Halászlé és gulyás kísérője: túrós pogácsa

aug. 28., 2016

Halászlé és gulyás kísérője: túrós pogácsa

Van egy sütemény, pontosabban sósság, aminek nem tudok ellenállni. Soha, sehol. Tudom, hogy nem szabad, tudom, hogy nem egészséges, s nem is tesz nekem jót, de ha pogácsát látok, végem van. Úgy vagyok vele, mint Gombóc Artúr a csokival: teljesen mindegy, hogy sós, hogy töpörtyűs, káposztás, tökmagos, sajtos, hajtogatott, pihentetett, gyorsan kész, apró, nagy, kerek vagy nem kerek... Jöhet minden formában és minden mennyiségben. A családomban az egyik nagy klasszikus a túrós pogácsa, mely legutóbb a halászlé mellé készült, levezetésképpen.  

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 1 margarin
  • 1 pohár tejföl
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 tojás + 1 sárgája
  • 1 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 10 dkg trappista sajt

Elkészítés:

A csipet cukorral felturbózott tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, s lefedjük néhány percre, hogy megismerkedjenek. A lisztet a margarinnal, a túróval, 1 tojással és 1 tojássárgájával, a tejföllel, az élesztős tejjel és a sóval összegyúrjuk. Konyharuhával lefedve a gyúródeszkán egy órát pihentetjük, kelesztjük. Egy óra múlva kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Egy tojást felverünk, s konyhai ecsettel megkenjük a pogácsák tetejét. Reszelt sajttal megszórjuk a tetejét. 200 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.

Ráadásul ez a típusú pogácsa még másnap is friss és puha.

Jó étvágyat kívánok!

Vona-Szabó KrisztaVona-Szabó Kriszta

Hozzászólások