„Mosolyogj, lélegezz és járj lassan! - Így élj a zen szerint! (Felidéző)

jan. 11., 2017

„Mosolyogj, lélegezz és járj lassan! - Így élj a zen szerint! (Felidéző)

zen a buddhizmus egyik ága, gyökerei mélyen Buddha tanításáig nyúlnak vissza. Thich Nhat Hanh buddhista szerzetes szerint a zen szerzetesek egy nagyon egyszerű szabályt tartanak be: „Mosolyogj, lélegezz és járj lassan!”. A hétköznapi emberek számára is megfogalmaztak olyan útmutatásokat, amelyek nagyban megkönnyíthetik az életünket.

  • Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz! Ha eszel, egyél! Ha fürdesz, csak fürödj! Ne akarj evés vagy fürdés alatt más dolgokat is ellátni.
  • Lassan és tudatosan tégy mindent! Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz, ne siess vele, csináld lassan! Cselekedeteid ne véletlenszerűek legyenek, hanem tudatosak. Ehhez gyakorlás szükséges, de segít egy dologra fókuszálni.
  • Mindent, amit teszel, fejezz be! Légy ott teljes elméddel, és amíg nem végeztél, ne kezdj bele másba! Ha mindenképp muszáj új tevékenységbe fognod, legalább pakold el a félbehagyott dolgot az útból, tisztítsd meg a terepet. Ha szendvicset készítesz, ne kezdd el enni addig, míg el nem takarítottad az előkészületek maradványait, el nem mostad az edényt és le nem törölted az asztalt. Csak miután elvégeztél egy műveletet, tudsz igazán az új dologra koncentrálni.
  • Tégy kevesebbet! Egy zen szerzetes napja sosem léha. Korán kel, és az egész napja munkával telik. Azonban nincs hosszú listája az elvégzendőkről, csupán néhány dolgot tűz ki egy napra, és nem többet. Így oda tud figyelni mindenre, amit tesz, jobban koncentrál rájuk, lassabban és teljesebben végzi el a feladatokat. Nem rohan, nem stresszel, ott van gondolatban is!
  • Tégy üresjáratokat a dolgok közé. Mindig hagyj elég időt befejezni egy tevékenységet. Ne ütemezz két tevékenységet időben túl közel egymáshoz. Ezáltal nyugodtabb lehetsz akkor is, ha valami tovább tartana, mint tervezted.

(Az írás 2016. november 2-án jelent meg.) 

 

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások