Készülünk a télre, madáretetésre

szept. 12., 2015

Készülünk a télre, madáretetésre

Természetvédelmi övezet szélén élünk, így a madarak a kertben mindennapos vendégek nálunk, kiapadhatatlan forrást biztosítva természetbarát gyermekeimnek, akik nyaranta az eresz alatt fészkelő cinkék röptanfolyamát izgulják végig, a komposztálni valóból pedig rendre kilopkodnak mindent, amivel a vadkacsákat a házhoz szoktathatják. Az ősz beálltával azonban igyekszem tudatosabbá tenni számukra is a madárvédelmet, s együtt készítjük fel a kertet télire. Már szeptember végétől érdemes kiemelt figyelmet fordítani a nálunk telelő szárnyasokra. Akár azzal sokat tehetünk, ha naponta friss vizet teszünk az ablakpárkányra egy befőttesüveg fedelébe, s ügyelünk arra, hogy ne fagyjon be.  Ez nálunk az óvodás nagylányunk feladata, aki büszkén cseréli a vizet minden reggel és délután. Ha egy kevés cukrot is feloldunk benne, sokkal nehezebben fagy majd be nap közben.

A madarak élelmezésének egyik legfontosabb szabálya a folyamatosság. Ha elkezdjük etetni őket, akkor bizony legalább áprilisig, az első rügyek és hajtások megjelenéséig rendszeres élelmet kell biztosítanunk nekik. A kertbe szoktatott madarak ugyanis felhagynak a kereséssel, a biztos élelmiszerforrás reményében térnek majd vissza hozzánk napról napra – s ha nem találnak élelmet nálunk, nagyon könnyen el is pusztulhatnak. A legcélszerűbb egy védett madárodút is kiakasztani az etető mellé, ám arra is ügyelni kell, hogy ez más állatok számára lehetőleg megközelíthetetlen legyen. Készíthetünk eleségtartót egy fejjel lefelé fordított pillepalackból is, melyben napról napra nyomon követhetjük, mennyi élelemre van szükségük ezeknek az apró lényeknek.

A madáreleséget az állatkereskedésekben, nagyobb üzletekben készen is megvehetjük, az azonban még nagyobb öröm, ha a gondosan összeválogatott terményeket a gyerekek saját kezűleg keverhetik össze. Ehhez nincs is másra szükségünk, mint száraz kukoricára, napraforgóra, kölesre, muharra, esetleg búzára vagy zabra. A magkeveréket a földre is szórhatjuk – biztos vagyok benne, hogy a legkisebbek számára ez lesz az egyik legizgalmasabb feladat -, vagy faggyúval, zsírral összekeverve labdákat formázhatunk belőle a cinkegolyók mintájára. Ezeket később hálóba csomagolva akaszthatjuk fel, de kitehetjük mellé a reggeli után megmaradt szalonna héját is.

A legtöbb, hazánkban telelő madár szívesen fogyasztja a maradék főtt rizst vagy tésztát is, ám a friss kenyérrel bánjunk csínján! Bizonyos madárfajok számára végzetes lehet, ha esznek belőle. A télre lecsupaszodott fák is szemet gyönyörködtető madáretetőkké válhatnak, csak húzzunk pár télálló almát az ágaikra!

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is meghirdette Madárbarát Kert programját, melyre az egyesület HONLAPJÁN keresztül bárki jelentkezhet. A már most több ezer tagot számláló mozgalom naprakész kiadványokkal segíti tagjai hatékony munkáját, sőt, a regisztráció mellé egy madárodú is jár, így egyetlen e-mail elküldésével megkezdhetjük a több hónapra izgalmat és madárcsicsergést biztosító feladatunkat.

 

GP

 

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások