Filmek, amik kimaradtak az életemből - Felidéző

jan. 12., 2018

Filmek, amik kimaradtak az életemből - Felidéző

Bevallom: van egy TV-készülékem ugyan, de utoljára 2015 karácsonyán volt bekapcsolva. A kedvenc sorozatomat, a Szex és New Yorkot néztem - igen, függő vagyok. Most már azt is számítógépen nézem. Akárcsak az Agymenőket. Vannak viszont olyan alapfilmek és sorozatok, amik úgy, ahogy vannak, kimaradtak ez életemből. Ahol könyv is van belőle, ott természetesen azt sem olvastam. Persze a mémek és hírek alapján valami csak eljut hozzám ezekből is, de a teljes sztorikat nem ismerem. Meglepő lesz, hogy miket hagytam ki - és ha ciki, ha nem, arról is beszámolok, hogy mit szűrtem le a sztoriból így, hogy nem ismerem a teljes egészet. Nem akarok műveletlennek tűnni - inkább csak meg akarom mutatni, hogy mit szűr le ezekből a történetekből egy olyan ember, aki nem látta a filmeket. 

1: A teljes Csillagok háborúja

Tudom, hogy van benne egy robot, a Darth Vader, aki az apja a főszereplő pasinak, akinek elfelejtettem a nevét, meg a perechajú lánynak. De az már nem világos, hogy ha ők testvérek, akkor hogy lehetnek szerelmesek? Vagy nem szerelmesek? Egyszer láttam egy kis jelenetet is a filmből: macik rohangáltak a domboldalon és vinnyogtak. És van benne egy kis zöld kobold, a Joda. Vagy Dzsoda. A Dzsoda visszatér. Vagy valami ilyesmi. 

2: A teljes Gyűrűk ura

Ebből annyit tudok, hogy a koboldok vagy törpék elindulnak valahová, mert el kell vinniük egy gyűrűt, ami valamiért gonosz. Ismerem a Mordor fogalmát is, ami egy kietlen pusztaságot jelent. És azt is tudom, hogy az egyik részben az egyik koboldhoz elmegy egy csomó másik kobold és kizabálják a kamráját. Van még az a Gollem vagy Gollam nevű figura, aki nagyon csúnya, valamiért a gyűrűtől lett ilyen. És ennyi.

3: A teljes Harry Potter

Ismereteim szerint van egy varázslófiú, aki elment egy varázslóiskolába, ahol különböző kalandokat él át. A mostohaszülei utálják és egy ablaktalan szobában lakik, ezért jobban szeret a suliban lenni. Van egy ellensége, aki megölte a szüleit. A suliban varázsolnak, meg harcolnak. 

4: Trónok harca

Ebből csak annyit tudok, hogy mindenki meghal benne. Egyetlen karaktert ismerek, egy fehérszőke hajú lányt, de a nevét nem tudom. Mint ahogy azt sem, hol hol játszódik, mi történik benne. Ezért aztán lapozzunk. Nagy a hype körülötte, de én azt sem tudtam sokáig, hogy ez film vagy sorozat. 

5: Mátrix

Ezt elkezdtem nézni, de nem jutottam vele sokra. Szerintem akkor, amikor készült, nagyon menő lehetett, de én két éve ültem le azzal, hogy most megnézem és akkor már a benne szereplő eszközök a maiakhoz képest borzasztóan elavultnak tűntek. Úgyhogy én bizony félbehagytam a sztorit. Annyit tudok, hogy a bőrkabátos srác, Neo, választhat a piros és a kék kapszula között. Az egyik a tudás, a másik talán a nemtudás…? Nyilván a tudást választja, ami valami olyasmit eredményez, hogy kiderül: virtuális világban élünk. Nagyjából. 

6: Éhezők viadala

Erről a filmről (vagy sorozat?) annyit tudok, hogy a szépséges Jennifer Lawrence játszik benne és verekedniük kell a kajáért. Nem túl sok, tudom, de ez van. 

7: Alien

Horrorfilmeket egyáltalán nem nézek, a képek alapján pedig ez egy gusztustalan, félelmetes szörnyről szól, ami befészkeli magát az ember testébe és jól legyilkol mindenkit. Biztos, hogy ebben az életemben ezt a filmet (és a többi részét) nem fogom megnézni. 

8: A tanú

Ez az, amit mindenképpen meg fogok nézni a közeljövőben, de eddig még nem láttam. Tudom, hogy a “gengszterváltás” előtt játszódik és sok szempontból már akkor tabudöntögető volt. Van benne egy Virág elvtárs, de nem tudom, mit csinál. És még rémlik valami olyasmi, hogy a citromot hazudják narancsnak…? Nem egészen világos a sztori, de ezt a hiányosságomat mindenképpen pótolni fogom.

9: Vissza a jövőbe

Ezzel bajban vagyok, mert igazán nem sokat tudok róla az önbefűzős cipőn kívül. Ide-oda utazgatnak az időben, de hogy mi okból, arról fogalmam sincs. Valamit meg akarnak akadályozni - talán valami szerelmi történet? Ja és van benne egy Pontiac Firebird. Ennyi elég? 

10: A teljes Alkonyat-sorozat

Van egy vámpír pasi, akinek világít a bőre, meg egy bárgyú arcú lány, aki nem vámpír, mégis szerelem szövődik köztük. Ezt a vámpírok nem nézik jó szemmel. Van benne egy farkasember is, akivel a bárgyú arcú lány megcsalja a vámpírsrácot. De aztán mindenki boldog és a lány is vámpírrá változik. A végén valami furcsa gyerekük is születik, akinek mintha számítógépes grafikával rajzolták volna az arcát. Vagy csak így néz ki…? 

No, hát ennyi jött át ezekből a nagyon népszerű filmekből úgy, hogy nem láttam és nem olvastam a sztorit. A többsége nem is érdekel. Ez van. Olvasok és nézek egy csomó minden mást. :) 

Most jutott eszembe, hogy a Szürke 50 árnyalatát kihagytam… a listából és az életemből is. 

Nektek melyik volt meg ezek közül és melyik nem?

 

(Cikkünk 2017. szeptember 14-én jelent meg.)

 

Zigó JuditZigó Judit

Hozzászólások