Kekszes-diós-habos torta, ráadásul sütés nélkül! (Felidéző)

jún. 29., 2017

Kekszes-diós-habos torta, ráadásul sütés nélkül! (Felidéző)

Hölgyek, urak, de főleg hölgyek! Tegyük a szívünkre a kezünket! Melyikünk nem veszik el szívesen egy adag habos-édes-krémes csodában a nap bármely szakában! De főleg a kiadós vasárnapi ebéd után kotorászunk előszeretettel sütemény után. Na, a mai nap anyósom egyik remekét mutatom be nektek, a kekszes-diós-habos tortát, mely ráadásul sütés nélkül készül, így meleg nyári napokon is elkészíthető.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg háztartási keksz összetörve
  • 10 dkg vaj
  • 2 csapott ek. kakaó
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés rum

Diókrémhez:

  • 18 dkg darált dió
  • 1,5 dl forralt tej
  • 18 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • csokireszelék

Közepére:

  • idénygyümölcs

Tetejére:

  • tejszínhab

Oldalnézetből

Oldalnézetből

Elkészítés:

A tésztához az összetört háztartási kekszet összegyúrjuk a vajjal, a kakaóporral, a cukorral és vaníliás cukorral. Egy-két korty rummal vagy rumaromával ízesítjük. Ha a massza túl száraz lenne, néhány evőkanál tejjel lazíthatjuk. A kekszes alapot egy 24 cm átmérőjű tortaformába nyomkodjuk.

A krémhez a darált dióra öntjük a forró tejet. Kihűtjük. Amíg hűl, a vajat a cukorral kikeverjük, majd összekeverjük a kihűlt diókrémmel.

A tortaforma alján simuló kekszrétegre olyan gyümölcsöt sorakoztatunk, ami épp van. Kiváló szederrel, eperrel, málnával, áfonyával, barackkal, meggyel, télen befőttel is. Mivel a kekszalap és a diókrém is meglehetősen tömény, a savanykásabb, fanyarabb gyümölcsök remekül ellensúlyozzák a többi alkotóelem édességét. A gyümölcsrétegre jön a diókrém, majd a tetejére a felvert tejszínhab. Ha még fokozni szeretnénk a látványt, étcsokireszelékkel tetőzhetjük az élvezeteket.

Gyors és látványos édesség, fogyókúrába NEM illeszthető! :)

(2016. szeptember 11.)

Vona-Szabó KrisztaVona-Szabó Kriszta

Hozzászólások