Ízzel, imával a boldogságért

szept. 25., 2015

Ízzel, imával a boldogságért

Elizabeth Gilbert nagy sikerű könyvét az általam is imádott Julia Roberts vitte mozivászonra. Most, gasztronómiai hetünk alkalmából leemeltem polcunkról az Ízek, imák, szerelmek című kötetet, és nektek is ezt tudom ajánlani. Ha pedig inkább egy összebújós romantikus estére vágytok párotokkal, tökéletes választás lesz a filmváltozat.

Elizabeth egy harminc év körüli sikeres nő, aki jó anyagi helyzetben él, tehetős férjjel, pazar házzal és remek karrierrel. Ám ahogy az lenni szokott, egyszer fenn, másszor lenn: egy pillanat alatt összedől minden, ami addigi életét jelentette, és jó darabig úgy tűnik, mindez ok nélkül történik vele. Túljut egy borzalmasan nehéz válási procedúrán, megéli annak minden fájdalmát, depresszióba esik, majd úgy dönt, elindul a világba, megkeresni - nem csak - azt, hogyan tudná újrakezdeni életét, hanem rájönni arra is, kicsoda ő egyáltalán és mit akar az élettől.

Itália, India, Indonézia. Pasik gyógyítók, guruk. Tőlük várja a megváltást és az útmutatást. Mindezt úgy, hogy közben őszinteségét és humorát megőrzi, mély érzelmeit pedig nem csak hogy megéli, hanem képes megmutatni és átadni is. A film, illetve a könyv alapján mi is úgy érezhetjük: elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy változtassunk az életünkön. Elizabeth megmutatja, hogy nem másoknak, hanem saját magunknak kell megfelelnünk ahhoz, hogy megtaláljuk a boldogságot.

 

(Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love – Ízek, imák, szerelmek; Ulpius-Ház Könyvkiadó Kft., 2012.)

 

Szilvási-Kassai Eszter

 

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások