Ne legyél idő előtt magatehetetlen biomassza! - 10 természetes szer az elbutulás ellen

ápr. 26., 2016

Ne legyél idő előtt magatehetetlen biomassza! - 10 természetes szer az elbutulás ellen

A latin demens kifejezés értelem nélküli állapotot jelent. A fejlett világban jelentős népegészségügyi problémaként nyilvántartott demencia gyakorlatilag a szellemi hanyatlással azonos. Van azonban néhány dolog, amivel lassíthatjuk, megelőzhetjük az esetlegesen bennünket is fenyegető veszélyt.

1. Alzheimer-kórral összefüggő klinikai vizsgálatok eredményei alapján kijelenthetjük, hogy a nagy dózisban adott E-vitamin lassítja a demencia kialakulását. A kutatás szerint ugyanis az E-vitamin lassította az Alzheimer-kórosok szellemi hanyatlását azokkal szemben, akik placebót kaptak.

2. Talán nem meglepő, hogy az írás-olvasás, illetve a szellemi munka csökkenti a demencia kialakulását, azonban az már érdekes adalék, hogy brit és francia kutatók szerint a műveltség fejlesztésével nagyobb mértékben lehet csökkenteni a demencia gyakoriságát, mint esetleges génsebészeti eljárással.

3. A zsályatea szintén csökkenti az elbutulás esélyét. Agykutatók már korábban bebizonyították, hogy a zsálya egy acetil-kolin nevű agyi vegyület szintjének növelése révén van pozitív hatással az agyi működés fokozására.

4. Szinte köztudott, hogy az emlékezést, tanulást javító, e képességeket elősegítő szer a páfrányfenyő, vagy ismertebb nevén gingko biloba. Lehet tabletta formájában is kapni!

5. Számos tanulmányban leírták már, hogy a kávé szintén csökkenti a demencia kialakulásának lehetőségét, illetve az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

6. Érdekes, hogy a hasi zsírt bizonyos orvosi körökben „agyrozsda” néven is emlegetik. Kevéssé ismert ugyanis az a tény, hogy szintén növeli az elbutulás, illetve a demencia kockázatát. 

7. A kurkuma sok mindenre hasznos gyógynövény, orvoskutatók szerint szintén ennek köszönhető, hogy az indiaiaknál legalacsonyabb a világon a demencia aránya a 65 év feletti lakosság körében.

8. Csak semmi stressz! – könnyű mondani, azonban napjainkban a népegészségügyi szakemberek evidenciaként kezelik, hogy a nyugodtabb embereknél ritkább az elbutulás prevalenciája.

9. Sok-sok zöldséget és gyümölcsöt kell enni, példának okáért a mediterrán diéta állítólag kifejezetten pozitívan hat az agyi működésre.

10. Több mozgás! Egy életmódváltással sokszor jóval többet tehetünk az egészségünkért, mint bármilyen orvosi terápiával. Ami jó a szívnek, az bizony jó az agynak is!

 

Béres FerencBéres Ferenc

Hozzászólások