Nő a művész mögött, mellett - Simon Jolán, Kassák Lajos felesége

márc. 21., 2017

Nő a művész mögött, mellett - Simon Jolán, Kassák Lajos felesége

1887. március 21-én született Kassák Lajos költő, író, képzőművész. Egészen fiatal korától, hosszú évtizedeken keresztül volt társa, majd felesége Simon Jolán. Hogy milyen körülmények között, hogyan élt együtt a két nem éppen hétköznapi ember? Erről olvashatunk a Csaplár Ferenc által írt és összeállított kiadványban, amelyet a Kassák Múzeum jelentetett meg.

Simon Jolán korán elveszítette édesapját, majd özvegyen maradt varrónő édesanyjának kellett segítenie, később cselédként szolgált egy grófi házban. A nyomorúságos gyermekkort követően, már 17 évesen feleségül ment egy bútorasztalos-segédhez, akinek három gyermeket szült. A fiatalasszony érdeklődése az Újpesti Munkásotthon világába csöppenve hamarosan a nő és a szocializmus témája felé fordult. Rendkívüli öntudattal és elhatározással kezdett hozzá élete átformáláshoz, mert férjével ekkor már nagyon rossz volt a kapcsolata.

Férjétől és családjától különköltözött, mivel 1909-ben az Újpesti Munkásotthon egyik rendezvényén megismerkedett Kassák Lajossal, aki ettől a pillanattól kezdődően meghatározta élete alakulását. A két ember folyamatos anyagi gondok, nélkülözések, üldöztetések közepette volt egymás társa. Simon Jolán többször kényszerült árvaházba adni gyermekeit, amíg folyamatosan kiújuló tüdőbajának gyógykezeltette. Amikor egészségi állapota engedte, Kassákkal közös irodalmi és politikai világnézetébe vetett hatalmas hittel küzdött a mindennapokban. 

Simon Jolán nemcsak Kassák Lajos kitartó és állhatatos segítője, műveinek szavalója volt, hanem művészi ambíciókat is dédelgetett. Elvégezte Rózsahegyi Kálmán Színiskoláját, majd színtársulatoknál kapott szerepeket, valamint az avantgárd szerzők műveinek különös hangú, egyéni stílusú előadójává vált. Kassákot mindenben, emigrációja során is támogatta, együttélésük során többször volt arra példa, hogy Simon Jolán keserves kenyérkeresetéből tartották el magukat.

A szinte csak a földöntúli erőktől támogatott asszony ment, toborozta azokat az embereket, művészeket, akik hajlandóak voltak támogatni A Tett és a Ma folyóiratot és annak rendezvényeit. Vajon ő már pontosan tudta, látta vagy csak sejtette azt, hogy férjével közös munkájuk majd irodalomtörténeti korszakhatárt, -izmusokat teremtő, maradandó alkotói tevékenység lesz? Egy biztos, Simon Jolán a saját útját járó, öntudatos nő volt, még ha sok tévedés, tévút is jellemezte életét. Lánya, Nagy Etel táncművész Vas István felesége lett, így egyik gyermeke örökölte tőle a művészi hajlamokat. Simon Jolán sorsa amilyen nyomorúságos, keserű körülmények közül indult, sajnos épp olyan komoran fejeződött be. Kapcsolata Kassákkal kezdett megromlani, eközben mint népjóléti megbízott számtalan, emberi ésszel szinte felfoghatatlan, rettenetes életsorssal ismerkedett meg. A költőtársak elmondása szerint is rendkívül szép és intelligens asszony megoldhatatlannak hitt lelki és anyagi gondokkal küszködve, az öngyilkosságot választotta. Temetésekor Kéthly Anna, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt országgyűlési képviselője búcsúztatta. Kassák Lajos még korábban, közös életük idején a Vasat tettem a tűzbe kezdetű költeményben így írt Simon Jolánról:

„te szereted a tisztaságot

én a tisztaság törvényeit keresem

te örülsz a nagya gyerekeidnek

én vagyok a te legnagyobb gyereked

te barátja vagy a nyughatatlan erőnek

én a legnyughatatlanabb erő vagyok akivel eddig találkoztál

te én vagy és én te vagyok.”

Szaplonczay DóraSzaplonczay Dóra

Hozzászólások