Ha azt mondom, ugorj a dézsába, beleugrasz?

okt. 13., 2015

Ha azt mondom, ugorj a dézsába, beleugrasz?

Őszi alkonyat, éles levegő, forró víz, sópára, egy pohár testes vörös és a szeretteink, barátaink körülöttünk. A tökéletességhez közelítő állapot. Nem is elérhetetlen. Az otthonunkban is megvalósítható. Csak egy székely fürdődézsa kell hozzá. A KÉSZÍTŐKKEL beszélgettünk.

IgenÉlet: Itt az ősz, a délutáni sötétedés, de még nem annyira hidegek az esték. A legideálisabb időszak ez a kellemes dézsafürdőzéshez. Mióta foglalkoznak a fürdődézsák forgalmazásával?

Dézsa Manufaktúra: Négy éve gyártunk dézsákat kis műhelyünkben, azóta Székelyföldön és Magyarországon kívül még Ausztriába, Németországba és Angliába is szállítottunk dézsát. Valóban, az őszi és a téli hosszú estéket nagyszerűvé tudja tenni egy otthoni fürdőzés.

IÉ.: Milyen hagyományai vannak a fürdődézsa készítésnek és használatnak? Nevezhetjük ezt "székely jakuzzinak" is?

D.M.: Az utóbbi időkben gyakran találkozni ezzel a jelzővel, de a jakuzzi használatának a hagyománya nem igazán Székelyföld sajátossága, ezért mi inkább dézsának hívjuk, Való igaz, nagyon sokban hasonlít a jakuzzihoz, de mégis más. Elsősorban azért, mert itt fel is kell készülni a használatára: be kell gyújtani a kályhába, esetenként sós vizet kell készíteni és így tovább. Olyan, mint a kerti grillezés az étteremmel szemben: mi dolgozunk vele, mi készítjük úgy, ahogy legjobban szeretjük, és az örömét hatványozottan élvezzük. Igazi családi, baráti kikapcsolódás, összehoz bennünket a számunkra legkedvesebbekkel.

Melenget, ellazít, kikapcsol

IÉ.: Csak fenyőfával dolgoznak? Miért? A fenyőfa a kezelhetősége, illata miatt ideális a készítéshez?

D.M.: Fenyőfával nagyszerűen lehet dolgozni. Annak ellenére, hogy nem a „keményfa” kategóriába tartozik, mégis nagyszerű tulajdonságai vannak: rezisztens, sokat bír. Emellett az ősi székely hegység, a Hargita hagyományos fajtája, ami még 1500-1600 méteren is fejlődik. Ezenkívül a fenyőnek egy semmihez nem hasonlítható illata van, jó tapintani, jó megillatolni.

IÉ.: Nem csak egyszerű mártózáshoz, hanem sós fürdőhöz is ajánlják a dézsázást, sőt kérésre a világhírű parajdi sóval is szállítják. Milyen jótékony hatása van a sófürdőnek? 

D.M.: Kifejezetten ajánljuk a sósfürdőzést mozgásszervi és reumatikus, illetve nőgyógyászati és bőrproblémák esetén, valamint stresszoldásra és relaxációs céllal.

IÉ.: Ahogy említette, óriási igény van a túlhajszolt világban a kikapcsolódás otthoni lehetőségeire, a házi wellness-re. Magánemberek rendelik leginkább, vagy közületek, cégek, hotelek? 

D.M.: Többnyire magánemberek a megrendelőink, de rendeltek már panziók, wellness centrumok is tőlünk.

IÉ.: Ha otthon nincs kertünk, le kell mondanunk a dézsafürdőről? Csak szabadtéri változata van?

D.M.: Nem feltétlenül. Sokan zárt térben használják, egyetlen szempontot kell figyelembe venni: a füstcső legyen a szabadtérbe kivezetve.

 

Szabó Judit

 

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások