Ma ünnepli születésnapját a krumpliorrú, csavargó óriás – Gérard Depardieu 68 éves

dec. 27., 2016

Ma ünnepli születésnapját a krumpliorrú, csavargó óriás – Gérard Depardieu 68 éves

Kamaszként minden rosszban benne volt: lopott, verekedett, homoszexuális férfiaknak prostituálta magát, számtalanszor megfordult a rendőrségen. Környezetében kevesen hittek abban, hogy nem börtöntöltelékként fogja tengetni felnőtt életét; nem lett igazuk. Ma is az egyik legjobban fizetett színésznek számít a világon. A kritikusok harminchét évesen elhunyt fiát is rendkívül tehetséges színésznek tartották. Depardieu 2013. január 3-án orosz állampolgárságot kapott, ennek a döntésének elég profán oka volt: Oroszországban 13 százalékos jövedelemadó van.

De melyik magyar mozinéző ne szeretné ezt a faragatlan külsejű úriembert? A magyar közönség elsősorban Francis Veber filmjein - Balfácán (1981), Balekok (1983) vagy a Négybalkezes (1986) című vígjátékok - keresztül ismerte meg. Ezekben a filmekben Pierre Richard-ral váltak - a kezdeti viszontagságok ellenére – országos cimborákká. A fiatalabbak elsősorban Cyrano, illetve Kolumbusz Kristóf szerepében láthatták az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmben, de fantasztikus alakítást nyújtott Obelix szerepében Claude Zidi rendező Astérixes átdolgozásaiban is. Kevesen tudják, de 2005-ben Depardieu volt a legjobban fizetett színész, a korábbi évekhez hasonló, mintegy 800 millió forintnyi bevételével.

Így már nem is annyira érthetetlen, hogy miért volt számára kardinális kérdés adózásának optimalizálása. Putyin pedig élt a lehetőséggel és felajánlotta a színész számára az orosz állampolgárságot, amit Depardieu el is fogadott. Mindezekért cserébe Ukrajna fel is vette a nem kívánatos személyek listájára, amitől, gondolom, a filmsztár totál kikészült és depressziós lett. Depardieu egyébként komoly szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező sommelière, olyannyira, hogy saját pincészete van a Loire mentén, amelynek borait többek között két első osztályú párizsi éttermében szolgálják fel. Állandó magyar szinkronja a 2014-ben elhunyt, felejthetetlen orgánummal rendelkező Helyey László volt.

Isten éltesse a krumpliorrú, csavargó óriást!

Béres FerencBéres Ferenc

Hozzászólások