Gyömbér, a csodanövény: 6 okunk van, miért fogyaszd rendszeresen!

nov. 30., 2016

Gyömbér, a csodanövény: 6 okunk van, miért fogyaszd rendszeresen!

Az egyik legkiválóbb gyógynövény a gyömbér. Télvíz idején különösen szívesen használjuk immunerősítésre, ízesítünk vele, limonádét vagy teát készítünk belőle. A gyömbér fogyasztása azonban az agyra és a szívre is jótékonyan hat, segíti az emésztést és fájdalmat is csillapít.

Íme néhány ok, hogy miért fogyasszunk minden nap ebből a csodanövényből:

1. Segíti az emésztést

Szakemberek arra jutottak, hogy a gyömbér jótékonyan hat az emésztésre azáltal, hogy növeli a nyál és epe termelődését, valamint az enzimaktivitást. Csökkenti a szervezet gyulladásait és a bélirritációt, ennek köszönhetően segíti a tápanyagok felszívódását is. Az étkezés előtt elfogyasztott 1,2 gramm gyömbér már 50 százalékkal javíthat az emésztési panaszokon.

2. Enyhíti a hányinger érzését

Segíti a gyomor minél gyorsabb kiürülését. 1 grammos dózisban gyakran alkalmazzák a haditengerészetnél tengeribetegség esetén, illetve sok esetben ajánlják kismamáknak reggeli rosszullét ellen.

3. Hatásos menstruáció idején

Rendkívül hatékonyan lép fel a menstruációs görcsök ellen. Sportolók is előszeretettel alkalmazzák megterhelő edzések utáni izomlázra. De ízületi gyulladásra is kiválóan alkalmas.

4. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Jótékonyan hat a vérnyomásra és a vércukorszintet is szabályozza, optimalizálja a szív- és érrendszer egészségét.

5. Segíthet a rák megelőzésében

Egy új kutatás most arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyömbér egyik vegyülete, a 6-gingerol kivédi a kapszaicin esetleges káros hatását. A kapszaicin a 6-ginergollal együtt alkalmazva csökkenti a rák kockázatát – ezt állítják a kínai kutatók, Jiahuan Li, Gangjun Du és kollégáik az Amerikai Kémiai Társaság lapjában, a Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben.

6. Javítja az agyi tevékenységet

A Kutatás alapú komplementer orvoslás című lap publikációja szerint a gyömbér fogyasztása középkorú nőknél javította a kognitív képességeket. Hatvan egészséges résztvevőnek adtak véletlenszerűen placebót vagy gyömbér kiegészítőt (standardizált 400 és 800 mg-os kapszulákat napi egyszer) két hónapig. Az önkénteseket az első és a második hónap után tesztelték és értékelték a memória és a kognitív funkció szempontjából. Azoknál a résztvevőknél, akik gyömbérkivonatot kaptak, jelentős emlékezetjavulás volt megfigyelhető, emellett az agyi oxidatív stressz csökkent.

 

 

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások