Hét jel, ami arra utal, túl sok cukrot eszel

jún. 14., 2017

Hét jel, ami arra utal, túl sok cukrot eszel

Fehér méreg – így is szokták nevezni a cukrot. Bár sokszor kívánjuk az édes ízt, érdemes vele vigyázni, mert nemcsak túlsúlyhoz, de számos más negatív elváltozáshoz is vezethet a szervezetünkben.

Például:

1. Gyakori megfázás és influenza

Ha túlzott mennyiségű cukrot fogyasztunk huzamosabb ideig, akkor valószínűleg legyengül az immunrendszerünk. Így szervezetünk egyre kevésbé tudja felvenni a harcot a különböző vírusokkal, baktériumokkal. Ha csökkentjük a bevitt cukor mennyiségét, ellenálló képességünk visszatér a normál szintre.

2. „Agyköd”, különösen étkezés után

A túlzott mennyiségű cukor „ködbe borítja az agyat”. Ilyenkor kevésbé érezzük boldognak, inspiráltnak, kreatívnak magunkat, eluralkodhat rajtunk a depresszió és a szorongás.

3. Szem alatti karikák

Közismert tény, hogy a cukor gyulladást okoz, nagy mennyiségben pedig bőrproblémákhoz vezethet. A cukor megemeli az adrenalin szintet, ez fáradtsághoz vezet, a fáradtság pedig a szem alatti sötét karikákhoz.

4. Energiahiány és fáradtság

Köztudott tény, hogy a magas cukortartalmú ételek nagy energialöketet adnak, gyorsan felviszik a vércukorszintet, majd ilyen gyorsan vissza is esik, ezután pedig nem marad erőnk a nap további részére.

5. Hízás

A cukor tele van haszontalan, nagy mennyiségű kalóriával, serkenti az inzulin termelését is. A túlzott cukorbevitel túlzott inzulintermeléshez vezet, ami végső soron inzulinrezisztenciához vezethet. Ebben az állapotban pedig csak úgy rakódnak ránk a felesleges kilók!

6. Mindig több kell

Kutatások kimutatták, hogy a túlzott cukorbevitel egy bizonyos ponton bombázza az ízlelőbimbókat, melyek a túlzott cukorbevitel hatására érzéketlenebbé válnak, ez pedig azt jelenti, hogy egyre több cukorra van szükség ahhoz, hogy ugyanazt az ízt érezzük.

7. Sóvárgás

A cukorfogyasztás függőséghez vezet, egy idő után mindig vágyunk az újabb és újabb édes ízre. 

 

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások