Nagymamáink trükkjei a ragyogó otthonért

ápr. 16., 2018

Nagymamáink trükkjei a ragyogó otthonért

Legyen akárhány éves is a nagymamánk, az biztos, hogy nála mindig rend és tisztaság van. Míg nekünk már szinte bármilyen szer rendelkezésünkre áll, addig nekik maguknak kellett megoldaniuk a különböző vegyszerek helyettesítését.

Nagyanyáink vallják, sokkal könnyebb úgy rendet tartani, hogy a ház tisztán tartása a napi rutin része, mint heti egy-egy nagy takarítással. Minden reggel tegyük rendbe az ágyat, mosogassunk el minden étkezés után, és naponta söpörjük és mossuk fel a padlót. A fürdőszobában minden nap mossuk le gyorsan a csapokat, a mosdókagylót és a kádat, használat után tegyük ki száradni a szőnyeget, így hétvégére nem uralkodik el a kosz és a rendetlenség. Emellett pedig javasolják, hogy félévente legalább egyszer végezzük el az olyan nagyobb munkákat, mint például az ablakpucolás, szőnyegtisztítás, szekrények átnézése, felesleges ruhák kiválogatása.

Az idősek azt tanácsolják, papírtörlő helyett használjunk 100 százalékos pamut kendőt, azzal sokkal könnyebb eltörölgetni az edényeket. A modern ablakmosó folyadékok helyett ők maguk keverték a szert egy kis vízből, fehér ecetből, alkoholból és borsmenta illóolajból.

Nagymamáink igyekeztek mindent újrahasznosítani, például a pamutágyneműt vagy pamutpólót tönkremenetel után felmosórongyként használták.

De a besárgult fehér ruhákra is volt tippjük, azt tanácsolták egy vödör forró vízbe facsarjuk bele egy  citrom levét, majd hagyjuk benne a szennyest egy-két órán keresztül. Utána öblítsük ki a darabokat tiszta vízben és rakjuk ki a napra száradni.

Az időseknek volt egy jolly jokere, ami nem más, mint a szódabikarbóna, ami körülbelül bármire jó: tisztításra, fertőtlenítésre, szagtalanításra - csak a képzeletünk szab határt.

Érdemes néha megkérdeznünk a nagymamánkat, nemcsak a főzéssel kapcsolatban, de a takarítási szokásairól is, és a mi lakásunk is ragyogni fog.

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások