Hurrá, költözünk - ezeket a tanácsokat fogadd meg!

márc. 26., 2018

Hurrá, költözünk - ezeket a tanácsokat fogadd meg!

Túl vagyunk egy nagy költözésen. Óriási munka, nem is gondoltam, hogy mekkora, megviseli a testet és a lelket. Kis naivan azt gondolhatnánk, hogy egy hét alatt összepakolunk, majd egy hétvége alatt átköltözünk és egy újabb hétvége alatt berendezkedünk az új lakásban. Lehet, hogy egy összeszedett embernek ez megy, de ha valaki egy kicsit is elvarázsoltabb az átlagosnál, akkor bizony a költözés egy hetekig, vagy akár hónapokig tartó kalanddá kerekedik. Mivel azt gondoltuk, nem fog gondot jelenteni a művelet lebonyolítása, nem is kértünk tanácsot senkitől, pedig milyen jó lett volna egy-két ötlet.

A legfontosabb,hogy időben kezdjünk el csomagolni, pakolni. Mi azt hittük, néhány nap alatt összedobjuk a cuccokat, berakjuk az autóba és egy-két fordulóval átvisszük az új lakásba - persze a bútorokat leszámítva. Nem vagyunk nagy gyűjtögetők, de most döbbentünk rá, hogy mennyi felesleges holmink van, amit hetekbe telt becsomagolni, és átszállítani. Összesen a körülbelül egy hónapnyi folyamat alatt legalább 20-30-szor fordultunk a két lakás között.

A költözés napján érdemes egy túlélőcsomagot összeállítani. Egy külön táskába készítsük össze a legfontosabb dolgokat: fogápolás, arcápolás, tusfürdő, egy váltás fehérnemű, ruha, mobiltöltő, esetleg kávé, némi élelmiszer. Ezt tegyük egy táskába, amit mindig tartsunk a kezünk ügyében. Így a legszükségesebb dolgok azonnal kéznél vannak.

A költözés legeslegfontosabb részei a dobozok. Korábban sokan emlegették, hogy így a dobozok, úgy a dobozok, de ezt egyáltalán nem vettem komolyan. Aztán persze rájöttem, hogy dobozokba a legkönnyebb pakolni és azok szállíthatóak a legjobban. Szóval, ha valaki költözik szerezzen be annyi dobozt, amennyit csak tud.

Mielőtt átrakjuk székhelyünket az egyik lakásból a másikba, feltétlenül mossunk ki minden ruhánkat. Nekünk ott maradt egy-két adag mosatlan a szennyesben, amit ugyan bezsákoltunk, de azzal nem számoltunk, hogy az új helyen egy hetet kell várni a mosógép bekötésére, úgyhogy jó pár este azzal telt, hogy a másnapi ruhákat kézzel kellett kimosni.

Fel kell készülni arra, hogy egy jó ideig lemondhatunk a szórakozásról a szabadidőről. Volt, hogy azt terveztük egy szombat este, hogy elmegyünk egy koncertre, de nap végén csak egymásra kellett néznünk, és tudtuk, hogy képtelenek lennénk felszabadultan tombolni a táncparketten.

Tegyünk félre némi tartalék pénzt a költözésre, mert rengeteg pluszköltség merülhet fel, ha csak azt a sok autózást vesszük figyelembe, amit a kéz lakás között hajtunk végre. Vagy az étkezést, itt nincs már kajánk, ott még nem tudunk főzni, szóval sokszor kell készételeket venni például.

A költözés megviselheti a párkapcsolatot is, hiszen sok a feszültség, folyamatos fáradtság jellemzi ezt az időszakot, és kevésbé tudunk egymásra hangolódni, figyelni a párunkkal. Persze a költözésnek megvan a maga szépsége is, hiszen közösen oldunk meg egy nagy feladatot.

A költözésre tehát mindenféle tekintetben fel kell készülni, nagy tanulság, hogy folyamatosan szelektálni kell a dolgaink között, hogy ilyen esetben ne kelljen annyi mindent csomagolni, szállítani, majd kipakolni. Persze van jó oldala is, hiszen új élet kezdődik, új ingerek, impulzusok érnek, amelyek a hasznunkra válhatnak.

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások