barátinkkal közösen nézzük, együtt repülünk egy másik valóságba, megbeszélhetjük a történteket, és együtt várhatjuk izgatottan a következő részeket.

  1. Gyújtsunk tüzet

A tűz a hygge állandó összetevője. A tűz körüli együttlét valamiféle megnyugvást hoz, még úgy is, hogy ha nem beszélgetünk, csak a ropogását hallgatjuk.

  1. Cserebere buli

Mindenkinek hevernek felesleges dolgai a kamrában vagy a pincében. Itt az ideje megválni tőle és kicserélni a barátok nem használt cuccaival. Az a legjobb, ha ezt egy buli keretében tesszük, ahova meghívjuk szeretteinket és kikötjük, hogy mindenki hozzon magával egy számára felesleges tárgyat.

Vegyünk ötleteket a dánoktól, megéri!

(Cikkünk 2018. január 30-án jelent meg.)

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások