„Nem a narancsbőrös combunkra fogunk gondolni, ha menni kell” (Felidéző)

márc. 8., 2018

„Nem a narancsbőrös combunkra fogunk gondolni, ha menni kell” (Felidéző)

Nem telt gondtalanul a karácsony, a halál szele lengte be. A távoli környezetemben többekről kiderült, hogy súlyos betegek. Be kell vallanom félek, legszívesebben fognám magam és begubóznék egy sarokba, hogy semmilyen rossz hírt ne kelljen hallanom. Bár nem ismertem, de megrázott Fábián Juli halála is. Most kezdek rájönni, az élet mulandó, ki kell használni minden percet, lehetőséget.

Január 4-én a 27 éves Holly Butcher feladta a rákkal való küzdelmet és jobblétre szenderült. Halála előtt lejegyezte érzéseit, gondolatait, melyet a családja osztott meg Facebookon.

„27 éves vagyok. Nem akarok elmenni. Szeretem az életemet. Boldog vagyok...ezt a szeretteimnek köszönhetem. De nem én irányítok.”

Azt írta, szeretné ha az emberek nem az élet apró, jelentéktelen bosszúságaival törődnének, hanem észben tartanák, hogy mindenkire ugyanaz a sors vár. Javasolja, hogy amikor nevetséges dolgok miatt panaszkodunk, gondoljunk olyanokra, akiknek tényleg problémájuk van. Ismerjük el, ha valami problémánk van, de lépjünk túl rajta, élvezzük a napsütést, a kék eget, a zöld fákat, örüljünk, hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy lélegezhetünk. Engedjük el, hogy kicsi a mellünk, narancsbőrös a combunk, vagy van egy kis hasunk, hiszen nem erre fogunk gondolni, amikor menni kell.

„Annyira jelentéktelenek, amikor teljes egészként szemléled az életedet. Nézem, ahogy a testem a szemem láttára megy tropára, és semmit nem tehetek ellene, és már csak azt kívánom, hogy legyen még egy szülinapom vagy karácsonyom a családommal, vagy még egy napom a kedvesemmel és a kutyámmal. Csak még egy.”

Korábban egy ausztrál nővér jegyezte fel a haldoklók gondolatait. Ez volt az öt leggyakoribb dolog, amit megbántak haláluk előtt:

"Bárcsak lett volna bátorságom a saját életemet élni, és nem azt, amit mások elvártak tőlem."

„Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat."

„Bárcsak lett volna bátorságom kimutatni az érzelmeimet."

"Bárcsak szorosabb kapcsolatot ápoltam volna barátaimmal."

"Bárcsak boldogabb lettem volna."

Tanulságos, bár a mókuskerék állandó pörgésében nehéz a fentiek szerint élni. 

 

(Cikkünk 2018. január 16-án jelent meg.)

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások