„Mosolyogj, lélegezz és járj lassan! - Így élj a zen szerint! (Felidéző)

jan. 11., 2017

„Mosolyogj, lélegezz és járj lassan! - Így élj a zen szerint! (Felidéző)

zen a buddhizmus egyik ága, gyökerei mélyen Buddha tanításáig nyúlnak vissza. Thich Nhat Hanh buddhista szerzetes szerint a zen szerzetesek egy nagyon egyszerű szabályt tartanak be: „Mosolyogj, lélegezz és járj lassan!”. A hétköznapi emberek számára is megfogalmaztak olyan útmutatásokat, amelyek nagyban megkönnyíthetik az életünket.

  • Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz! Ha eszel, egyél! Ha fürdesz, csak fürödj! Ne akarj evés vagy fürdés alatt más dolgokat is ellátni.
  • Lassan és tudatosan tégy mindent! Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz, ne siess vele, csináld lassan! Cselekedeteid ne véletlenszerűek legyenek, hanem tudatosak. Ehhez gyakorlás szükséges, de segít egy dologra fókuszálni.
  • Mindent, amit teszel, fejezz be! Légy ott teljes elméddel, és amíg nem végeztél, ne kezdj bele másba! Ha mindenképp muszáj új tevékenységbe fognod, legalább pakold el a félbehagyott dolgot az útból, tisztítsd meg a terepet. Ha szendvicset készítesz, ne kezdd el enni addig, míg el nem takarítottad az előkészületek maradványait, el nem mostad az edényt és le nem törölted az asztalt. Csak miután elvégeztél egy műveletet, tudsz igazán az új dologra koncentrálni.
  • Tégy kevesebbet! Egy zen szerzetes napja sosem léha. Korán kel, és az egész napja munkával telik. Azonban nincs hosszú listája az elvégzendőkről, csupán néhány dolgot tűz ki egy napra, és nem többet. Így oda tud figyelni mindenre, amit tesz, jobban koncentrál rájuk, lassabban és teljesebben végzi el a feladatokat. Nem rohan, nem stresszel, ott van gondolatban is!
  • Tégy üresjáratokat a dolgok közé. Mindig hagyj elég időt befejezni egy tevékenységet. Ne ütemezz két tevékenységet időben túl közel egymáshoz. Ezáltal nyugodtabb lehetsz akkor is, ha valami tovább tartana, mint tervezted.

(Az írás 2016. november 2-án jelent meg.) 

 

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások

Házigazda

Béres Ferenc

Béres Ferenc

Nő és férfi a természet törvényei szerint is egymástól elválaszthatatlan egység. Az emberi élet lényegének, illetve annak megélésének alapjai. Talán ellentmondásnak tűnik, de valójában az egymástól való különbözőség és egymás nélkülözhetetlenségének szimbólumai. Az Ember, az Élet születéséhez szükség van mindkettőjükre. Nem volt tehát kérdés számomra, hogy szeretnék-e írni az igenelet.hu oldalán, hiszen azt gondolom, hogy bármilyen témának jót tesz a többféle nézőpont. Minden írás egy képzeletbeli utazás Ogügiére, a nimfák szigetére, ahol egykor Odüsszeusz hajótörést szenvedett. Két legfontosabb iránytűm pedig az igazságkeresés és a szépség szeretete. Talán a Nők számára is érdekes, hogy hogyan vélekedik az egészségről, családról, nevelésről, kulturális témákról vagy más dolgokról egy férfi… Van egy csodálatos feleségem és egy gyönyörű kislányom. Egyébként, ha hobbi, akkor a múlt és régi plakátok. Ha ital, akkor bor. Ha város, akkor Budapest. Ha író, akkor Szerb Antal. Ha költő, akkor Ady. Ha sport, akkor küzdelem. Ha pihenés, akkor Balaton. Ha élet, akkor igen.

Közösség

Hírlevél feliratkozás