Miért jó utazni? (Felidéző)

ápr. 13., 2018

Miért jó utazni? (Felidéző)

Utazni jó. Mindig izgatottan várom, ha esetleg eljuthatok akár másik városba, azt pedig még inkább, ha megnézhetek egy másik országot. Már magát az utazást is szeretem. Szinte soha nem olvasok vagy alszom, mindig nézelődők. Eddig tíz-tizenkét órás volt a leghosszabb utam, de szinte végig élveztem, hallgattam a zenét és közben néztem, hogyan változik a táj. Sajnos, nem tudok annyit utazni, mint amennyit szeretnék, de kihasználok minden alkalmat. Hiszem, hogy egy-egy hosszabb-rövidebb kiruccanás komoly hatással lehet ránk, akár meg is változtathatja az életünket.

Hogy miért érdemes utazni?

Megismerhetjük hogyan élnek mások. Én például mindenféleképpen szeretnék belekóstolni az olaszok mediterrán mentalitásába, de ha lenne rá alkalmam, akkor sokkal egzotikusabb népek mindennapjaiba is szívesen belesnék.

Megismerkedhetünk új emberekkel, értékes, akár életre szóló kapcsolatokat alakíthatunk ki. Mindig is irigyeltem azokat, akik a világ más-más pontjairól szereznek barátokat. Van olyan ismerősöm, aki például alig költ szállásra, mert mindenfelé akadnak olyanok, akiknél aludhat.

Felfedezhetünk új kultúrákat. Megismerkedhetünk más népek történelmével, alkotóival, belekóstolhatunk az ételeikbe, élvezhetjük az új ízeket. Ezáltal mi is többé válunk.

Megtapasztalhatjuk a szabadságot. Érdekes módon, külföldön mindig sokkal felszabadultabbnak érzem magam, olyan mintha enyém lenne a világ.

Ha eltávolodunk az otthonunktól, könnyebb nézőpontot váltani, más szemszögből nézhetünk rá az életünkre, az országunkra. Messziről könnyebb objektívnek lenni.

Az utazások által gazdagodnak az ismereteink, töltődik a lelkünk, a szellemünk, mi magunk is többé válunk. 

(Cikkünk 2018. február 5-én jelent meg.)

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások