Még a halál sem...

júl. 5., 2015

Még a halál sem...

E hétvégén ebből merítünk:

Kovács Lajos: Drága szerelmem - Andrássy Ilona grófnő levelei, Európa Könyvkiadó, 2015.

Andrássy Ilona grófnő egy rendkívül intelligens, politika és a művészet iránt élénken érdeklődő, több nyelven beszélő nő volt. 1909-ben házasodott össze rajongásig imádott férjével, Esterházy Pál gróffal, akivel nagyvilági életet éltek: rendszeresen látogattak Budapestre, Bécsbe, Olaszországban nyaraltak, az Alpokban vadásztak. Minden jónak a részesei voltak, ami egy arisztokrata család életével együtt jár. Az idill azonban nem tartott sokáig: kiderült, nem lehet közös gyermekük. Másrészt pedig kitört az első világháború, ahova Eszterházy Pál tartalékos huszár főhadnagyként bevonult. Élhette volna tovább a kiváltságos uraságok életét, s a hátországban maradhatott volna, ő azonban más utat választott, s az első vonalban vállalt szolgálatot.

Felesége még a háborúba is követni akarta. Elsőként a Vöröskeresztbe jelentkezett, majd minden követ megmozgatva megpróbálta elérni, hogy hivatalosan is a gróf frontszakaszára kerüljön, de ez a terve nem sikerült, az olasz hadszíntérre irányították. Nem sokkal később tudta meg, hogy férje az oroszokkal vívott ütközetben elesett. Andrássy Ilona 1917-ben hozzáment Cziráky József grófhoz, aki örök szerelmének egyik legközelebbi barátja volt.

Kovács József muzeológus második levélregénye, a Drága szerelmem nemrégiben került a könyvesboltok polcaira. A kordokumentumokat feldolgozó mű Ilona és Cziráky József 1917-ben megkötött házasságával kezdődik, és fél évszázadon keresztül, egészen elhunytáig követi nyomon a grófnő életét. A levelek feladója Andrássy Ilona, címzettje pedig Eszterházy Pál, akinek szerelmét egész életében megőrizte. A szerző a négy Andrássy lánynak egymással és anyjukkal való bensőséges, szókimondó, családi intimitásokban bővelkedő levelezését használta fel a kötet összeállításakor, s a hősi halál bukott eszméjét hirdeti egy szomorú, állandó lelki vívódások között élő asszony szemszögéből.

A kötet alapjául szolgáló kéziratok negyven évvel ezelőtt kerültek elő a dénesfai Cziráky-kastélyon végzett felújítási munkálatok során egy befalazott titkos rekeszből. A hagyaték teljes egészét a győri Rómer Flóris Múzeum őrzi.

 

KE

Hozzászólások