Népek boldogságreceptje

szept. 20., 2017

Népek boldogságreceptje

Az emberek egyik legfontosabb célja a belső béke elérése a világ összes táján. Szinte minden nemzetnek vannak technikái arra, hogyan kerülhetünk közelebb a harmónia állapotához. Érdemes szemezgetni más kultúrák boldogság-rituáléiból, hátha össze tudjuk belőle gyúrni a sajátunkat.

 

Ikigai

Manapság egyre trendibb a jóléttel foglalkozó bloggerek körében. A japán főnév azt jelenti, az „élet értelme”. Okinawa szigetén más jelentést adtak neki: az ok, amiért minden nap felkelsz. A mindennapi tevékenységeinket négy csoportra tudjuk osztani: amit szeretek csinálni, amit jól tudok csinálni, amiért megfizetnek, amire szüksége van a világnak. A négy terület közös metszete jelenti az ikigait. A japánok szerint az ikigai fontos szerepet játszik a hosszú életben. Sok japán közösségben a nyugdíjat elítélik, mivel nem tartja karban a testet és az elmét. Az idősek szinte életük végéig a közösség aktív tagjai maradnak, és bölcsességet igénylő feladatokat vállalnak.

 

Hygge

A dánoktól sokat tanulhatnánk a boldogságról, tudják mitől döglik a légy. Titkuk, a hygge – ami nehezen definiálható fogalom, sokkal inkább jó érzések halmaza. Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is. A hygge 2016-ban meghódította a világot, úgy tűnik Magyarországot kivéve. Valami olyasmit jelent, hogy azzal foglalkozunk, amit szeretünk és közben jó emberek között vagyunk. Érdemes követni a dánok tanácsait, hiszen a 2017-es boldogságlistán másodikak lettek.

 

Lagom

A svédek boldogságának titka. Jelentése: „nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég”. A mértékletesség és az egyensúly megtalálását szorgalmazza, hit a szerénységben, valamint az egyenlőségben.

 

Keyif

A török szó annyit jelent, öröm. Azt hirdeti, hogy találjuk meg a csendet a mindennapjainkban. Legyünk néhány percet egyedül, különleges helyen, ahol kikapcsolódhatunk. Javasolják, tegyük ezt egy jó török kávé mellett.

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások