Változz és változtass! Hasznos tanácsok a Z generáció tagjainak és szüleiknek

dec. 13., 2016

Változz és változtass! Hasznos tanácsok a Z generáció tagjainak és szüleiknek

"A jövő azoké, akik meglátják a lehetőségeket, mielőtt azok mindenki számára nyilvánvalókká válnak”- mondta Theodore Lewitt. Varga István az egyik legismertebb és legelismertebb marketingszakember, jövőkutató, akinek a napokban jelent meg Észbontó című könyve. Ez egy olyan hasznos és használható tudást, tapasztalatot, tanácsokat átadni akaró és tudó kézikönyv, amelyet haszonnal forgathat bárki, aki egy kis energiát, elhatározást és életkedvet szeretne nyerni. Mert ez a könyv szívből íródott és valóban tartalmas, értékes gondolatokat fogalmaz meg a szerző, amelyeket elsősorban a Z generációnak szánt, azonban bármely kor szülöttei számára élménnyel, új értelemmel teljes.

IgenÉlet.: Néhány éve több mint egy évre kiköltöztetek az egész családoddal az Egyesült Államokba, hogy a gyerekek nyelvet tanuljanak és megismerjék az amerikai mindennapok kultúráját. Borbála lányod Amerika után Németországban töltött egy évet tanulással, Bonifác fiad még alig érettségizett, de már több hónapja Kínában tanul. Tudatosan építed őket, ez a könyv is kicsit erről szól. Bár a bevezetődben leírod, hogy mi adta az ötletet a könyv megírásához, mégis fel kell tennem a kérdést: tudatosan készültél már könyvírásra, vagy mindezt a sors és az élet hozta így?

Varga István: A 80-as évek elején pannonhalmi kisdiákként fent éltünk a hegyen, elzárva a külvilágtól. Egyetlen lehetőség volt a kommunikációra: a levélírás - így megtanultunk mindannyian levelet írni. A szüleinknek, a rokonainknak, a barátainknak, de legfőképpen a barátnőinknek! Leveket kapni jó volt, így ha kapni akartunk, írni is kellett. Volt olyan év, hogy körülbelül 150 levelet írtam és legalább ennyit is kaptam. Így amikor Borcsi lányom kiment Németországba, nagy levélírásba kezdtem. Kezdetben pár oldalas, később 15-20 oldalas, mély leveleket írtam neki. Feladtam postán és vártam a hatást. Borcsinak tetszett. Ezen felbuzdulva és erős feladattudattól vezérelve úgy éreztem, megtaláltam az eszközt Borcsi idegenbeli létének támogatására. A könyvírásra is készültem, de soha nem volt igazán fókuszban.

IÉ.: Átolvasva a könyvedet egy rendkívül jól tagolt, áttekinthető, szövegformálása alapján magát olvastató művel találkozhatunk. Célod volt, hogy ennyire könnyed, modern köntösbe bújtasd tanácsaidat, gondolataidat?

V.I.: A mai korban a célcsoportom nem olvas. A Z generáció kizárólag a közösségi médiából tájékozódik. Épp ezért választottam a kisméretű, kabátzsebben vagy női táskában is elférő, lekerekített, kézikönyv formátumot. A tartalom tekintetében is formabontó megoldást alkalmaztam: sűrűn szedett, tagolt, olvasmányos, alcímekkel hangsúlyozott mondandómat a kiemeléssel nyomatékosítom. A könyvbe direkt színes képeket és grafikát szerkesztettem, hogy ezzel is támogassam a leírt gondolataimat. Továbbá egy Facebook-csoporttal (ITT) támogattam meg a mondandómat, ahová hetente kétszer felteszek néhány hasznos gondolatot.

I.É.: Akinek az édesapja ilyen útravalót ad egy külföldi utazáshoz, annak nem kell hiányt szenvednie szülői szeretetből, gondoskodásból. Mennyire szántad példamutatásnak ezt a könyvet a szülőtársaid számára?

V.I.: Annak szántam. Már a szerkesztés megkezdésekor célom volt, hogy szülőtársaim és gyermekeik számára is alapművé érleljem a könyvet. Bíztam benne, hogy eddigi előadásaimon szerzett tapasztalataimat beépítve emelhetem a könyvélményt.

I.É.: Aki elolvassa az Észbontót, az gyorsan tisztába kerül az általad képviselt modern keresztény, modern-konzervatív értékrenddel, amely azonban minden ízében a digitális társadalom kihívásaival próbál szembenézni. Összefoglalnád röviden, hogy életedben melyek voltak azok a kulcsfontosságú momentumok, amelyek formálták az értékrendedet?

V.I.: A katolikus neveltetés nyilvánvalóvá tette számomra, hogy ez komoly alap, amelynek a könyvben is hangot kell adnom. Világéletemben közösségi ember voltam. A közösségek végigkísérik az eddigi életemet. Ez ma sokkal fontosabb, mint valaha. Rengeteg célom volt, illetve van az életemben, amelyekért nap mint nap teszek. Ha az ember boldog szeretne lenni, akkor tennie kell érte, tennie kell a céljaiért! Jó példával kell elöljárnia a gyermekei számára a mindennapokban is! Az életet élni kell, amely változással jár. Szeretem a változást, amelyre meg szeretném tanítani a gyermekeimet is. És nem mellesleg a szülőtársaim figyelmét is erre szeretném rá irányítani.

I.É.: Az olvasmányosan megformált mondanivaló nem nélkülözi a modern kommunikációs tudásanyag átadásának szándékát sem. A gyermekeid és az olvasók egy marketing kisokost is kézhez kapnak.

V.I.: A jövő hatalmas lépésekkel közeledik. A virtuális és valós kommunikáció elsajátítása ma elengedhetetlen mind a mai fiatalok, mind szüleik számára. Jövőkutatóként örömmel osztom meg kutatásaim esszenciáit. A modern marketingkommunikációs technológiák új törvényekkel érkeznek. Aki ezt a világot akarja élni, annak tudnia kell változtatni a kommunikációján. A virtuális együttműködések csak az alap, amelyre a virtuális dimenziók közötti barangoláshoz lesz szükségük.

I.É.: Az biztos, hogy a könyveddel sikerült átadnod a belőled is áradó pozitív életenergiát. Tervezel folytatást? 

V.I.: Tele vagyok újabb témákkal. Már elkezdtem írni az Észbontó második részét. Ez nem alapmű lesz, hanem a modern digitális kor személyes tanácsokkal és tapasztalatokkal teli lenyomata. Amelyben kendőzetlenül szólítom meg a magyar Y generációt. Amelyben tudtukra szeretném adni, hogy Európa erősen le van maradva, a világ hatalmas léptekkel halad előre, így igenis legyenek céljaik és tegyenek értük. Higgyenek és merjenek vállalkozni, és ha elbuknak, álljanak föl! Kössék fel a gatyájukat és váljon életformájukká a tanulás, a modern kori közösségi munka, végül pedig teremtsék meg a maguk újvilági társadalmát, a győztesek Magyarországát.

Béres FerencBéres Ferenc

Hozzászólások