Jó kapcsolatok - a boldog, egészséges élet titka (Felidéző)

ápr. 11., 2018

Jó kapcsolatok - a boldog, egészséges élet titka (Felidéző)

Mindannyian a boldogságra, kiegyensúlyozott életre törekszünk. Sokan azt gondolják, ezt akkor érhetik el, ha lesz pénzük,  vagy megszerzik az áhított autót, házat, vagy minden évben eljutnak a Maldív-szigetekre nyaralni. Vajon tényleg a kézzel fogható anyagi dolgok tesznek minket boldoggá? A válasz egyértelműen: nem. Persze álszentség azt állítani, hogy egyáltalán nem számít a pénz, hiszen ha van, az jelentősen megkönnyíti az életet, de boldogságot biztosan nem jelenti.

Robert Waldinger pszichiáter, a Harvard Egyetem professzora vezeti jelenleg a generációkon átívelő kutatást, az1938-ban indított felmérésben részt vettek harvardi egyetemisták és bostoni szegénynegyedből származó fiatalok is. Tizenéves koruktól a megöregedésig végigkísérték az életüket, hogy megtudják, mi az ami egészségesen és boldogan tartja őket.

A 75 éves megfigyelés során saját közegükben készítettek interjúkat az alanyokkal, hozzáfértek az orvosi aktáikhoz, vért vettek tőlük,  agyukat képalkotó eljárással vizsgálták (röntgen, CT).

Az egyértelmű üzenet, ami a 75 év alatt kikristályosodott, hogy a jó kapcsolatok őrzik meg az egészségünket és boldogságunkat.

Kiderült, a közösségi kapcsolatok nagyon jó hatással vannak ránk,  a magány viszont megöl. Akiknek több a jó viszonyuk, egészségesebbek, tovább élnek és boldogabbak, mint a magányosok.

A kutatás során rájöttek, azok váltak a legegészségesebb 80 évessé, akik 50 éves korukban a legelégedettebbek voltak a kapcsolataikkal.

A jó és szoros kapcsolatban élők idős korukban akár fizikai fájdalmak közepette is meg tudták őrizni a derűt, a rossz viszonyok, vagy a magány pedig nemcsak a fájdalmak felerősödéséhez vezetett, hanem a memória romlásához is.

A szakember szerint lehet jó egy kapcsolat, akkor is, ha a pár tagjai minden nap civakodnak, de tudják, hogy számíthatnak a társukra.

Egyértelmű, hogy egy jó kapcsolatnak gyógyító ereje lehet.

(Cikkünk 2018. február 2-án jelent meg.)

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások