Kutyát tolláról

szept. 10., 2015

Kutyát tolláról

Történt már veletek, hogy egy alkotásról nem tudtátok eldönteni, vajon fényképet vagy festményt láttok-e? VÉGH ZITA minden alkotásával ezt a dilemmát erősíti. Állatportréi zavarbaejtően élethűek. Hogy csinálja?

IgenÉlet: Döbbenetesen élethűek a rajzaid, szinte leugranak a papírról. Mintha csak egy ablakon néznénk ki, s egy okos kutya nézne be. Minden egyes szőrszál külön-külön látszik a buksikon. Hogy jutottál idáig? 

Végh Zita: 2009 novemberében unalomból kezdtem el rajzolni az éppen az ágyon alvó macskámat. A rajz teljesen rossz volt, de ahhoz elég, hogy rájöjjek, imádok alkotni, és soha többé nem szeretném abbahagyni. Azóta szinte mindennap rajzolok. Kezdetben sok kicsit készítettem, majd napi egyet, de mióta nagyobb méretben alkotok, néha 3 hét sem elég a befejezésre.

IÉ.: Az ember unalmában a körmét piszkálja és/vagy tévét néz. Azért nem sok mindenki mondhatja el magáról, hogy a macskájáról készített skicc után profi alkotóvá válik. Hol tanultad az alapokat?

V.Z.: Tényleg teljesen magamtól tanultam, Szunyoghy András könyveiből, és az interneten nézegettem más alkotók rajzait. Egy szép fotótól szinte azonnal ihletet kapok, legyen azon bármi, vagy ha egyik kedvencem, példaképem, pl. Paul Lung alkotásába botlok, azonnal rajzolhatnékom támad. A fotók és a híres alkotók motiválnak tehát a legjobban. Nagyon szeretek elkezdeni egy új képet, mindig kihívás, mert szeretném, hogy jobb legyen, mint az előzőm, sőt, jobb legyen, mint a fénykép, amiről rajzolom.

IÉ.: Miért pont grafittal és tollal rajzolsz?

V.Z.: Kezdetben a legtöbb rajzom ceruzával készült, de soha nem vagyok elégedett a ceruzarajzaimmal. A kontraszt rajtuk soha nem olyan, mint amilyenre szeretném. Ezért ma már szinte csak golyóstollal dolgozom, így könnyebb elérni a megfelelő kontrasztot.

IÉ.: A képeid főszereplői leginkább kutyák.

V.Z.: Igen. Eleinte azért rajzoltam rengeteg kutyát és egyéb állatportrét, mert hadilábon álltam az emberportréval, így azt nem erőltettem. Aztán a megrendelőim szinte mind kutyaportrékat kértek, ezért lettek többségben a kutyák.

IÉ.: Van saját kutyusod?

V.Z.: Van egy hétéves keverék kutyám, akit menhelyről fogadtam be. Meg a cicák: egy majdnem vak házimacska és egy munchkin cica. Hisz a macskám indított el annak idején az alkotás útján.  

Végh Zita Facebook-oldalát ITT találod.

Szabó Judit - V. Szabó Kriszta 

 

 

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások